• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Handlovskí basketbalisti majú za sebou úvodnú fázu predsezónnej prípravy, počas ktorej sa venovali najmä naberaniu fyzickej kondície. V nastávajúcom období sa "baníci" zamerajú prevažne na hernú činnosť a v poslednú augustovú sobotu sa po prvý raz predstavia pred svojimi fanúšikmi, v prípravnom stretnutí proti basketbalovému celku 04 AC LB Spišská Nová Ves.

Tesne pred týmto premiérovým duelom sme sa porozprávali s “ex-spišiakom” a odchovancom handlovského Baníka, Michalom Dolníkom. Dvadsaťštyriročný center si po prvý raz privoňal k seniorskému basketbalu v sezóne 2012/2013, kedy pôsobil aj na súpiske juniorského celku Handlovej. "Išlo o moje absolútne začiatky v mužskom basketbale a v tom čase som nastupoval za áčko ako junior. Spomínam si, že to bol pre mňa veľký skok a pomerne náročný prechod z mládežníckeho do mužského basketbalu. Až vtedy som si začal prvý raz uvedomovať, že v basketbale je veľké množstvo vecí, ktoré neovládam. Ak som sa chcel výkonnostne priblížiť aspoň priemerným hráčom ligy, bol som si vedomý, že musím na sebe poriadne zapracovať," zaspomínal handlovský basketbalista.

V ligovom ročníku 2014/2015, teda v období, kedy handlovský basketbal prežíval smutné obdobie a na jednu sezónu sa z dôvodu rekonštrukcie športovej haly vytratil zo slovenskej basketbalovej mapy, si Michal odskočil do Spišskej Novej Vsi. Za Spišiakov nastúpil v 32 zápasoch a vytvoril si štatistiku 7,9 bodu a 6,6 doskoku na jedno stretnutie. "Po príchode do Spišskej Novej Vsi sa vo mne striedali rôzne pocity, pretože v šatni a ani v hľadisku som nikoho nepoznal. Spoluhráči ma ale medzi seba prijali a dodnes spolu udržiavame priateľské vzťahy. V tom čase sme boli na Spiši veľmi mladý tím, a to bola pre nás všetkých výhoda. Dostávali sme minutáž, o akej by sme v iných kluboch nemohli ani len snívať. Myslím, že práve priestor, ktorý som v Spišskej dostával, mi pomohol basketbalovo napredovať. Zistil som, kde mám nedostatky a prax mi ukázala, v čom ma pivoti súperiacich tímov prevyšujú. A práve to mi dávalo motiváciu, aby som na sebe pracoval," vysvetlil Dolník.

Rok na to sa handlovský odchovanec s vedením spišskonovovesského klubu síce dohodol na predĺžení zmluvy, no za východniarov odohral iba osem zápasov. Rozhodol sa, že si od vrcholového basketbalu oddýchne a bude sa sústrediť na štúdium vysokej školy. Aby ale nevyšiel z tempa, popri vysokej škole hrával za prvoligový Žiar nad Hronom.

Do handlovského MBK sa vrátil pred sezónou 2017/2018. Počas spomínaného obdobia, teda v rozmedzí sezón 2012/2013 – 2018/2019, zaznamenal bývalý mládežnícky reprezentant veľký progres a v nastávajúcom ročníku ho zrejme budeme vídať na palubovke omnoho častejšie. "Myslím si, že pri trénerovi Maksimovičovi v mojom prípade istý progres nastal, no viac sa zameriavam na to, čo je predo mnou. Veľmi veľa vecí musím zlepšiť a verím, že potom sa spomínaný progres ešte iba dostaví. K jeho dosiahnutiu je ale dôležité zdravé sebavedomie, a to môžem získať iba minutážou v majstrovských zápasoch, pretože ešte nikdy žiaden hráč nevyrástol na lavičke," pousmial sa handlovský odchovanec.

Michal má za sebou úvodný mesiac predsezónnej prípravy a už v nastávajúcu sobotu sa v drese Baníka predstaví proti svojmu bývalému klubu zo Spišskej Novej Vsi. "V aktuálnom týždni sme odštartovali štvrtý týždeň prípravy a po tvrdej drine začínajú byť naše tréningy basketbalovejšie. Ak by som mal zhodnotiť partiu, ktorá sa v Handlovej zišla, tak ma v prvom rade teší fakt, že v našom tíme je až päť odchovancov a na podobný stav si len málokto v histórií klubu pamätá. Z vlaňajšej sezóny sme zostali štyria a ostatní spoluhráči sú prevažne Slováci. Dá sa povedať, že všetci sme sa navzájom poznali už pred prvým tréningom. Tímová chémia je zatiaľ vynikajúca a myslím si, že na palubovke budeme pôsobiť ako jeden dobre zohraný tím. Už v sobotu nás preverí Spišská Nová Ves a na tento duel sa všetci veľmi tešíme. Verím, že v handlovskej športovej hale nebudú chýbať naši zvedaví a po basketbale hladní fanúšikovia," dodal v závere rozhovoru sympatický Handlovčan.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Vladimír Dorňák