• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

S novým ročníkom Slovenskej basketbalovej ligy vstupujú do viacerých zmien aj oficiálne basketbalové pravidlá. Tie schválila Centrálna rada Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) a my vám ich v nasledujúcich riadkoch priblížime spolu s Borisom Gabarom, predsedom komisie rozhodcov Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

Najväčšie a najvýraznejšie zmeny v pravidlách:

Článok 36 – Technická chyba

Nové pravidlo: Ak je zapískaná technická chyba, tak sa hádže jeden trestný hod, ktorý sa potrestá okamžite. Po trestnom hode bude mať loptu ten tím, ktorý mal loptu pod kontrolou alebo mal nárok na loptu v momente, keď bola zapískaná technická chyba.

Dôvod k zmene: Vyhnúť sa dvojitému trestu po zapískaní technickej chyby a zabezpečiť rovnováhu medzi tímami s loptou alebo bez lopty. Silná podpora od Hráčskej komisie.

 

Článok 29 – 24 sekúnd

Pozmenené pravidlo 29.2.2. – Zariadenie hodín hodu na kôš sa resetuje vždy, keď má vhadzovanie súper, potom ako bola hra zastavená rozhodcom po faule alebo priestupku tímu, ktorý mal loptu pod kontrolou.

V týchto situáciách bude mať loptu k dispozícii ten tím, ktorý ju nemal predtým. Potom:

Ak je vhadzovanie nariadené v zadnej polovici družstva majúceho loptu pod kontrolou, tak sa hodiny hodu na kôš resetujú na 24 sekúnd. Ak je vhadzovanie nariadené v prednej polovici družstva majúceho loptu pod kontrolou, tak sa hodiny hodu na kôš resetujú na 14 sekúnd.

Keď zostane v štvrtej štvrtine odohrať dve minúty a menej a tiež v posledných dvoch minútach predĺženia, tak po oddychovom čase si tím, ktorý bude mať loptu k dispozícii na vhadzovanie vo svojej zadnej polovici, môže vybrať, na ktorej polovici ihriska bude vhadzovať loptu do hry.

Ak sa bude lopta vhadzovať na útočnej polovici súpera z čiary na vhadzovanie, tak hodiny hodu na kôš budú resetované nasledovne:

Ak je 14 a viac sekúnd na hodinách hodu na kôš v momente, keď hra bola zastavená, tak hodiny hodu na kôš sa resetujú na 14 sekúnd. Ak je na hodinách hodu na kôš 13 a menej sekúnd, tak sa hodiny hodu na kôš neresetujú, pokračuje sa tak, ako boli v momente zastavenia hry.

Ak sa bude lopta vhadzovať na zadnej polovici tímu, ktorý má v držaní loptu, tak sa hodiny hodu na kôš resetujú na nových 24 sekúnd, ak má tím novú kontrolu lopty po faule alebo priestupku, alebo sa pokračuje od času, kedy bola hra zastavená a ten istý tím mal loptu vtedy pod kontrolou.

Dôvod k zmene: Skrátiť čas, kedy tím môže vystreliť, keď je na polovici súpera. Využiť tiež viacej priestoru na streľbu počas hry.

Článok 35 – Obojstranná chyba

Nové pravidlo:

35.1.1. Obojstranný faul je situácia, keď sa dvaja súperi vzájomne dopustia osobnej chyby v približne rovnakom čase.

35.1.2. K posúdeniu dvoch chýb ako obojstrannej chyby, je potrebné splniť nasledujúce podmienky:

  • Oba fauly sú fauly hráčov
  • Oba fauly zahŕňajú fyzický kontakt
  • Oba fauly sú medzi dvoma súpermi, ktorí sa navzájom faulujú
  • Oba fauly majú rovnaký trest

Dôvod k zmene: Zjednodušiť zásady pravidiel v momente, keď sa dvaja súperi vzájomne dopustia osobnej chyby približne v rovnakom čase.

 

Článok 39 – Šarvátka

Pri šarvátke, respektíve situácii vedúcej k šarvátke bude rozdiel medzi osobami, ktoré opustia lavičku družstva a aktívne sa zapoja do šarvátky, alebo sa nezapoja do šarvátky. Všetky osoby, ktoré pri šarvátke opustia lavičku, budú vylúčené zo zápasu. Ak sa aktívne zapojili do šarvátky, budú za ich priestupok nasledovať 2 trestné hody za každého, ale ak sa do šarvátky nezapojili, budú za všetkých spoločným trestom 2 trestné hody.

Dôvod k zmene: Potrestať členov lavičky odlišne za opustenie ich priestoru počas šarvátky (či boli aktívne do nej zapojení alebo nie).

 

Článok 46 – Prvý rozhodca: Práva a povinnosti/Využívanie systému IRS (Instant Replay System)

Doplnenie pravidla 46.12.

V záverečných dvoch minútach zápasu (2:00):

  •      či bol technický kôš odpískaný správne

Kedykoľvek počas zápasu:

  • keď bol zapískaný faul na strelca pri neúspešnom pokuse, či dostane dva alebo tri trestné hody
  • či osobná, nešportová alebo diskvalifikačná chyby spĺňa kritéria, respektíve by mal byť zvýšený alebo znížený trest.

Dôvod k zmene: Pridať ďalšie tri situácie k IRS k spätnému pozretiu herných situácií.

 

Článok 37

Trest po nešportovej alebo diskvalifikačnej chybe

Nové pravidlo: Všetky vhadzovania lopty po vykonaní trestných hodov po nešportových alebo diskvalifikačných chybách sa uskutočnia v prednej polovici družstva majúceho loptu pod kontrolou.

Dôvod k zmene: Zrýchlenie hry, zvýšenie počtu útokov, aby padlo viac bodov. Eliminovať komplikované situácie pri vhadzovaní na polovici ihriska.

 

Gabara: Chce to určitú dávku pochopenia a trpezlivosti

- Ako sú rozhodcovia pripravení na nový ročník? K akým zmenám prišlo vo vašich radoch?

„Všetci rozhodcovia, ktorí budú rozhodovať túto sezónu, absolvovali predsezónny seminár v Púchove, kde sa podrobili fyzickým aj teoretickým testom z pravidiel, ktoré úspešne absolvovali. Zároveň absolvovali aj prednášky ohľadom zmien v pravidlách a vo výklade pravidiel. Čo sa týka zmien, ako každú sezónu niekoľko rozhodcov ukončilo činnosť, či už pre vek, alebo pracovné vyťaženie a niekoľko mladších nádejných postúpilo na základe výkonnosti.“

- Od októbra vstupujú do platnosti viaceré zmeny v pravidlách. Ako ich vy osobne vnímate?

„Zmeny v pravidlách a výklade pravidiel majú priniesť do hry zjednodušenie, zjednotenie na globálnej úrovni a zatraktívnenie hry pre divákov. Zmien je relatívne dosť veľa, niektoré sú síce len formálne, ale sú tam aj zmeny zásadné a až čas ukáže, či a v akej miere boli účinné. Určite potrvá nejakú dobu, kým sa všetci zžijú s týmito zmenami. Nie len rozhodcovia, ale aj hráči, tréneri a diváci. Chce to určitú dávku pochopenia a trpezlivosti od všetkých, čo však u nás na palubovkách častokrát žiaľ chýba.“

- Čo bude možno najväčšou zmenou, na ktorú sa rozhodcovia musia v zápasoch pripraviť?

„Výrazná zmena, aj z hľadiska taktického, je možnosť trénera vybrať si za určitých podmienok v závere stretnutia miesto na vhadzovanie (zadná/predná polovica). Takisto sa bude zrýchľovať hra, keď pri vhadzovaní v prednej polovici bude v určitých prípadoch k dispozícii pre družstvo len 14 sekúnd na zakončenie namiesto 24. Je toho však viac...“

Foto: Fiba.basketball