• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po trojročnej odmlke sa skúsený Róbert Nuber vrátil spolu s Košicami do najvyššej súťaže. V drese býkov si vychutnáva nováčikovskú eufóriu a tiež dokazuje, že aj vo veku 31 rokov má ešte čo ukázať v Eurovia SBL.

„Minulý rok som trochu ako tréner k postupu pomohol, neskôr ako hráč. S prehľadom sme vyhrali prvú ligu,“ spomína na úspešnú sezónu rozohrávač Košíc. V minulej sezóne ešte pod názvom Slávia TU ovládli Košičania prvú ligu, počas nadstavby našli iba jediného premožiteľa. Právo postupu do Eurovia SBL na potešenie viacerých využili a už od prípravy bolo jasné, že družstvo na východe nebude len do počtu. Dobré výsledky v príprave sa odrazili aj do úvodných zápasov, postupne si zverenci Štefana Sviteka našli svoju hernú tvár, ktorá im minimálne do stredy zaručuje prvú priečku v tabuľke. „Keby mi to niekto povedal na začiatku, že takto budeme hrať, bol by som veľmi šťastný. Tie dva mesiace sme tvrdo trénovali. Niektoré zápasy ma prekvapili ako sme hrali dobre a niektoré sme mohli hrať aj lepšie, ale je to na dobrej ceste. Ak budeme takto pokračovať aj ďalej, tak môžeme zažiť pekný úspech,“ vyjadruje spokojnosť s doterajším priebehom Nuber, ktorý pokračuje v hodnotení: „Pomaličky sa skladá káder, naša hra sa už začína prejavovať. Posúvame si loptu, hráme kolektívnejšie, lebo začiatky boli také, že sme sa nepoznali, prišiel však tréner, ktorý má rád hru a aby hrali všetci. Hovorím, pomalinky sa to začína prejavovať a keď budeme takto hrať a budeme to gradovať, tak proti silným súperom by to malo byť v pohode.“

Košičanov zdobí okrem momentálneho vedenia aj najlepšia defenzíva v súťaži, v priemere dostávajú len niečo vyše 64 bodov. Pociťuje Nuber v tíme rukopis Štefana Sviteka, ktorý sa zameriava hlavne na defenzívu? „Určite, hrať dobre v obrane, lebo to sme si hovorili aj na začiatku. Bez dobrej obrany sa nedá vyhrať. Stále hovoríme, že ak je dobrá obrana, tak útok ako keby sám prišiel. Keď je tvrdá obrana ľahšie sa vyráža do protiútoku a ľahšie do podkoša,“ súhlasí košický odchovanec. Nuber tiež tvrdí, že od prvých zápasov sa herný prejav Košíc zmenil k lepšiemu, hlavne v tom, že si hráči medzi sebou posúvajú loptu. „Basketbal je o tom, aby lopta išla z ruky. Vtedy sa vytvárajú voľné strely, ktoré stačí už len premieňať,“ dodáva. Návrat do najvyššej súťaži sa podaril po všetkých stránkach, s priemerom takmer 1300 divákov na zápas patrí Košiciam v tabuľke návštevnosti druhé miesto, vyššie je už len Prievidza. „Je to pekné, lebo aj divákom sme trocha vrátili ten basketbal, v Košiciach boli od posledného majstrovského titulu po ňom hladní. Ten titul si ešte pamätám, je to na takej vlne eufórie, že sme nováčik, ktorý vyhral ťažké zápasy a je v prvej štvorke. Nám sa hrá v pohode, ale ešte je len začiatok ligy. Tímy môžu obmeniť hráčov, ale na to sa nepozeráme. Pozeráme sami na seba, takže ak budeme takto pracovať, tak nie je problém,“ myslí si Nuber.

Hlavne úvodný zápas bol ako z rozprávky, zaplnená Angels aréna videla víťaznú premiéru svojich miláčikov proti vicemajstrovi z Prievidze, čo zanechalo dojmy aj u samotného hráča: „Mne sa najviac páčil ten prvý zápas, keď sme hrali doma a bola dobrá atmosféra. Keď budeme hrať a predvádzať dobrý basketbal, tak oni si cestu nájdu, o to sa nebojím.“ Do najvyššej súťaže sa Nuber vrátil po trojročnej odmlke, naposledy obliekal dres Levíc, s ktorými bojoval na dvoch frontoch. „Ja si myslím, že je to na tej istej úrovni. Naozaj to záleží od zahraničných hráčov, ktorí prídu hrávať. Teraz je viac vyrovnaných mužstiev, máme asi 5 tímov, ktoré sa budú biť o prvé miesto, ale ani ostatné tímy netreba zatracovať. Žiaden súper nie je ľahký, liga je vyrovnaná,“ zhodnotil momentálnu úroveň ligy skúsený hráč. Dobrou správou pre fanúšikov býkov je tiež fakt, že ich rozohrávača obchádzajú zranenia, ktoré nie raz zastavili jeho rozlet v minulosti. „Mal som trochu problém s chrbtom, ale na tom som dlho pracoval aj pred sezónou, ešte pred prípravou. Všetko zatiaľ drží, musím poklopať. Cítim sa v pohode a verím, že od zápasu k zápasu to pôjde lepšie s mojou rýchlosťou. Tú musím ešte nabrať, lebo nie je sranda po troch rokoch nabehnúť do toho kolotoča a mať dvojfázové tréningy. Je to na mne a ďakujem aj trénerom, že mi dali teraz šancu hrať trocha viacej.“

Nuber si po pomalšom rozbehu obhajuje svoje miesto na súpiske Štefana Sviteka, v priemere dostáva v zápasoch 20 minút, počas ktorých dosahuje 5.6 bodu, 3.6 doskoku, 2.5 asistencie a 1.5 zisku. „Ak mi dá tréner trochu viac minút, tak mu vrátim jeho dôveru na ihrisku. Dúfam, že bude môj výkon gradovať,“ povedal k svojmu zápasovému vyťaženiu bývalý reprezentant Slovenska. V tíme Košíc je najstarším hráčom, pociťuje v tomto smere nejaké obmedzenia? „Nie, vôbec. Vyzerám možno mladšie ako niektorí od nás (smiech). Vzniká dobrá partia a ono to bude potom hneď vidieť aj na ihrisku,“ uzatvára s humorom rozhovor Nuber.

FOTO: PETER JESENSKÝ