• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Začiatok augusta je tradične termínom, kedy kluby začínajú s prípravou na nový ročník. Podobne je tomu aj teraz a tradične pre vás postupne zmapujeme všetkých účastníkov Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy v sezóne 2018/2019. Na úvod začneme s Handlovou, kde sa po dlhšom čase začali uberať veci správnym smerom.

Na predchádzajúcu sezónu by fanúšikovia „Baníka“ najradšej zabudli. Ich klubu sa nevyhli početné hráčske rošády, výmena trénera a tiež aj zranenia. Tieto všetky faktory sa podpísali na nelichotivých výsledkoch tímu, družstvo takmer do poslednej chvíle bojovalo o účasť v play off. Následne prišiel rýchly a očakávaný koniec v štvrťfinále, s Interom Bratislava prehrali 0:3 na zápasy.

Vedenie klubu sa počas leta rozhodlo k radikálnej obmene na všetkých frontoch. Všetko sa začalo angažovaním bývalého hráča Handlovej, úspešného mládežníckeho trénera a asistenta slovenskej reprezentácie Petra Tordu. Z minuloročného tímu zostalo len zopár jednotlivcov, aj naďalej pokračuje Jakub Novysedlák a Michal Dolník. Z mladíkov sa predĺžila spolupráca s Adam Stehlíkom. Pokračuje aj klubová stálica Ondrej Haviar, ktorý bude zároveň asistentom trénera. S ním zostáva aj jediný legionár z predchádzajúceho ročníka Djordje Tresač. Nové tváre na hornej Nitre majú za sebou zaujímavé životopisy, či už je to nemecký rozohrávač s reprezentačnými skúsenosťami Andrej Mangold, bývalý hráč Komárna Lukáš Hoferica, respektíve Jakub Petráš, pre ktorého bude Handlová prvou zastávkou v profesionálnej kariére.

„Stále čakáme na príchody hráčov, asi tak ako všetci. Zatiaľ bude prioritou pracovať so slovenskými hráčmi, väčšina hráčov sa k nám pripojí 13. augusta. Viac-menej sa pripravujeme na to, aby sme s týmto kádrom začali ligu. Uvidíme na zápasoch, či budeme niečo meniť, alebo nie. Ešte doťahujeme dvoch hráčov, ktorých predpokladám, že tento týždeň dotiahneme tak, aby tu na budúci týždeň mohli byť,“ prezradil novinky Torda.

Handlová spolupracuje s prvoligovým Žiarom nad Hronom, preto sa natíska otázka priestoru pre ďalších talentovaných mladíkov. Okrem Stehlíka sa pripravuje s tímom aj člen reprezentačného výberu do 20 rokov Branislav Obert a bývalý hráč Prievidze Jozef Huljak. Ten pôsobil predchádzajúci ročník v nemeckom klube MTSV Friendsfactory Schwabing. „Čo by som bol za trénera, keby som nechcel dávať príležitosť mladým. Všetko sa musí vyvíjať tak, že dostanú príležitosť na základe tréningového procesu, priebehu zápasov, podľa minút, príležitostí a ako si to zaslúžia. Prvou lastovičkou v spolupráci so Žiarom nad Hronom je Branislav Obert, ktorý sa s nami momentálne pripravuje,“ vyjadril sa kormidelník Handlovej.

Aktuálne má MBK dohodnutých sedem prípravných duelov pred novými ročníkom, z toho päťkrát sa predstavia pred svojimi priaznivcami. V rámci zápasov na nich čaká konfrontácia s českým a rakúskym basketbalom. „Niekedy je problém nájsť súpera. Je veľký predpoklad, že Prievidza s nami nebude chcieť hrať a ani Žilina veľmi nechce hrať so slovenskými družstvami. Máme tam niečo dohodnuté s Mišom Madzinom, že by sme si zahrali. Uvidíme, či tam niekde nájdeme priestor, nakoľko oni majú dva turnaje. Ja si myslím, že osem až desať zápasov je ideálnych na to, aby sme boli pripravení na ligu čo najlepšie,“ povedal Torda k skladbe prípravných zápasov.

Torda bude nováčikom v SBL-ke, doteraz pôsobil hlavne v nižších kategóriách, kde úspešne pracoval s mládežou. Počas svojho fungovania mal veľký podiel na výchove mnohých reprezentantov naprieč všetkými vekovými kategóriami. Akým štýlom sa chce prezentovať a aké má očakávania od sezóny? „Hral som v Handlovej päť rokov. Budeme hrať tvrdo, agresívne a so srdcom. Ja si myslím, že je bude predovšetkým veľká skúsenosť. Samozrejme, chcem si oťukať moje schopnosti a vedomosti či sú dostatočné. Nemôžeme mať veľké ciele. Podľa mňa správnym výrazom je adaptácia na SBL a uvidíme, čo bude ďalej,“ uzatvoril kouč rozhovor.

 

Aktuálna súpiska MBK Handlová:

Prišli: Peter Torda (IMC Slovakia Považská Bystrica - tréner), Jakub Petráš (University of New York Stony Brook - USA), Lukáš Hoferica (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Will Darley (SC Rist Wedel - Nemecko), Andrej Mangold (s.Oliver Würzburg - Nemecko), Branislav Obert (MŠK BK Žiar nad Hronom), Jozef Huljak (MTSV Friendsfactory Schwabing – Nemecko)

Zostávajú: Ondrej Haviar (hráč/asistent trénera), Jakub NovysedlákMichal DolníkDjordje TresačAdam Stehlík

 

Aktuálny program prípravných zápasov MBK Handlová pred sezónou 2018/2019:

28.08. – MBK Handlová – BK JIP Pardubice (ČR)

30.08. – MBK Handlová – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

14.09. – MBK Handlová – VŠEMvs Karlovka Bratislava

15.09. – MBK Handlová - Klosterneuburg Dukes (Rak.)

20.09. – BK Opava (ČR) – MBK Handlová

26.09. – VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK Handlová

29.09. – MBK Handlová - BC Hallmann Vienna (Rak.)

Foto: Lukáš Droppan