• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Cesty DeAndreho Dicksona a Žiliny sa rozdelili len na niekoľko mesiacov. Dvadsaťšesťročný pivot sa tesne pred začiatkom novej sezóny vrátil do známeho prostredia, keď mu nevyšlo angažmán v Turecku. Známa tvár chce v žlto-zelenom drese pomôcť k vylepšeniu umiestnenia v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom.

Američan mal v Žiline vynikajúci štart do profesionálneho basketbalu, v tíme trénera Ivana Kurillu patril k lídrom, čo preukazoval aj v štatistikách. Dickson sa nestratil ani v rámci ligy, na popredných priečkach bol v bodoch, doskokoch a blokoch. V lete sa tak po úspešnom ročníku rozhodol prikývnuť na ponuku druholigového tureckého klubu Düzce Belediye.

„V tom momente to bola pre mňa najlepšia možnosť. Ja a môj agent sme cítili, že pôjde o dobrý ťah. Z rôznych dôvodov to však napokon nevyšlo, po vzájomnej dohode sa naše cesty rozišli. Som však šťastný, že som prišiel naspäť do Žiliny. Udržiaval som sa v kondícii, aby som bol pripravený naskočiť okamžite na palubovku, bez ohľadu na to, kde nakoniec zakotvím,“ vysvetlil Dickson svoj návrat do Žiliny.

Žilinskému koučovi sa ideálnym spôsobom podarilo zaplniť miesto pod košom, počas prípravy sa totiž neosvedčili až dvaja Američania - Jibreel Faulkner a Ken'Darrius Hamilton. V podobe návratu Dicksona získal hráča, ktorého pozná a vie, čo môže od neho očakávať.

IMG 5855

„Veľmi sa mi páčila atmosféra v Žiline, v klube pracujú dobrí ľudia. Je tu rodinné prostredie, čo sa mi páči. Vedel som, do čoho idem. Tréner ma poznal, ja som poznal klub. Fanúšikovia ma mali radi, ja som mal rád ich,“ uviedla staronová tvár v tíme Žiliny.

Dickson si so svojím družstvom užíva vynikajúci vstup do sezóny. Po piatich kolách patrí Žiline druhá pozícia, keď zatiaľ len v jednom prípade našli premožiteľa. Americkému centrovi sa podaril aj návrat do súťaže, aktuálne drží priemer 17,0 bodu, 8,0 doskoku, 1,0 zisku a 1,0 bloku na zápas.

IMG 6049

„V družstve je veľa dobrých chalanov, mnohých som poznal z predchádzajúcej sezóny. Sú tu nové tváre, ako Špaleta, Jeftič, Sapp a Wiggins. Myslím si, že úroveň ligy sa zlepšila. Je tu mnoho dobrých hráčov, každý tím bude bojovať, je to vyrovnanejšie,“ vyjadril sa Dickson.

V predchádzajúcom ročníku skončili Žilinčania pred bránami semifinále, v tejto sezóne by sa radi zapojili do boja o medaily. Podobné v tomto smere zmýšľa aj Dickson: „Očakávam, že sa budem zlepšovať. Verím, že sa mi podarí posunúť z pohľadu individuálnej stránky, ale najdôležitejší bude samozrejme kolektívny úspech. Chceli by sme uhrať lepší výsledok ako tomu bolo v predošlej sezóne.“

Foto: Jakub Ruman