• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Slovenský basketbal sa včera dočkal historického víťazstva, Inter zaknihoval prvé víťazstvo slovenského tímu vo FIBA Europe Cupe, keď v domácom prostredí zdolal poľský Wroclaw.

Hant Aréna zažila po dlhej odmlke ďalší basketbalový sviatok, Inter sa totiž po vyše 15 rokoch vrátil späť na medzinárodnú basketbalovú scénu. Obnovená premiéra nemohla dopadnúť lepšie, po sérii nevýrazných výkonov z predošlých zápasov videli diváci úplne iný tím žlto-čiernych, na akí boli zvyknutí. Bojovnosť, nasadenie, chtíč, to všetko zdobilo zverencov Branka Maksimoviča. Od začiatku držali s Wroclawou vyrovnanú partiu, v ktorej postupom času začali mať čoraz viac navrch. Prišlo aj niekoľko prekážok, ale Inter ich dokázal zvládnuť, hlavne vďaka hernému príspevku bratov Rančíkovcov: „Víťazstvo nám dodá veľa sebavedomia. Zápas ukázal, že je tím dobré vyskladaný, je schopný hrať aj s európskymi družstvami v pohode, ale na druhej strane nesmieme sa uspokojiť, treba v tom pokračovať aj naďalej,“ vyjadril sa k stretnutiu starší z bratskej dvojice Martin. Ak by sme mali hľadať ústredné postavy zápasu, tak najviac by sme sa pristavili práve pri tejto dvojici, ktorá ukázala v praxi dlhoročné basketbalové skúsenosti získané naprieč celou Európou. „Určite, na toto sme tu, aby sme boli lídrami tohto tímu a ťahali v kľúčových momentoch, aby nás bolo vidieť na ihrisku,“ pokračoval v hodnotení zápasu Martin Rančík.

Práve opätovný návrat skúseného pivota po mesačnej pauze sa ukázal ako dôležitá vzpruha pre tím, ktorý v ostatných zápasoch hľadal svoju tvár. „Som nekonečne rád, že som pomohol tímu, aj keď to nebolo optimálne, lebo som už cítil v závere, že mám toho plné „kecky“, predsa len tá mesačná pauza. Robil som čo sa dalo, či už doskoky, či už agresívna obrana, komunikovanie, pozitívny prístup. Rado (Rančík, poz. redaktora) nás neuveriteľne potiahol na konci, čo je proste super. Cítim sa už fit, ale musím sa dostať do lepšej kondície. Tá noha ešte nie je na 100%, ale je omnoho lepšia,“ uzavrel zápas zo svojho pohľadu pivot Interu. V dobrom svetle sa v stretnutí s poľským celkom prezentoval aj 16-bodový Nešo Miloševič: „Boli sme kompletní, každý kto bol na ihrisku urobil maximum preto, aby sme vyhrali, hlavne v druhom polčase, kde naša obrana vyzerala úplne inak ako v ostatných zápasoch. Som strašne šťastný, že sme vyhrali.“

Hneď druhé kolo súbojov vo FIBA Europe Cupe prinieslo historické víťazstvo pre slovenský celok, o premiérovú výhru v tejto súťaži sa postaral práve Inter. „Určite je to pre slovenský basketbal veľké plus, pretože sme ukázali to, čo ja už dlho hovorím, že slovenská liga vôbec nie je zlá. Škoda 2 – 3 tímov, ktoré hrajú s úplne mladými chlapcami. Myslím si, že keby ešte tie 2 – 3 tímy boli o čosi silnejšie, tak by bola liga na úplne inom leveli. Určite štyri, päť, šesť tímov na Slovensku má svoju kvalitu, čo dúfam, že ukáže ešte Komárno, či Levice alebo Prievidza v Alpsko-adriatickom pohári,“ myslí si Miloševič, ku ktorému sa pridal aj tréner žlto-čiernych Branko Maksimovič: „Je to veľká vec pre Inter, pre všetkých hráčov. Pre mňa je to dôležité víťazstvo a chcem sa týmto poďakovať vedeniu tímu, že urobilo všetko pre čo najlepšie podmienky. Ale ako som už niekoľkokrát povedal, prišiel som vyhrať posledný zápas sezóny, nie nejaké zápasy v sezóne. Bola to dobrá reklama, vieme hrať basketbal na dobrej úrovni. Možno nemáme toľko skúseností, ale vieme hrať aj proti dobrým tímom ako je Gaziantep, ktorý ma oveľa lepší rozpočet, hráčov, ktorí reálne hrali NBA, nielen sedeli na lavičke.“

Pri kormidelníkovi Maksimovičovi sa ešte pristavíme, v kuloároch sa dlhšiu dobu povrávalo, že kvôli výkonom v predošlých zápasoch sa pod ním trasie trénerská stolička. Vo včerajšom zápase však všetkých kritikov umlčal až prekvapivo vysokým víťazstvom nad Wroclawou. „Je dobré zvíťaziť, ale ako som povedal pred zápasom, som šťastný, že môžeme vidieť na palubovke všetkých hráčov, to je pre mňa najväčšie víťazstvo. Keď som začínal pred troma mesiacmi, tak sme mali problémy so zraneniami. V pondelok sme mali všetkých pokope, všetko je v tomto smere lepšie. Najdôležitejšie zápasy sú v januári a februári, respektíve v ďalších mesiacoch. Nikto nestratí niečo v októbri, novembri. Sme nový tím, z minulej sezóny máme len štyroch hráčov. Musíme nájsť spôsob ako spolu fungovať. Potrebujeme čas, viac sa k tomu nedá povedať. Každý môže urobiť chyby, ja som ich urobil tiež, ale dôležité je pokračovať, byť sústredený. V Turecku sme proti Gaziantepu hrali dobre 37 minút, ale dnes som im povedal, aby hrali dobre 40 minút. Môžeme urobiť straty, ale nemôžeme prestať bojovať. Nemôžeme mať tri čierne minúty, ktoré urobia napríklad 10:0 alebo 13:0 šnúru a tým prehráme zápas,“ povedal k zápasu srbský kormidelník. Inter mal v stretnutí niekoľko hluchých momentov, ale treba povedať, že ani raz nedovolil súperovi výraznejšie odskočiť v zápase, čo zohralo v priebehu zápasu dôležitú rolu: „Možno povedať, že sme mali dnes šťastie, ale to šťastie sme si zaslúžili, pretože sme bojovali o každú loptu, každý centimeter ihriska. Myslíme len na ďalší zápas. Ak budeme mať šancu, tak môžeme zvíťaziť. Nerobím tlak na to, aby sme postúpili ďalej, ale budem za to rád. Mňa len poteší, ak vyhráme ostatné zápasy, išli by sme ďalej, ale realita je taká, že sme Slovensko, ostatné tímy sú z lepších súťaží, majú lepších hráčov, všetko majú lepšie, ale môžeme urobiť ďalší krok k postupu ďalej,“ dodal na tému postupových šancí Branko Maksimovič.

Jedinou škvrnou na zápase bol nízky divácky záujem, čo určite vedenie klubu nečakalo. „Každý má argument, prečo prišiel do haly, každý kto neprišiel do haly, má zase svoj argument. Ja v tomto momente nechcem, nedovolím si hodnotiť divácky záujem, respektíve nezáujem. Som však presvedčený o tom, že keď budeme v takýchto výkonoch pokračovať, tak tí ľudia prídu,“ povedal manažér klubu Michal Ondruš. Ako všetci, aj Ondruš neskrýval po zápase spokojnosť : „Kto by nebol rád, ten výkon bola to veľmi dobrá reklama pre Inter, celý slovenský basketbal. Myslím si, že to bola výborná pozvánka aj do ďalších súbojov. Dovolím si zaradiť z môjho pohľadu, spojím ten míľnik s Interom, keď sme po klubovom reštarte získali po dramatickej sérii s Komárnom titul, tak toto víťazstvo si dovolím prirovnať k niektorému z tých víťazstiev. Ja verím, že nebolo posledné v tejto sezóne. Nedá mi nespomenúť, že sme včera na diaľku fandili Komárnu, ktoré sa sympaticky držalo vo svojom pohárovom zápase. Verím, že k tomu nášmu víťazstvu sa pripoja aj oni, takže tých pohárových míľnikov budeme mať čo najviac.“ Dobrou správou po druhom kole zápasov je, že všetky tímy skupiny M majú zatiaľ rovnakú bilanciu – 1 víťazstvo a 1 prehra. Inter bude mať zlepšiť postupové vyhliadky už najbližšiu stredu na palubovke litovského Šiauliai, ktorý zvíťazil 72:69 nad Gaziantepom.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK