• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvé kolo nového ročníka Eurovia Slovenskej Basketbalovej Ligy prinieslo viacero ťahákov, ale najväčšia pozornosť sa sústredila do Prievidze, kde vicemajster privítal vo finálovej repríze úradujúceho majstra z Komárna.

Na začiatok sa ešte obzrieme do minuloročného finále. Komárno vstúpilo do finálovej série rázne, ukoristilo prvý bod na palubovke Prievidze, následne zvíťazilo aj doma. Baníci potom síce zvíťazili doma, ale v štvrtom zápase si hráči Komárna vybojovali psychologickú výhodu v podobe vedenia 3:1 v sérii. Zverenci Krunoslava Krajnoviča sa nenechali týmto vývojom zaskočiť a zrovnali stav v sérii. Na rad prišlo rozhodujce stretnutie, v ktorom mali výhodou domáceho prostrieda hráči Prievidze. Posledný krok sa im nepodarilo uskutočniť, čím historicky prvý titul putoval do Komárna. O necelých päť mesiacov sa tieto dva tímy stretli opäť, a to hneď v úvode nového ročníka. Prievidzská Niké Aréna videla mimoriadne kvalitné stretnutie, v ktorom bolo o motiváciu na oboch stranách postarané. "V úvodnom zápase sezóny sme začali trochu nervózne, ale akonáhle sme sa ukľudnili, tak sme boli schopní hrať našu hru," pozerá spätne na zápas rozohrávač Prievidze Jaytornah Wisseh. Komárnu vyšla dokonale prvá štvrtina, v ktorej si vybudovali 11-bodový náskok, ale domáci celok postupne zmazával manko až napokon v záverečnej časti obrátili vedenie na svoju stranu. "Pokračovali sme v našej hre a pridali sme na agresivite v obrane. Tiež nám k tomu dopomohlo fantastické publikum. Možno by sa nám vonku takýto obrat nepodaril, ale so zvýšenou intenzitou v obrane a extra energiou od publika sa nám podarilo zvíťaziť v zápase," pokračuje Wisseh. Majster tak nezvládol udržať si vedenie a hneď v úvodnom kole si pripísal na svoje konto prehru. "Bola to tvrdá prehra, na ktorú plánujeme v stredu zabudnúť. V poslednej štvrtine sme poľavili z energie a koncentrácie v obrane i v útoku. Musíme zlepšiť koncovky zápasov," hodnotí zápas krídelník Komárna Bernard Thompson.

 

Wisseh bol so 17 bodmi najlepším strelcom prievidzského tímu, ale so svojim výkonom v zápase nebol spokojný: "Nehrali sme dobre, ale nakoniec sme boli schopní vyhrať vďaka našej bojovnosti a vôli nevzdať sa. To je jediná vec, na ktorú som hrdý. Stále však je čo zlepšovať. Ako sme hrali v poslednej štvrtine, tak by sme mali hrať od úvodu." Na komárňanskej strane bolo najviac vidieť krídelníka Bernada Thompsona, autora 19 bodov. Ale ani jeho nepotešil výkon v zápase: "Viacero vecí sa dalo urobiť lepšie, aby som v konečnom dôsledku priviedol družstvo do víťazného konca. Hrali sme dobre, ale môžeme byť ešte lepší. Nedosiahli sme ešte plný potenciál tímu." Hlavne pre Wisseha mal súboj špeciálny náboj, prvýkrát sa v drese Prievidze predstavil proti svojmu bývalému zamestnávateľovi. "Vždy je to niečo špeciálne, hrať proti bývalým spoluhráčom, ale taktiež je to plus, pretože poznáte ich silné a slabé stránky. Od úvodného rozskoku až do konca sú však mojimi jedinými priateľmi na palubovke moji spoluhráči," opisuje svoje dojmy zo zápasu prievidzský rozohrávač. Na margo Prievidze, pred začiatkom nového ročníka urobilo vedenie hráčsku zmenu, ktorá sa priamo týka Wisseha. Súčasťou tímu už nie je Shamarr Bowden, náhradou za neho sa stal zlatý komárňanský chlapec Luka Igrutinović. "Zmenu urobilo vedenie, to je ich práca. Mojou prácou je hrať a adaptovať sa na kohokoľvek, kto sa podľa nich hodí do tímu," nerieši personálne zmeny Wisseh. Majster sa v najbližšom kole predstaví doma proti Leviciam, Thompson má pred týmto zápasom o cieľoch jasno: "Našim cieľom je vyhrať." Prievidzu čaká ďalšia náročná previerka, v podobe ambiciózneho nováčika z Košíc. "Od Košíc očakávame, že na nás vybehnú a budú hrať tvrdo. Musíme hrať našu hru a všetko bude tak, ako má byť," predpovedá priebeh stredajšieho zápasu člen prievidzského tímu.

Foto: Samuel Alexander