• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po úspešnej sezóne pre celý žilinský basketbal sme zverejnili rozhovory s hráčmi aj trénerom. S generálnym manažérom Ondrejom Šoškom sme sa na sezónu pozreli okrem športového aj z manažérskeho pohľadu.

- Sezóna je za nami. S akými cieľmi do nej klub vstupoval?

"Po prvom „zahrievacom“ roku boli naše ambície vyššie. Chceli sme skončiť do šiesteho miesto, čo som deklaroval aj v rozhovoroch pred sezónou. Dôležité bolo nadviazanie na úvodnú sezónu, po ktorej ostal tréner Kurilla aj nosní domáci hráči Merešš a Rožánek. K nim sme pridali ďalších kvalitných Slovákov Tota a Podhorského. Rovnako sme dobre zvolili aj amerických a balkánskych hráčov. Tím bol doplnený ďalšími mladými hráčmi a odchovancami žilinského basketbalu. V tomto smere fungovalo všetko dobre. Začiatkom kalendárneho roka nás postihla menšia kríza zapríčinená hlavne zraneniami, ale aj to patrí k športu."

- Podarilo sa ciele naplniť?

"Aj keď má basketbal v Žiline veľkú históriu, predsa len PP & TV RAJ Žilina je nový klub. Ani my sme nemali skúseností s riadením klubu. Išli sme do toho s veľkým srdcom a odhodlaním, ale ako sa hovorí od nuly. Napriek tomu, že to bola len naša druhá sezóna, dovolím si tvrdiť, že sa nám podaril veľký úspech. Porazili sme všetky tímy ligy a skončili sme na piatom mieste. Teší ma jednak nárast kvality basketbalu, ale aj zvýšená návštevnosť v hale a pozitívna odozva zo strany Žilinčanov. Veľmi dôležitá je aj spokojnosť, či už domácich alebo zahraničných hráčov s podmienkami, ktoré sme im vytvorili. Som rád, že sa im páčilo a vyjadrili veľkú spokojnosť s fungovaním klubu a celkovou starostlivosťou o nich."

- Okrem cieľov spojených s umiestnením ste v minulej sezóne a rovnako aj pred touto deklarovali budovanie tímu okolo slovenských hráčov. Ako dopadla sezóna v tomto smere?

"Mali sme najmenej cudzincov a zároveň najviac odchovancov z celej ligy, v čom chceme pokračovať. Verím, že v nasledujúcej sezóne budú mať mladí hráči ešte viac priestoru. Svoju šancu však určite nedostanú zadarmo, budú sa o ňu musieť pobiť."

basketbal za ba101

- Okrem výsledkov ste spomenuli aj nárast návštevnosti. Čo ste ponúkali fanúšikom nad rámec športového zážitku?

"Snažili sme sa, aby mali diváci nie len basketbalový, ale aj komplexný kultúrny zážitok. Polčasové prestávky, okrem rôznych súťaží, spestrili aj rôznorodé vystúpenia. Diváci mali možnosť vidieť naživo Tomáša Bezdedu, kapelu Kortina, huslistov Adventure strings, Žilinské mažoretky Diana, fitnessky Suchomelovú a Šolcovú, ale aj exhibičné zápasy chlapcov z MBK Victoria Žilina či dokonca MŠK Žilina. Cieľom bolo aj to, aby fanúšikovia žili s klubom aj mimo domácich zápasov. Tu veľmi dobre fungovali naše sociálne siete a spolupráca s médiami. Myslím si, že máme jednu z najlepších facebookových stránok spomedzi všetkých slovenských klubov, na ktorej boli vždy aktuálne informácie, videá, pozvánky na zápasy, rozhovory či súťaže. Veľmi nám pomohla aj podpora Televízie RAJ, vďaka čomu vznikali reportáže zo zápasov, rozhovory a ďalšie zaujímavé materiály. Naše zápasy lákali aj celoštátne televízie. Mestu sme robili dobré meno."

- V priebehu sezóny dokonca vznikol fanklub...

"Áno. Zvýšený divácky záujem viedol až k založeniu fanklubu, čo ma veľmi teší. Spolupráca bola výborná. Spoločne sme organizovali výjazdy či stretnutia s fanúšikmi alebo vedením. Keď som na rozlúčkovej akcii hráčov s fanúšikmi videl pár našich priaznivcov plakať, povedal som si, že to čo robíme má zmysel. Bolo to nesmierne dojemné."

- Počas sezóny ste sa venovali aj aktivitám mimo ihriska. O čo išlo?

"Zápasovým programom a aktivitami na internete naša činnosť rozhodne nekončila. Basketbal sme takto dostali aj na spoločenskú úroveň. Zorganizovali sme Súboj generácií, kde sme si uctili legendy žilinského basketbalu a vydarený bol aj prvý ročník Plesu basketbalistov. Tréner spoločne s hráčmi navštevoval aj tréningy mladých basketbalistov a naši hráči zavítali dokonca na hodinu v škole, kde rozprávali o svojej práci. Zabudnúť nemôžem ani na kooperáciu s inými športami v meste. Osobne sme boli podporiť hokejistov aj futbalistov a aj oni nás a natočili sme aj niekoľko spoločných videí, do ktorých sa zapojili aj volejbalisti a americkí futbalisti. Veľmi nás teší, že sa aj týmto spôsobom snažíme Žilinu spájať. V týchto aktivitách chceme pokračovať a podľa možností ich aj rozšíriť. Z basketbalu sme spravili šport pre celú Žilinu."

- Sezóna dopadla nad očakávania. Čaká klub v nasledujúcej sezóne ďalší krok vpred?

"Čaká nás hlavne veľmi ťažká práca spojená s oslovovaním sponzorov a následnými rokovaniami. Snáď sa nám po úspešnej sezóne podarí zohnať viac financií. Až potom budeme hovoriť o ambíciách pre nasledujúcu sezónu. Definitíva v akej sile a či vôbec budeme pokračovať, padne asi až koncom mája. Na záver by som chcel poďakovať dvom hlavným sponzorom, ktorými sú George Trabelssie a Juraj Málik. Ďalej všetkým ostatným sponzorom, trénerovi, hráčom, fanúšikom, doktorovi, masérovi a svojím dvom najbližším kolegom Nabilovi Trabelssiemu a Jánovi Závodnému. Urobili veľký kus práce a bez nich by to určite nešlo. Tak isto ďakujem obchodnej riaditeľke, účtovničke, správcom sociálnych sieti a webu, všetkým reštauráciám, ktoré nás podporovali, novinárom, fotografom, kondičnému trénerovi, správcovi haly, usporiadateľom, SBS, ľuďom od stolíku, moderátorovi, DJovi, predavačkám lístkov, bufetárke a mnohým ďalším, ktorí pomáhali pri chode klubu. My všetci spolu tvoríme úspešný klub."

Zdroj: bkzilina.sk, Foto: Jakub Ruman