Vytlačiť
Kategória: Extra

Slovenská basketbalová liga má za sebou prvý mesiac súťažných zápasov, ktoré už čo to načrtli o kandidátoch na najvyššie pozície a tiež účastníkoch play off. Ako to vyzerá s jednotlivou formou/silou tímov, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Najvyššia basketbalová súťaž mužov má za sebou šesť kôl. Z toho „logicky“ vyplýva, že väčšina tímov má odohratých päť zápasov. Túto logiku prinieslo odhlásenie Karlovky zo súťaže na poslednú chvíľu. Kým bude existencia slovenských klubov závislá na jednom človeku a bez väčšej podpory z asociácie či priamo od štátu, tak táto udalosť nemusí byť v najbližších rokoch ojedinelá. Toto je však len špička ľadovca, ktorú je vidno. Bohužiaľ, na zanietených jednotlivcoch stojí drvivá väčšina mládežníckych klubov, o čom sa hovorí už menej.

Dnes sa ale nebudeme pozerať podrobnejšie na túto problematiku, ale na aktuálnu formu extraligových tímov. Je tu totiž druhý tohtosezónny powerranking.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z úvodného vydania power rankingu.

1. (1.) – BK Inter Bratislava

Bratislavčania potvrdzujú papierové predpoklady a usadili sa na čele tabuľky. Dá sa predpokladať, že sa tam udržia dlhšiu dobu, keďže noví hráči sa budú stále viac a viac zžívať so „žlto-čiernym“ systémom. Obrovská výhoda Interu, ktorá ešte v priebehu súťaže zohrá svoju rolu, je mimoriadne široká a kvalitná lavička.

2. (3.) – BC Prievidza

Prievidza si uhájila v poslednom októbrovom kole domácu palubovku silným finišom proti Leviciam. Ak by hosťom nedošiel dych kvôli užšej rotácii, tak by mala Prievidza veľký problém a trúfam si tvrdiť, že Levice by si viezli z hornej Nitry víťazstvo. Nedôsledný návrat do obrany je to, čo Prievidžanov najviac trápilo. Postrážiť si to budú musieť najmä v najbližších dvoch zápasoch, kde ich čaká poriadna skúška ohňom. Zápasy na Interi a vo Svite napovedia, či Prievidza naozaj patrí na miesta, na ktorých sa momentálne nachádza.

3. (2.) – BK Levickí Patrioti

Levičania sa prezentujú atraktívnym rýchlym a fyzickým basketbalom, ktorého základ tvorí výborná defenzíva. Tento štýl basketbalu sa ale nedá hrať 40 minút v rotácii šiestich - siedmich hráčov. K tomu treba ešte pripočítať zápasy v Alpsko-jadranskom pohári. Na výpomoc prišiel Američan Brian Williams a kým sa neuzdravia Nikola Gačeša, Luka Katura a Martin Bachan, tak je predpoklad, že šancu dostanú aj mladší hráči. Je potom na nich, ako sa chopia svojej šance.

4. (8.) - PP & TV Raj Žilina

Žilina je v doterajšom priebehu súťaže najpozitívnejším prekvapením. Tri víťazstvá, vyrovnaný zápas s Prievidzou v prvom kole a tesná prehra v Handlovej. To je veľmi pekná bilancia na úvod sezóny. Je pravda, že Žilinčanov nečaká v najbližšej dobe nič jednoduché. Cestujú do Komárna a potom ich čakajú prvé tri celky tabuľky. Tie preveria basketbalové kvality, aj mentálnu silu Žilinčanov.

5. (6.) – Iskra Svit

Svit okrem zaváhania v Žiline, predvádza solídny vstup do sezóny. Levice a Inter majú v prvej štvrtine súťaže za sebou a Prievidzu privítajú na domácej palubovke. „Podtatranci“ by sa mohli v najbližších zápasoch posunúť vyššie. Podmienkou však je zlepšenie defenzívy. S 81 inkasovanými bodmi v priemere na zápas sa nedá pomýšľať na súboje o medaily.

6. (5.) – MBK Handlová

Handlovčanov trápia v úvode sezóny okrem nezohranosti dve kľúčové veci. Priemer inkasovaných bodov na zápas dosahuje hodnotu takmer 84. Som presvedčený, že tréner Peter Torda je momentálne najnespokojnejší práve s týmto aspektom hry. Druhým problémom Handlovej bolo v doterajšom priebehu súťaže riadenie hry rozohrávačmi. Dvaja Američania dávali hre rýchlosť, ale chýbala myšlienka. Tento problém sa rozhodli Handlovčania riešiť angažovaním chorvátskeho rozohrávača Ivana Mikuliča. Ako sa s týmito dvomi problémami „baníci“ vysporiadajú, uvidíme v najbližších zápasoch.

7. (7.) – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Nesprávny výber rozohrávača pribrzdil úvod sezóny aj Spišiakom. Či sa im tento problém podarilo vyriešiť, uvidíme po pár kolách. Predpoklad tam určite je. Veľmi zlou vizitkou tímu zo Spiša je takmer 93 inkasovaných bodov na zápas. To je obrovské číslo vzhľadom na to, že historicky sa v Spišskej Novej Vsi vždy hralo mimoriadne ťažko, najmä kvôli tvrdej defenzíve. V predsezónnom power rankingu som predpokladal, že domáci hráči budú tými nosnými, avšak zatiaľ je opak pravdou. Okrem Pavla Lošonského sa aspoň k priemeru nepribližuje nikto ďalší.

8. (4.) – MBK Rieker Com-Therm Komárno

Komárno je po Žiline druhým väčším prekvapením. V tomto prípade bohužiaľ negatívnym. Pod nepresvedčivý úvod sa podpísalo viacero skutočností. V podstate úplne nový káder, nový tréner, relatívne ťažký žreb v úvode a zranenia rozohrávačov. Nelichotivú situáciu sa Komárňanci rozhodli riešiť angažovaním, na Slovensku dobre známeho trénera, Miljana Čuroviča. Štyri domáce zápasy po sebe sú pre Komárno ideálnou príležitosťou napraviť si chuť po nepresvedčivom úvode tohoto ročníka.

9. (9.) – BKM Lučenec

Jediný tím bez víťazstva potvrdzuje papierové predpoklady. Okrem Johnnyho Griffina a Dukea Sheltona sa nikto výraznejšie nepresadzuje a tak, ako som pred sezónou predpokladal, podpora zo strany Slovákov je bohužiaľ minimálna.

Foto: Lukáš Droppan