Vytlačiť
Kategória: Extra

V pozícii nováčika si Žilina vybrala v minulej sezóne povestnú „daň“, ktorá je už však minulosťou. Do novej sezóny pôjde kolektív okolo trénera Ivana Kurillu nohami pevne na zemi a s jasnými ambíciami.

Žilinčania vstupovali s patričnou eufóriou do najvyššej súťaže, hneď na úvod prišli prekvapivé víťazstvá proti oveľa skúsenejším tímom, ale potom sa veci nevyvíjali tak, ako by klub očakával. Administratívne problémy znamenali krátkodobý koniec trojice Američanov, neskôr prišli až dve trénerské výmeny a tiež aj mnohopočetné hráčske rošády. Po príchode trénera Kurillu došlo k stabilizácii a zmene herného systému. Postupne dostali príležitosť mladí slovenskí reprezentanti a zároveň sa začali pripravovať na nasledujúcu sezónu.

Vedenie klubu však vedelo, ako sa pohnúť ďalej. Spoločne so skúseným koučom Ivanom Kurillom sa snažili poskladať nový tím. Podarilo udržať slovenské jadro, ktoré doplnil žilinský odchovanec Michal Podhorský a dobre známy Milič Blagojevič. Okrem toho posilnil rady tímu reprezentačný rozohrávač Oliver Tot. Káder ešte nie je vo finálnej fáze, ako nám prezradil tréner Žiliny: „Začali sme prípravu s desiatimi slovenskými hráčmi. V ďalších dňoch sa pripoja posily. Ešte hľadáme posily do nášho tímu, momentálne káder nie je uzatvorený. Chceli by sme doplniť družstvo o troch ďalších basketbalistov. Chceli by sme začať sezónu so štyrmi zahraničnými hráčmi, taká je predstava klubu. Vidíme, že ostatné kluby sú väčšinou na piatich - šiestich legionároch. Uvidíme, ako to bude vyzerať s takouto zostavou.“

Veľkou výhodou tak bude fakt, že všetko sa začína od nuly a systematicky. „Pôvodne som nechcel ísť do rozbehnutej sezóny, súhlasil som však len pre to, pretože Žilina bola vo veľmi ťažkej situácii. Je ťažké mať zodpovednosť za niečo, čo si sám ako tréner neskladáte. Teraz je to úplne iná situácia – skladanie kádra a nastavenie všetkého. Skladanie tímu je priamoúmerné aj rozpočtu, s ktorým sa pracuje. Budeme mať viacej Slovákov ako zahraničných hráčov. Uvidíme, čo prinesie čas, či zaplníme ešte jedno alebo dve legionárske miesta,“ prezradil Kurilla.

Jeho zverenci budú aj naďalej patriť k najmladším kolektívom k lige, no zároveň sa budú snažiť realizovať svoj dlhodobý plán – dávať priestor mladým a domácim hráčom. „Musí to byť vyvážené. Máme mladý tím, Tot prichádza z americkej univerzity. V zostave sú mladíci ako Šváby, Turza, Erben a ukázať sa bol aj Pažický. Ak chceme robiť výsledky a zároveň dávať priestor, tak to musí ísť ruka v ruke. Nik nedostane zadarmo minúty, pokiaľ si ich nezaslúžia. Spoliehať sa budeme na skúsenejších hráčov, aby sme dosiahli na určitý výsledok,“ vyhlásil skúsený kouč.

Pracovať sa bude aj zmene herného prejavu, keďže k tejto činnosti sa počas rozbehnutej sezóny dostáva len ťažko. „Je to stále o obrane. Od tej sa to všetko odvíja potom v útoku. Musí to byť disciplinované, organizované v obrane aj v útoku, tiež pri prechode do rýchleho protiútoku. Všetko musí mať svoje pravidlá. Ako tréner sa budem snažiť, aby sme ako kolektív priniesli výsledok. Naša snaha sa bude uberať k tomu, aby sme dosiahli miestenku zaručujúcu účasť v play off,“ uzatvoril Kurilla.

 

Aktuálna súpiska PP & TV Raj Žilina:

Prišli: Michal Podhorský (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Oliver Tot (College of William & Mary - USA), Milič Blagojevič (NH Ostrava - Česko)

Zostávajú: Ivan Kurilla (tréner), Róbert RožánekJakub MereššTimotej ŠvábyDávid ErbenŠimon TurzaFilip Pažický

 

Aktuálny program prípravných zápasov PP & TV Raj Žilina pred sezónou 2018/2019:

24.08. – PP & TV Raj Žilina - TJ Sokol Karviná (ČR)

28.08. – BK Opava (ČR) - PP & TV Raj Žilina

31.08. – BC Nový Jičín (ČR) - PP & TV Raj Žilina

08.09. - Klosterneuburg Dukes (Rak.) - PP & TV Raj Žilina

16.09. - PP & TV Raj Žilina - Klosterneuburg Dukes (Rak.)

21.09. - PP & TV Raj Žilina – Královští Sokoli (ČR)

25.09 – BK Olomoucko (ČR) - PP & TV Raj Žilina

28.09. - PP & TV Raj Žilina – GTK Gliwice (Poľ.)

Foto: Jakub Ruman