• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Levickí Patrioti majú za sebou víťazný vstup do novej sezóny, keď aj vďaka výkonu reprezentačného rozohrávača Milana Žiaka potvrdili rolu favorita a porazili rivala z Nitry jasne 86:57.

Žiak bol jednou z kľúčových postáv svojho tímu, na výhre sa podieľal 15 bodmi, 3 doskokmi, 5 asistenciami a 2 ziskmi. "Zápas s Nitrou sme brali veľmi vážne, lebo sme nevedeli čo čakať od súpera a aj pre nás to je len začiatok sezóny a ešte sa zohrávame. Hneď od prvej štvrtiny sme si spravili náskok a dôležité bolo že sme zostali koncentrovaní do konca," hodnotí priebeh sobotňajšieho stretnutia levický rozohrávač. Zverenci slovinského trénera Tea Hojča nenechali v sobotu nič na náhodu a od začiatku mali stretnutie jasne vo svojich rukách. "Tréner Hojč nás spolu s Lacim Lutovským na zápas dobre pripravili. Určite sme spravili aj veľa chýb, ale bude sa to zlepšovať. Asi sme splnili trénerove pokyny po zápase sa aj usmial," dodáva s úsmevom Žiak.

Rodák zo Žiaru nad Hronom sa na minútaž v sobotu sťažovať rozhodne nemohol, kvôli zraneniu Nemanju Kovačeviča bola na ňom počas väčšiny zápasu ťarcha zodpovednosti za hru Levíc. "Hlavný rozdiel bol v tom, že som išiel bez prestávky tri štrvtiny a na to zvyknutý nie som. Pri takej minutáži je dôležité rozložiť si sily, takže z mojej strany to sláva v obrane nebola," vyjadruje sa sebakriticky na svoju adresu Žiak. Bývalý hráč Banskej Bystrice, Prievidze či Nitry prišiel do levického tímu s jasným cieľom - patriť medzi kľúčových hráčov, čo sa potvrdilo aj v prvom súťažnom zápase, keď bol jedným z najlepších strelcov svojho tímu. Prirodzene sa teda vynára otázka, či je pripravený odovzdávať minimálne takéto výkony pravidelne, na čo samotný hráč odpovedá: "To je ťažké povedať, lebo každý zápas je iný. Hlavne musím byť agresívny a z toho mám ja dobré strely alebo viem spraviť asistenciu." V ďalšom kole čaká Levičanov súper z kategórie ťažkých, predstavia sa totiž na palubovke úradujúceho majstra v Komárne. Žiak nevie čo môže od Komárna očakávať, ale myslí si, že majster bude hrať v domácom prostredí dobrý basketbal. "Hlavné pre nás bude, aby sme bojovali až do konca," zakončuje analýzu najbližšieho zápasu hráč Levíc.

Foto: Lukáš Droppan