• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Jeden z ťahákov tretieho kola Eurovia SBL bolo stretnutie medzi Levicami a Košicami. Levičania chceli zabudnúť na vysokú prehru zo zápasu v Komárne, naopak Košičania prišli s cieľom natiahnuť víťažnú sériu o ďalší zápas.

Početná divácka kulisa v levickej športovej hale videla od začiatku mimoriadne kvalitné stretnutie. Hlavne v prvom polčase išlo o trojkovú kanonádu, veď zo 40 bodov bolo až 27 po úspešných trojbodových pokusoch. V druhej štvrtine sa začal lámať zápas skôr na levickú stranu, aj keď začiatok tomu veľmi nenaznačoval. Košicania nabudení víťazstvom nad Prievidzou vstúpili do druhej 10-minútovky šnúrou 11 bodov v rade. Domáci sa nenechali vyviesť z miery a odpovedali takmer rovnakou mincou - 13 bodmi v rade. Práve tento moment zverencov Tea Hojča nakopol a v druhom polčase pokračovali v dobrom výkone, na čo hostia z Košíc nevedeli adekvátne reagovať. Zverenci Štefana Sviteka síce mali niekoľko možností na zdramatizovanie zápasu, ale vlastnými chybami sa o túto možnosť obrali. Patrioti už v závere postrážili koncovku a po kolektívnom výkone pripravili nováčikovi prvú prehru v súťaži. "Nevedel som, že Košice ťahajú víťaznú sériu. Veľmi sme sa sústredili v zápase na našu hru. Je to príjemný pocit získať takéto cenné víťazstvo, hlavne po dobrom obrannom i útočnom výkone. Dúfam, že budeme v tom pokračovať," zhodnotil svoje dojmy po zápase levický Candon Rusin. Na druhej strane prezradil dôvody prvej prehry v sezóne rozohrávač Saša Avramovič: "Myslím si, že sme prehrali zápas v piatich minútach, kedy nám zobrali loptu a využili päť protiútokov po sebe. Vycítili, že sme stratili koncentráciu a tento fakt využili."

Levický krok za víťazstvom nastal hlavne v druhej a tretej štvrtine, kde ako Rusin priznáva, plnili trénerové pokyny z tréningov a držali sa predzápasového plánu. "Spoluhráči boli skvelí, nachádzali ma v situáciách, kedy som dokázal ľahko skórovať. Bránili sme tak, ako to od nás tréner na tréningoch vyžaduje - tímová obrana, v ktorej sme si vzájomne vypomáhali. Podľa mňa toto bolo rozhodujúci faktor o našom víťazstve." dodáva krídelník Patriotiov. Avramovič opísal tieto kľúčové momenty nasledovne: "Mali sme dobrú šancu na víťazstvo, ale ich skúsenosti nás o túto šancu obrali. Prvých 15 minút sme hrali takú hru, akú od nás tréner očakáva - dobrá obrana a efektivita v útoku." Levický Rusin zaznamenal v zápase 19 bodov, ale v záverečnej štvrtine sa vyfauloval, nemal strach o víťazstvo? "Myslím si, že som hral dobre, ale v konečnom dôsledku to je aj na spoluhráčoch, ktorí ma nachádzali na správnych pozíciách. Čo sa týka vyfaulovania sa, to bola moja hlúpa chyba. Ostatní sa však nenechali týmto vyviesť z miery a dotiahli zápas do úspešného konca," odpovedá Rusin. Košice majú po sobote na konte prvú prehru, ale Avramovič vidí veci pozitívne: "Je ešte viacero vecí, na ktorých ako tím musíme popracovať."

Foto: Lukáš Droppan