• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nenápadne rozbehnutý ročník Levických Patriotov priniesol finále Alpsko-jadranského pohára a tiež zisk len druhého majstrovského titulu v klubovej histórii. Aj napriek týmto úspechom však kolektív okolo trénera Tea Hojča nemení nič na svojej filozofii, ktorú plánuje napĺňať aj v novom ročníku.

Patrioti na seba ani v sezóne 2017/2018 nevytvárali zbytočný tlak, postupne krok po kroku sa im podarilo prekonávať dlhoročné útrapy, až napokon dokráčali k zaslúženému titulu. Družstvo prešlo len minimálnymi obmenami, v správnom čase sa doplnilo a tiež dôležitým faktorom bolo, že sa hráčom vyhýbali zranenia.

Po majstrovských oslavách prišlo podľa očakávania k obmene hráčskeho kádra. Aj napriek snahe vedenia klubu, sa legionárov nepodarilo udržať. Zatiaľ sa hlásili tri posily, bývalý špílmacher Komárna Boban Tomič, chorvátsky krídelník Luka Katura a Američan Lawrence Alexander. „V pondelok sme začali prípravu na nový ročník. Teším sa na ňu. Máme tu zopár nových tvárí a tiež hráčov, ktorí u nás pokračujú. Dúfam, že to podobne vidia aj chalani. Žiaľ, ešte nie je k dispozícii kompletný tím. Stále potrebujeme podpísať dvoch hráčov pod koš. Verili sme, že do začiatku prípravy budú podpísaní, ale hráčsky trh bol toto leto trochu zvláštny. Pracujeme na tom, aby boli do konca týždňa obaja podpísaní a mohli byť súčasťou prípravy od druhého týždňa,“ rozhovoril sa na úvod Hojč.

Legionári síce nepokračujú, ale slovinský kouč môže počítať aj naďalej s početnou slovenskou enklávou. Žlto-zelený dres si na seba totiž opäť navlečie Milan Žiak, Boris Bojanovský, Šimon Krajnovič a Martin Bachan. Ako dôležité bolo udržanie Slovákov? „Je to nesmierne dôležité. Sú tu hráči z minulej sezóny, ktorí si zvyknutí na môj systém, tréningy. Myslím si, že tímu pomôžu ešte viac. Očakávam od nich ďalšie zlepšenie. Som rád, že ich máme. V prvom rade ide o dobré osoby, ktoré tvrdo pracujú. Pokračujeme v našej filozofii, ktorou je dávanie príležitostí mladým slovenským hráčom. Sezónu chceme začať s piatimi zahraničnými basketbalistami,“ odpovedá kormidelník Levíc.

Priestor na súpiske majú opäť aj hráči z mládežníckeho klubu ŠBK Junior Levice. Tým sa v prechádzajúcom ročníku podarilo získať titul majstra Slovenska a tiež úspešne reprezentovať Slovensko v Európskej mládežníckej basketbalovej lige (EYBL). „Súčasťou tímu budú aj hráči z juniorky, ktorí získali titul majstra Slovenska. Majú potenciál, ale musia ešte veľa pracovať na sebe, ak sa chcú stať ligovými hráčmi. Pokračovať na napredovaní budeme s Patrikom Adámikom, Martinom Danieličom. Nováčikom bude Samuel Volárik. Očakávam, že každý deň budú tvrdo pracovať a že urobia obetu, ktorá je potrebná, aby sa stali profesionálmi. Mojou prácou bude pomoc k ich zlepšeniu. Ak si zaslúžia a naskytne sa príležitosť, tak určite dostanú svoje minúty. Je to na nich. Nie je jednoduché dať mladého hráča len tak hrať. Je to proces, nie je jednoduchý pre nás, nie je jednoduchý pre nich,“ vyjadril Hojč svoje želanie.

Keďže bude mať typologicky iných hráčov, tak podľa očakávania prejde aj k zmenám v hernom prejave. Jeho zverenci sa dlhodobo prezentoval kvalitnou obranou a kolektívnym výkonom, v ktorom výrazne nevyčnievali individuality. „Samozrejme, pozmeníme náš herný štýl. Ja niečo preferujem, ale to neznamená, že by to môj tím mohol hrať. Budeme sa snažiť vytvoriť pre nich systém. Nie sú také typy hráčov, ako pred rokom. Ideálom a tiež mojim plánom bolo, aby sme udržali väčšinu družstva. Na jednej strane, to nie je dobré, pretože sme si ich neudržali, ale na druhej strane, je to len ďalšie potvrdenie našej dobrej roboty, že hráči dostávajú ponuky z lepších klubov a súťaží. Nových hráčov som skautoval, verím, že zapadnú do filozofie a kultúry Levíc,“ zamyslel sa Slovinec.

Počas leta mohlo byť všetko inak, trénerská dvojica Hojč a Lutovský však bude súčasťou levickej lavičky aj v sezóne 2018/2019. „Ak mám byť úprimný, boli v tom emócie smerom k Leviciam, klubu, mestu a tiež k Slovensku. Najdôležitejšie pre mňa bolo, že sa tu cítim dobre a liga je súťaživá, zábavná. Haly sú takmer všade plné. Po titule som mal prvotné myšlienky, že odídem, pretože som sa cítil prázdny a veľmi unavený. Po chvíli som našiel motiváciu na novú sezónu, to bolo dôležité. Ak by som ju nenašiel, tak by som sa nevrátil. Verím, že nás čaká ďalšia dobrá sezóna,“ vyhlásil Hojč.

Nesmierne úspešný predchádzajúci ročník však nezmenil nič na fakte, že Levice zostávajú vo svojich cieľoch opatrné. „Nie sme v pozícii, aby sme aj napriek zisku prekvapivého titulu, mohli hovoriť o niečom, čo nie sme. Zostávame nohami na zemi. Sústredíme sa na našu klubovú filozofiu. Budeme tvrdo pracovať, zostaneme skromní. Naše ciele budú v podstate rovnaké ako predtým – mať dobrú základnú časť, ísť od zápasu k zápasu, zlepšovať sa a ísť v play off do semifinále. Myslím si, že to je realistický cieľ, ktorý nie je taký jednoduchý dosiahnuť, ako si možno niektorí ľudia myslia,“ uzatvoril kouč Patriotov.

 

Aktuálna súpiska BK Levickí Patrioti:

Prišli: Luka Katura (KK Split - Chorvátsko), Boban Tomič (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Lawrence Alexander (Horsens IC - Dánsko)

Zostávajú: Teo Hojč (tréner), Ladislav Lutovský (asistent trénera), Martin BachanBoris BojanovskýŠimon KrajčovičMilan Žiak, Patrik Adámik, Martin Danielič, Samuel Volárik

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK Levickí Patrioti pred sezónou 2018/2019:

25.08. - Basket Brno (ČR) – BK Levickí Patrioti

01.09. – BK Levickí Patrioti – DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR)

09.09. – NH Ostrava (ČR) – BK Levickí Patrioti

14. – 16.09. – Medzinárodný turnaj v Zalaegerszegu (BK Levickí Patrioti, Zalakeramia-ZTE KK/Maď., Egis Körmend/Maď., UBSC Raiffeisen Graz/Rak.)

21. – 23.09. – Medzinárodný turnaj v Leviciach (BK Levickí Patrioti, NH Ostrava/ČR, Helios Suns Domžale/Slov., GTK Gliwice/Poľ.)

Foto: Facebook