Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Vo veku 33 rokov je druhým najskúsenejším hráčom v komárňanskom kádri. Chorvátsky krídelník Saša Jankovič nám prezradil, čo stojí za úspechmi „lodiarov“ v play off, ale aj prečo je v tomto ročníku taký motivovaný.

Majster Slovenska v sezóne 2014/2015, víťaz Slovenského pohára v sezóne predtým, to je len menší súhrn jeho úspechov na Slovensku, kde pôsobí s menšími prestávkami už osem rokov. V čom vidí Jankovič rozdiely medzi zápasmi základnej časti a play off? Prečo sa v nich presadzujú väčšinou práve tí skúsenejší basketbalisti? „Jeden z dôvodov, prečo starší hráči hrajú lepšie, sú skúsenosti z predchádzajúcich sezón a dôležitých zápasov v kariére. Čím je hráč starší, tým je aj múdrejší a snaží sa tiež vyhýbať zbytočným chybám, respektíve nedostávať sa do nejakých nebezpečných situácií, ktoré môžu mať zlý vplyv na jeho tím,“ poskytol hráč Komárna zaujímavý pohľad na túto tému.

Zaujímavý je aj pohľad na čísla u skúsenejších hráčov, pretože práve v play off sú často rozdielovými faktormi ich výkony. Netreba ísť ďaleko za porovnaním, stačí si pozrieť čísla napríklad spoluhráčov Jankoviča – Nenada Miloševiča, Vuka Djordjeviča alebo Justina Jacksona. Čím to je? „Cítime väčšiu zodpovednosť, pre takéto zápasy makáme celú sezónu, ale práve o tom to je. Kto sa bojí zodpovednosti a bude rozmýšľať, čo sa stane, ak príde neúspech, tak ten nemá čo hľadať v športe. Keď vieš, že ide o všetko alebo nič, tak to stačí na to, aby si bol motivovaný. Vždy sa však dá nájsť nejaká motivácia navyše. Mojou osobnou motiváciou je, že už mám nejaký vek a možno je to jedna z posledných šancí získať ešte jeden majstrovský titul. To ma ženie vpred,“ uviedol Jankovič.

Kým ostatné tímy sa chystajú na novú sezónu hlavne v príprave, tak s trochou nadhľadu možno povedať, že pre Komárno je základná časť tou prípravou. Na umiestnení totiž nezáleží, svedčí o tom päť finálových účastí za šesť rokov. Často pri tom išli do vyraďovacích bojov bez výhody domáceho prostredia. „Komárno už dlhé roky hrá najlepšie, keď najviac treba. Podľa mňa je v tom správny výber hráčov, aj charakterovo. Pokiaľ niektoré tímy robia cez sezónu mnoho zmien, tak Komárno necháva tím pokope, okrem nejakých nutných zmien. Samozrejme, veľká vďaka patrí aj našim skvelým fanúšikom, ide od nich veľmi pozitívna energia a to nás ženie dopredu. Na odhalenie tajomstva sa však musíte opýtať Huga Paulika, pretože on stojí za všetkými tými úspechmi,“ povedal chorvátsky basketbalista.

Čerstvým dôkazom týchto tvrdení bola tohtoročná štvrťfinálová séria s Prievidzou, kde tabuľkovo vyššie nasadeného súpera zdolali hladko 3:0 na zápasy. „V play off rozhoduje momentálna forma, bojovnosť a možno najdôležitejšou vecou je psychika. Komu sa podarí hneď zahodiť nevydarený zápas za hlavu a bude sa sústrediť na nové stretnutie, tak ten má väčšiu výhodu. Tréningy prebiehajú v tejto fáze sezóny hlavne regeneračne, dosť sa strieľa a robí sa taktická analýza súpera. Natrénované počas sezóny máme, v takomto ťažkom rytme je dôležitý oddych,“ uzatvoril Jankovič.

Foto: Peter Jesenský, Vladimír Králik