• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Svitu zvíťazili nad Prievidzou po výbornom výkone 93:75 a finalistu minulého ročníka Eurovia Slovenského pohára vyradili už vo štvrťfinále. O osude stretnutia rozhodol druhý polčas, ktorí „podtatranci“ vyhrali rozdielom 16 bodov. 

Zápas bol zo začiatku vyrovnaný, polčas vyhrali hostia o dva body. Tretiu štvrtinu však už ovládli Sviťania a položili základ prekvapujúceho víťazstva. „Podali sme kolektívny výkon, kvalitne sme bránili. Bol to jeden z tých zápasov, v ktorom sa vám viac-menej všetko darí, dodržiavali sme pokyny trénera. Vedeli sme, že Prievidza je favoritom tohto duelu, ale vedeli sme aj to, že to musí dokázať aj na palubovke. My sme do Bratislavy prišli s pokorou, zahrali sme skutočne dobre, darilo sa nám premieňať strelecké pokusy a úplne zaslúžene sme zvíťazili,“ tešil sa z výhry krídelník Svitu Saša Jankovič.

Prievidžania pôsobili v druhom polčase unaveným dojmom,  chýbala im dynamika a problém mali aj so streleckou muškou. „Vôbec nám nefungovala obrana, celkovo sme boli všade nejakí pomalší. Súper nám dával ľahké koše. Musím spomenúť množstvo útočných doskokov a aj trojok, ktoré sme inkasovali. Celý náš výkon si musíme rozdebatovať, aby sme nabudúce nerobili toľko chýb,“ hodnotil zápas najlepší strelec Prievidžanov Andre Jones.

Basketbalisti Svitu zvládli duel s veľkým prehľadom, aj keď Prievidza išla do súboja ako favorit. Jones ponúkol možné vysvetlenie: „Musíme nájsť novú motiváciu. Na začiatku sezóny sme ju mali v Európskom pohári FIBA, teraz je akoby stred sezóny, takže po vypadnutí z pohára sa budeme koncentrovať na vyvrcholenie Eurovia SBL.“

Svit, ktorému v súčasnosti v lige patrí šiesta priečka, vyhral Slovenský pohár v roku 2014. Finálový turnaj sa vtedy tiež hral na bratislavských Pasienkoch, na čo si dobre spomína aj člen víťazného tímu Jankovič: „Všetko sa mi to po troch rokoch pripomína. Prvý zápas sme aj vtedy hrali proti Prievidzi. Nechcem dopredu nič hovoriť, ale je to taký rovnaký pocit ako vtedy. Dúfam, že to dopadne rovnako. S pokorou pokračujeme v turnaji. Keď sme už tu, samozrejme chceme vyhrať celú súťaž. Druhé a tretie miesto v pohári nie je pre mňa zaujímavé, chceme teda vyhrať.“

Foto: Vladimír Dorňák