• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

BC Prievidza a Levickí Patrioti budú okrem účinkovania v Slovenskej Basketbalovej Lige pôsobiť aj v novovzniknutej súťaži – Alpe Adria Cup, ktorá spája celky z Chorvátska, Rakúska, Slovinska a Slovenska.

Zdá sa, že slovenskému basketbalu po dlhých rokoch trápenia svitá na lepšie časy. Po ohlásení účasti Interu a Komárna v novovzniknutom FIBA Europe Cupe sa na medzinárodnej scéne predstavia aj hráči Levíc a Prievidze, ktorí budú účinkovať v premiérovej edícii Alpe Adria Cup (Alpsko-adriatickej ligy). Projekty nadnárodných súťaží nie sú v basketbale ničím novým, ide o moderný trend, ktorý zapojil do diania aj tímy zo Slovenska. Prvotná idea tejto súťaže vznikla v Slovinsku, kde ju inicioval Helios Domžale. Pôvodné plány hovorili o účasti 12 tímoch z viacerých krajín, tieto podmienky sa však museli upravovať, keďže účasť odriekol tím z Maďarska a Talianska. Premiérová edícia Alpe Adria Cupu číta osem tímov, po dva tímy má v súťaži Chorvátsko, Rakúsko, Slovinsko a Slovensko. Farby Slovenska bude hájiť aktuálny vicemajster z Prievidze a Levickí Patrioti. Ako sa zrodila účasť slovenských tímov v súťaži? „V polovici augusta nás oslovili Slovinci, či by sme nemali záujem účinkovať v tomto novovznikajúcom pohári. Ich pôvodný zámer bol vytvoriť súťaž za účasti družstiev zo Slovinska, Talianska, Chorvátska, Rakúska, Maďarska a Slovenska. Na konci augusta som sa zúčastnil aj prvého spoločného stretnutia zástupcov klubov, kde bola predstavená detailná vízia tohto pohára. Iniciátorom myšlienky bol slovinský klub Helios Domžale. Oproti pôvodnému plánu odriekol účasť tím z Maďarska a na poslednú chvíľu aj taliansky,“ objasňuje dôvody manažér prievidzského tímu Martin Boško, ku ktorému sa pridáva generálny manažér Levíc Ladislav Garaj: „Od trénera nášho tímu Teo Hojča som mal informáciu, že sa niečo chystá už dlhšiu dobu. Potom, ako jeden z talianskych tímov odriekol svoju účasť na poslednú chvíľu, hľadal sa náhradník. Dostali sme pozvánku a pár dní na rozmyslenie. Po dôkladnom zvážení všetkých pre a proti sme sa rozhodli akceptovať ponuku hrať v tomto pohári. Predsa len, o rok môže byť súťaž ešte kvalitnejšia a ak by sme do nej nevstúpili teraz, táto šanca by sa už nemusela opakovať.“

Už teraz je jasné, že oba tímy čaká šesť náročných zápasov v skupinovej fáze. Levičania sa predstavia v skupine A, kde na nich čaká minuloročný štvrťfinalista rakúskej Bundesligy Arkadia Traiskirchen Lions, semifinalista zo slovinskej Telemach ligy a iniciátor myšlienky vzniku súťaže Helios Suns Domžale a chorvátsky celok KK Kvarner Rijeka. „V prvom rade to berieme ako veľkú skúsenosť nielen pre hráčov, ale aj pre celý klub. Po dvoch rokoch budeme opäť reprezentovať mesto a región nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Je to šanca pre našich partnerov získať zaujímavé kontakty a tiež darček pre fanúšikov vidieť náš tím v konfrontácii proti kvalitným tímom z basketbalovej Európy. Do každého zápasu pôjdeme s cieľom vyhrať ho, konkrétne ciele si ale dopredu nedávame. Favoritom skupiny bude zrejme Domžale, ktorého finančné možnosti sú niekde úplne inde ako tie naše, svoju kvalitu bude mať aj chorvátska Rijeka, či rakúsky Traiskirchen,“ hovorí o ambíciách Ladislav Garaj. V skupine B čaká na vicemajstra finalista Slovinského pohára, účastník FIBA Europe Cupu a z Royal Cupu dobre známy Zlatorog Laško, štvrťfinalista z Rakúska Klosterneuburg Dukes a semifinalista chorvátskej ligy KK Záhreb. Aké sú teda ambície na Hornej Nitre? „Tešíme sa na medzinárodnú konfrontáciu počas sezóny. Doteraz sme mali možnosť hrať so zahraničnými družstvami len v príprave, kedy sa jednotlivé tímy ešte len zohrávajú, počas rozbehnutej sezóny to bude iné. Berieme to ako také oťukanie sa v pohárovej Európe a do budúcna by sme sa radi posunuli aj ďalej. Teším sa, že až štyri slovenské kluby budú v tejto sezóne reprezentovať slovenský basketbal v zahraničí. Iniciátorom podobnej myšlienky ako je AAC  bola aj SBA, ešte ako vrchný riaditeľ SBL som sa na pozvanie generálneho sekretára pána Ryšavého zúčastnil v Budapešti na stretnutí zástupcov federácií a líg z okolitých krajín. Cieľom bolo vytvoriť súťaž klubov v rámci regiónu, aby sme sa mohli konfrontovať aj počas sezóny. Vtedy to zlyhalo na nezáujme okolitých krajín, preto sme túto ponuku z basketbalovej krajiny akou je Slovinsko uvítali. Hlavný dôvod prečo sme do toho išli, je zmena. Chceme priniesť našim fanúšikom niečo nové. V júni sme zvažovali aj možnosť hrať FIBA Europe Cup, ale po znížení príjmov od niektorých sponzorov sme si nemohli dovoliť ísť do tejto finančne náročnej súťaže. V Alpe Adria Cupe chceme hrať atraktívny basketbal, ktorým budeme dobre reprezentovať Slovensko a chceli by sme postúpiť do Final Four, ktoré sa uskutoční v Slovinsku,“ ozrejmuje previdzské kroky Martin Boško. Treba dodať, že zo skupiny postupujú všetky štyri tímy do štvrťfinále, kde sa hrá systémom doma-vonku. Na Final Four v slovinskom Domžale následne postupuje tím, ktorého súčet bodov v štvrťfinálových stretnutiach bude vyšší. Dobrou správou pre slovenských fanúšikov je fakt, že Alpsko-adriatický pohár nebude ovplyvňovať zápasový program SBL-ky.

Aj kvôli účasti v pohári pristúpili v Leviciach k jednej hráčskej zmene. „Do tímu pribudol skúsený Milan Markovič. Ďalšie dopĺňanie kádra momentálne neplánujeme, ak by k nemu neskôr prišlo, musel by to byť slovenský hráč, keďže legionársku kvótu máme už vyčerpanú,“ dodáva Garaj. V Prievidzi tiež neostal kameň na kameni, ale hráčska zmena nemala súvis s účasťou v pohári. „Bowdena nahradil najlepší strelec základnej časti v minulej sezóne Luka Igrutinović. Táto zmena súvisela s celkovou skladbou kádra, nie s účasťou v Alpsko-adriatickom pohári,“ objasňuje Boško.

Foto: Peter Peniaško a Mário Bočák