• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Levickým Patriotom sa prednedávnom podarilo uloviť zaujímavú posilu, zo srbskej ligy prichádza tretí najlepší strelec uplynulého ročníka Marko Stojadinović. Od srbského krídelníka sa očakáva, že bude v stretnutiach platným hráčom na ihrisku s vysokou hernou produkciou.

 

Stojadinović začínal s basketbalom v Belehrade, kde konkrétne obliekal dres FMP Belehrad. "Hral som 11 rokov za tento tím, prešiel som si všetkými mládežníckymi kategóriami a päť rokov som hral v prvom tíme. Tu som nabral všetky basketbalové vedomosti. FMP je pravdepodobne najlepším klubom v Európe pre mladých hráčov," spomína na basketbalové začiatky srbský krídelník. Následne sa Marko presunul do ďalšieho belehradského klubu - OKK, kde však strávil iba polovicu sezóny v dôsledku finančných problémov. Sezónu dohral o súťaž nižšie v Radnicki Obrenovac, kde skončil súťaž ako piaty najlepší strelec s priemerom 20.3 bodu a štvrtý najlepší zberač lôpt - 8.1 doskoku na zápas. "Všetky kluby majú špeciálne miesto v mojom srdci," dodáva najnovšia levická akvizícia. Pravdepodobne najväčším úspechom bola účasť na Euroligovom Nike Turnaji v roku 2007, kde sa stretávajú najtalentovanejší európski hráči. FMP aj so Stojadinovićom nakoniec podľahlo vo finále Žalgirisu Kaunas 74:78.

Práve krátke pôsobenie v druhej najvyššej srbskej súťaži motivovalo krídelníka k jeho ďalšiemu basketbalovému rastu: "Sezónu som zakončil v najlepšom možnom štýle, stal som sa hráčom roka, čo pomohlo k môjmu sebavedomiu." Jeho progres neostal nepovšimnutý, v minulej sezóne sa upísal Smederevu 1953. Vo svojom pôsobisku nezaostával za svojimi výkonmi, v najvyššej súťaži dokázal presvedčiť o svojich kvalitách, 17.5 bodu na zápas ho zaradilo na tretiu priečku medzi strelcami, mimo bodov v stretnutí priemerne zaznamenal 5.8 doskoku, 1.4 asistencie a 1.4 zisku, to všetko pri vyše 37% úspešnosti za tri body. "Tréner mal vo mne veľkú dôveru a ja som mu ju oplácal dobrou hrou," prezrádza Stojadinović. Smederevo sa aj napriek jeho dobrej hre neprebojovalo do druhej fázy, k postupu im chýbali dve víťazstva. Teraz začína pre Marka nová etapa v jeho basketbalovej kariére, keď sa po prvýkrát rozhodol pre klub pôsobiaci mimo Srbska. "Pre Levice som sa rozhodol preto, lebo si myslím, že Teo Hojć je dobrý a ambiciózny tréner a Levice budú pre mňa dobrý štartom ďalšej basketbalovej kariéry mimo Srbska." Srbské krídlo tiež dodáva, že je pripravené ukázať, že dokáže hrať aj v inej súťaži ako srbskej. O slovenskej lige zatiaľ nemá moc informácií, vie však, že je pripravený pomôcť tímu, hrať dobre a dostať ho minimálne do semifinále.

Ladislav Garaj, manažér Levických Patriotov vníma Stojadinovića nasledovne: "Je v ideálnom basketbalovom veku, chce sa naďalej zlepšovať a posúvať ďalej. To boli hlavné dôvody, prečo sme sa Marka rozhodli angažovať. S tipom na neho prišiel tréner Teo Hojć, ktorý dostal dobré referencie na hráča nielen na jeho basketbalové, ale aj ľudské kvality. Je to pre náš tím veľmi dôležitá pozícia s ohľadom na basketbal, ktorý chceme hrať. Keďže má Marko výbornú streleckú ruku, je dostatočne pohyblivý a má aj zaujímavú výšku, nebude jednoduché ho brániť. Má za sebou výbornú sezónu a veríme, že aj tá nasledujúca sa mu vydarí minimálne rovnako dobre. Očakávame od neho, že prinesie do tímu bojovnosť, nepoddajnosť, a basketbalovú kvalitu, tak ako to bolo v minulej sezóne v podaní dvojice jeho krajanov Luku Igrutinoviča a Nemanju Miljkoviča."