Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Poľský legionár Wiktor Sewiol si za svoju prvú zahraničnú zastávku vybral Spišskú Novú Ves. V modro-bielom drese absolvoval kompletnú prípravu a rád by sa stal „pridanou hodnotou“ Spišiakov.

„Mne sa v Spišskej Novej Vsi zatiaľ veľmi páči. Mesto je pekné, ľudia sú príjemní, Slovensko je mi blízke, párkrát som tu bol s rodičmi na krátkych výletoch. Slovensky síce nerozprávam, ale keďže naše reči sú si príbuzné, rozumiem skoro všetko. V kabíne ma chalani prijali úplne pohodovo, mám pocit, že v tíme je skvelá chémia, čo častokrát býva podstatnejšie ako 'veľké' mená na súpiske,“ skonštatoval na úvod nášho rozhovoru 22-ročný, 193 cm vysoký basketbalista, ktorý v minulej sezóne obliekal dres druholigového Sokolu Lancut.

Aj vďaka jeho kontaktom odohrali Spišiaci dva zápasy v 20-tisícovom mestečku blízko hraníc s Ukrajinou. „Novovešťania“ v oboch stretnutiach dominovali a výraznou mierou k tomu prispel aj Sewiol. „Bolo to veľmi zvláštne vrátiť sa do haly, v ktorej som pôsobil a sedieť na tej druhej striedačke. Prišli sa na mňa pozrieť fanúšikovia domácich, stretol som veľa známych a som veľmi rád, že sme oba zápasy vyhrali. Myslím si, že druhá poľská liga má kvalitu, porovnávať to nebudem, opýtajte sa ma o pol roka,“ dodal.

sewiol rozhovor 2

Sympatický Poliak vie, že ho čaká zlomová sezóna v kariére. „Slovenská liga má u nás v Poľsku dobrú povesť. Hrá tu veľa talentu z NCAA, po palubovkách behá kvalita z Balkánu, je tu veľa vysokých hráčov. Skúsim sa tu presadiť, viem, že to ľahké mať nebudem, ale vstupujem do ligy odhodlaný podať v každom zápase maximálny výkon na oboch stranách palubovky. Až keď sa dokážem presadiť v tejto lige, môžem pomýšľať, čo ďalej, myslím si, že najvyššia slovenská súťaž mi nastaví výkonnostné zrkadlo. Máme totálne mladý tím, ktorý bude mať veľa energie a veľa rýchlosti a práve na týchto zbraniach musíme postaviť náš basketbal. Tréningové praktiky sa oproti tým poľským príliš nelíšia, verím, že tréner nás pripravil na ligu dobre. Stále nám prízvukuje, že musíme byť agresívni v útoku aj v obrane, veľmi sa teším na prvý zápas, prípravy už bolo tak akurát. Počul som, že je tu výborné publikum, určite si k sebe nájdeme cestu.“

Sewiol pochádza z krajiny, v ktorej práve vrcholí basketbalový boom. „Bialo-czerwoni“ sa po rokoch prebojovali na svetový šampionát a obsadili tam výbornú ôsmu priečku. „U nás je najpopulárnejší futbal a volejbal, no som veľmi rád, že Poľsko tak v ostatnom čase opantal basketbal. Bolo to cítiť na každom kroku, basketbal bol v každom médiu, hra a výsledky sa rozoberali zo všetkých strán, čo určite prospelo jeho popularizácii v mojej rodnej krajine. Je to krásna hra a pevne verím, že náš tím ju v plnej paráde predstaví aj slovenskému a predovšetkým spišskonovoveskému publiku,“ dodal poľský legionár.

Foto: polskikosz.pl, echodnia.eu