• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

3x3 Basketbal si nachádza svoje pevné miesto aj na Slovensku. Druhý rok po sebe sa víťazmi 3x3 SBA Tour stal Energy Team 69. O „streetballovej“ sezóne sme sa zhovárali hlavne s jedným z členov tímu Ondrejom Haviarom.

Družstvo v zložení Ondrej Haviar, Michal Podhorský, Lukáš Hoferica a Jozef Vojtek. Tak vystupoval Energy Team 69 najčastejšie v sezóne 2017 3x3 basketbalu. Občas si za tím zahral aj Adam Antoni, Ladislav Stojanov alebo Michal Kožár. „Pozitívne hodnotíme sezónu. Síce nám moc nevyšla na reprezentačnej úrovni, ale na tej klubovej sme odohrali dobré turnaje. Hlavne sme získali veľa skúseností a kontaktov. Vieme, akým smerom sa uberať do budúcna,“ začal Haviar s hodnotením.

Možnosť obmeny tímu počas jednotlivých turnajov je zaujímavou vlastnosťou 3x3 basketbalu. Viac vysvetľuje samotný Haviar: „Program 3x3 sezóny je veľmi nahustený. Ak chcete dosiahnuť nejaký väčší výsledok, tak v podstate musíte hrať každý jeden víkend. Niekedy do toho príde zranenie, niekedy iné povinnosti člena tímu. Preto sa sem-tam mihne v zostave nové meno. Týmto by som chcel poďakovať všetkým chalanom, ktorí nám vypomohli počas tejto či predchádzajúcej sezóny.“

Jednou z nových tvári v tíme bol aj pivot MBK Rieker Com-Therm Komárno Jozef Vojtek. „S chalanmi sa poznáme z basketbalu už nejaký ten rok, preto to bolo potešením pre mňa hrať s nimi. Bolo to moje prvé 3x3 leto. Páčilo sa mi ho absolvovať každý víkend v inom meste. Najväčší rozdiel oproti klasickému basketbalu je v rýchlosti hry. Útok trvá dvanásť sekúnd, preto nie je čas na dlhý útok, prípadne upokojiť hru ako pri normálnom basketbale. Rád by som si po pestrom lete zopakoval účasť aj budúci rok. 3x3 basketbal totiž ide vpred, ešte je to aj umocnené faktom, že sa predstaví v programe olympijských hier 2020. Z tohto dôvodu je pre mňa zaujímavé hrať na dobrých turnajoch a porovnávať sa s tými najlepšími v tomto športe,“ vyjadril Vojtek svoj názor na 3x3 basketbal.

Tri roky po sebe sa stal tím víťazom celoslovenskej tour. Aká bola tento rok konkurencia? „Mám trochu pocit, že to bolo o čosi jednoduchšie ako pred rokom. Bolo to hlavne z dôvodu menšej účasti tímov na celej tour. V podstate asi iba tri - štyri tímy brali tour serióznejšie a cestovali po celom Slovensku. Niektoré turnaje však boli na slušnej úrovni, pomohla tomu aj medzinárodná účasť v Šamoríne a v Košiciach. Zo slovenských družstiev by som vyzdvihol chalanov z Letného Vánku a z tímu Kartón.sk. S nimi sme odohrali pár naozaj ťažkých a kvalitných zápasov,“ odpovedal rozohrávač Handlovej.

Víťazstvo na 3x3 SBA Tour prinieslo Energy Team 69 účasť na Moscow open, kde mali na dosah postup na prestížnu World Tour. „Myslím si, že nám tento turnaj vyšiel. Pred turnajom by sme postup do semifinále brali všetkými desiatimi. Po turnaji však tretie miesto trochu mrzí, lebo ďalej postupovali prvé dva tímy,“ zhodnotil Haviar turnaj v ruskej metropole. World Tour je vrcholom snaženia v 3x3 basketbale, na ňom sa stretáva svetová špička. „Ide v podstate o celosvetovú sériu 8 prestížnych turnajov. V 3x3 basketbale je vrcholom účasť aspoň na jedno z takýchto turnajov. Prvým krokom je postúpiť zo 'Satelitu'. To je otvorený turnaj, kde sa dá prihlásiť alebo dostať od usporiadateľov pozvánku. Z neho sa postupuje na 'Challenger', to je už uzatvorený turnaj, kde sa treba kvalifikovať alebo mať dostatočný počet bodov v renkingu. Ďalej je už len World Tour. Postup na World Tour je cieľom č. 1, preto to vlastne celé robíme,“ ozrejmil Haviar plány tímu.

To zatiaľ Energy Teamu uniká, v čom sa teda ešte musia zlepšiť, aby uspeli aj proti špičkovým tímom? „Jednoznačne potrebujeme odohrať čo najviac takýchto ťažkých zápasov a turnajov, aby sme získali väčšie skúsenosti. Tiež musíme zapracovať na kondícii, tá hrá momentálne v 'trojkovom baskete' veľkú rolu,“ odpovedal jeden z členov tímu.

Letná „streetballová“ sezóna je už minulosťou, hráči sa teraz venujú príprave na nový ročník Slovenskej basketbalovej ligy. S akými cieľmi pôjdu do ďalšieho obdobia hráči Energy Team 69? „Chceme odohrať väčší počet kvalitných zahraničných turnajov. Hlavným cieľom zostávať postup minimálne na jednu zastávku World Tour a tiež opäť sa na reprezentačnej úrovni prebojovať na majstrovstvá Európy,“ dodal na záver Haviar.

Foto: Facebook