• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Z víťazstva v ankete Basketbalista roka sa pivot Interu Bratislava Radoslav Rančík tešil ôsmykrát v kariére. Čo mu priniesol rok 2017 a ako to vidí s pokračovaním jeho hráčskej kariéry?

 

„Nepoznám človeka, ktorého by netešili víťazstvá. Ak ho netešia, tak to robí zo zlých dôvodov (úsmev). Je to výsledok nielen mojej práce počas sezóny, ale aj mimo sezónu. Je to kombinácia viacerých faktorov, bez mojich spoluhráčov, trénerov a funkcionárov, ktorí vytvárajú úžasnú pôdu, by som to nedal. Samozrejme, veľká vďaka patrí aj mojej rodine, pretože oni robia naozaj veľa pre to, aby som mal doma pohodu a mohol sa koncentrovať len na basketbal,“ uviedol Rančík na úvod svojho ocenenia.

Predchádzajúci kalendárny rok bol pre skúseného 38-ročného basketbalistu mimoriadne úspešný. V žlto-čiernych farbách potvrdzoval, že stále patrí k slovenskej špičke. „Vidím ho úspešne. Vyhrali sme titul. Aj keď nám pohár možno ušiel, ale titul je naozaj práca za celú sezónu. Do play off sme prišli nakoniec ako tím, hrali sme ako tím, pôsobili sme ako tím, tým pádom má človek z toho vynikajúci pocit,“ obzrel sa obhajca prvenstva za predchádzajúcim rokom.

Aj keď sa to môže zdať neuveriteľne, Radoslav Rančík získal svoj prvý slovenský titul až vo veku 37 rokov. „Okolnosti sú také, aké sú. Nikdy som sa nad tým nezamýšľal. Ocitol som sa v tejto situácii a cítim sa dobre. Mám radosť z toho, že ešte stále dokážem na ihrisku hrať dobrý basketbal a stále mám čo ponúknuť,“ vyjadril sa pivot Interu na margo návratu na Slovensko.

Nielen prvý majstrovský titul v rodnej krajine, ale po siedmich rokoch aj návrat do reprezentačného dresu. Výberu trénera Ivana Rudeža vypomohol Radoslav Rančík v letnej predkvalifikácii majstrovstiev sveta 2019. „Bolo to veľmi príjemné. Bol som rád, že som mohol pomôcť, aj keď iba trochu. V mojom veku je to naozaj už náročné a ozývajú sa zranenia stále. Členky, kolená, chrbát, už je to opotrebované. Stále pracujem tvrdo, stále pracujem na tom, aby som limitoval aj takéto malé, drobné zranenia a mohol sa koncentrovať len na výkony počas zápasu,“ povedal Rančík.

Už pred aktuálnou sezónou Basketbalista roka 2017 naznačil, že to môže byť jeho rozlúčkový ročník pod deravými košmi. Aká je však momentálna situácia? „Stále je to kvázi otvorené, ale myslím si, že už asi bude posledná,“ odpovedal na záver Rančík.

Zdroj: slovakbasket.sk

Foto: Vladimír Dorňák