• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Počas uplynulého víkendu sa stal MBK Lučenec záverečným účastníkom Final Eight turnaja Budiš Slovenského poháru 2016. Lučeneckú ponuku sa pred sezónou rozhodol prijať skúsený lodivod Ivan Kurilla.

Lučenec patril dlhé roky neodmysliteľne k najvyššej súťaži, ale problémy nakoniec túto tradičnú baštu na dlhšiu dobu odstavili z basketbalovej mapy. Pred dvoma rokmi sa začal reštart klubu, ktorý úspešne pokračuje aj v súčasnosti. Ako dôležité sa ukázalo angažovanie Ivana Kurillu, trénera s reprezentačnými skúsenosťami, ktorý tiež viedol v najvyššej súťaži napríklad Banskú Bystricu či Spišskú Novú Ves. „Lučenecký klub mi na sedeniach predstavil snahu dostať sa na inú úroveň, či už v v štruktúre a práce v klube, ako aj v tréningovom procese. Vo viacerých rozhovoroch s Luciou Láskovou, ktorá v štruktúrach klubu pôsobí a ktorá pozná moju prácu sme sa zhodli na spoločnom budovaní týchto nových základov klubu postavených predovšetkým na zodpovednom prístupe riadenia klubu,“ vymenoval dôvody prijatia ponuky skúsený tréner. Novohradský tím je na správnej ceste, čo potvrdzuje aj prvé miesto po základnej časti v rámci prvoligovej súťaže skupiny východ. Pred aktuálnou sezónou však musel riešiť Kurilla niekoľko otázok spojených s tvorbou kádra: „Odišli obaja legionári – Jones a Živkovič, niektorí minuloroční hráči uprednostnili pracovné povinnosti. V podstate sme káder skladali od začiatku, tím doplňovali skúsení hráči i mladí hráči, ktorí majú do budúcnosti potenciál hrať najvyššiu súťaž.“

Novohradskému tímu sa podarilo zložiť zaujímavý mix skúsených a talentovaných hráčov. V tíme pôsobí niekoľko hráčov s extraligovými skúsenosťami, ktorých dopĺňa zatiaľ jediný legionár v tíme, americký rozohrávač Alan Arnett. „Kader chceme stále omladzovať. Ak sa nám naskytne možnosť doplniť káder perspektívnym hráčom určite ju využijeme,“ dodal k hráčskej skladbe Kurilla. Aj preto sa rozhodlo vedenie klubu prihlásiť do kvalifikačných bojov o miestenku na záverečný turnaj Slovenského pohára. „Osobne sme privítali to, že kvalifikácia Slovenského pohára nám umožnila hrať od začiatku októbra každý víkend. Zmena formátu priniesla tímom ďalšie zápasy a motiváciu systému pohára hrať doma a vonku. Podstate sa jednalo o také malé play-off na dve zápasy. Takto sme mali pravidelné zápasové tempo, v podstate sme kvalifikáciu Slovenského pohára ukončili víťazstvom minulý víkend v Košiciach. Určite aj tieto zápasy z pohára nás posunuli vpred,“ povedal na margo zmien tréner Lučenca.

V Lučenci nestratil basketbal svoje miesto, čo sa potvrdilo aj na tohtoročnom kvalifikačnom zápase, ktorý videlo 800 divákov. Počas kvalifikačného cyklus porazili zverenci Ivana Kurillu postupne Rožňavu, Sereď, Štart Bratislava a Sláviu TU Košice. „Určite to nebolo bez problémov, na ŠKP sme prehrali, domáce ŠKP podalo svoj asi najlepší výkon, ale následne sme v domácom prostredí otočili nepriaznivé skóre a postúpili sme ďalej. Takisto aj Košice predviedli dobrý výkon, keďže tím doplnili hráči z extraligovej súpisky. Kvalifikácia z rôznych pohľadov mala zaujímavý vývoj pre jednotlivý tímy ako aj pre nás,“ obzerá sa za štvormesačným cyklom Ivan Kurilla.  Ako samotný tréner tiež prezradil, pre jeho tím bude účasť na Final Eight turnaji predčasným vrcholom sezóny. S akými cieľmi budú cestovať do Prievidze? „Mojím prvoradým cieľom je, aby predovšetkým mladí hráči pocítili profesionálny extraligový basketbal. Má to byť pre nich motivácia do budúcnosti na sebe ešte viac pracovať. Od skúsených hráčov chcem, aby im v zápase s Prievidzou pomohli a mali by byť oporou nášho tímu. Prievidza je už niekoľko rokov na špici ligy, aj v tomto roku má kvalitný tím. Pohár sa hrá na ich palubovke, čo viac si môžeme priať. Určite sa na zápas pripravíme a tešíme sa naň,“ odpovedá 36-ročný kouč.

Okrem účinkovania na Budiš Slovenskom pohári sa prirodzene Lučenec sústredí aj na prvoligovú súťaž, v ktorej si vybojoval postup do nadstavby ako víťaz skupiny Východ. „Cieľom je ísť krok po kroku. Veľa záleží na zdravotnom stave, aby sme v priebehu nadstavby nastupovali v plnej zostave. Verím, že pri zodpovednom prístupe všetkých zainteresovaných budeme mať dôvod na radosť po skončení sezóny,“ vyjadril sa lučenecký tréner. Na záver sa prirodzene natíska otázka, či by Lučenec v prípade víťazstva využil právo postupu do Eurovia SBL. „Bol to jeden z mojich osobných cieľov, kvôli ktorému som do Lučenca prišiel. Určite by som doprial všetkým, nielen v klube, ako aj fanúšikom lučenského basketbalu byť budúci rok v Eurovia SBL. Nie je to však všetko len o postupe, ale aj o finančnom a personálnom zabezpečení klubu, tak aby sme v Eurovia SBL boli konkurencieschopní. Uvidíme čo prinesie budúcnosť,“ zakončil rozhovor Ivan Kurilla.

Informácie o prvoligovom tíme môžete tiež získať z oficiálneho webu klubu.

FOTO: TAMÁŠ ČOMAJ