• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalový klub PP & TV Raj Žilina pripravil pre fanúšikov jedinečnú akciu. V sobotu 15. septembra sa o 18.30 h v športovej hale Spojenej školy na Rosinskej ceste uskutoční jedinečný súboj generácií, kde sa proti sebe postavia legendy žilinského basketbalu a aktuálny účastník Slovenskej basketbalovej ligy.

Žilina sa v predchádzajúcom ročníku vrátila po dlhej odmlke na mapu najvyššej súťaže. Vedenie klubu razí filozofiu, kedy dáva príležitosť domácim odchovancom. Aj pre tento krok si cestu na ich zápasy nachádzalo množstvo fanúšikov. V rámci príprav na ďalšiu sezónu na nich čaká neobyčajný zápas.

Na jednej strane budú stáť bývalí reprezentanti Československa, respektíve Slovenska a hráči, ktorí sa nezmazateľne zapísali do histórie žilinského basketbalu. Na strane druhej bude stáť budúcnosť basketbalu v meste pod Dubňom, ktorú aktuálne vedie tréner Ivan Kurilla.

„Starú gardu“ povedie Jozef Michalko, účastník majstrovstiev Európy v rokoch 1987 a 1991. V Žiline strávil väčšinu svojej hráčskej kariéry, neskôr sa stal asistentom trénera a tiež hlavným koučom. Pamätá si zápasy vtedajšieho Pohára európskych majstrov a Koračovho pohára. V roku 1990 získal ocenenie Basketbalista roka, v rokoch 1999 – 2001 pri kormidle slovenskej reprezentácie.

Ústrednou postavou „mladíkov“ je Róbert Rožánek. Žilinský odchovanec patril už v mládežníckych kategóriách ku hviezdam, o čom svedčí množstvo ocenení pre najlepšieho strelca súťaže, respektíve zaradenie do All Star tímov. Výkonmi zaujal aj v reprezentačných výberoch. Dvadsaťdvaročný krídelník bez väčších problémov zvládol aj prechod k mužom. V nováčikovskej sezóne so Žilinou bol tretím najlepším strelcom v súťaži spomedzi Slovákov.

Iniciátorom myšlienky je bývalý hráč a momentálne generálny manažér klubu Ondrej Šoška. V predchádzajúcom ročníku dokonca na malý moment obnovil svoju hráčsku kariéru, keď vypomáhal v čase veľkej maródky na súpiske tímu. „Keď som rozmýšľal nad tým, ako opäť dostať do povedomia priaznivcov športu hráčov, ktorí v minulosti niečo v basketbale dokázali a ktorí robili tomuto športu i Žiline dobré meno, napadlo ma zorganizovať stretnutie - duel bývalých a súčasných basketbalistov. Predsa tento šport má v Žiline veľkú tradíciu a vždy tu bola liaheň skvelých hráčov pre ligu, či reprezentáciu. Mnohí si ešte pamätajú, ako sa chodilo na ligu do športovej haly na Stavebnej priemyslovke, potom do športovej haly pri plavárni, takzvanej korytnačky. A som rád, že priaznivci basketbalu dostanú možnosť oživiť si spomienky aj na výborných hráčov z tohto obdobia, lebo takmer všetci oslovení mali okamžite záujem zúčastniť sa. Určite to bude zážitok vidieť legendy niekoľkých generácií v jednom tíme, ktoré si to 'rozdajú' so súčasnými ligistami,“ povedal Šoška k samotnej akcii.

Kto nastúpi v tíme „starej gardy“? Na súpiske sú mená ako Štefek, Faith, Baláž, Gavlák, Buňák, Miroslav a Ladislav Hrnčiarovci, Bystroň, Jančura, Miš, Kocur, Jurík, Futo, Kosa, Závodný, Tilandy. Nechýbajú ani bývalé reprezentantky Slávka Frniaková-Bučáková a Lujza Michulková

„Súboj generácií“ je na programe v sobotu 15. septembra o 18.30 h v športovej hale Spojenej školy na Rosinskej ceste.

Foto: bkzilina.sk