• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nový ročník Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy bude mať nakoniec až jedenásť účastníkov, keď potvrdil účasť aj minuloročný víťaz prvoligovej súťaže MBK Lučenec.

V Lučenci prejavili okamžite záujem hrať v najvyššej súťaži, ale konečné rozhodnutie nechávali až do poslednej chvíle: „Posledné dni boli hektické, ale nakoniec však padlo rozhodnutie o našej účasti v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige. V Lučenci sa po ôsmich rokoch vraciame do najvyššej basketbalovej súťaže. Štart je vždy ťažký, v klube všetci veríme, že ďalší potenciálni sponzori z nášho regiónu sa k nám pripoja. Do súťaže sme vstúpili aj preto, že v širokom regióne Novohradu nie je výraznejší šport. Podstate budeme jediní v najvyššej súťaži, čo môže byť pre nás miernou výhodou,“ prezradil detaily tréner a zároveň člen predsedníctva lučeneckého klubu Ivan Kurilla.

Najdôležitejšou otázkou je skladba tímu, kde podľa Kurillu budú mať záujem udržať budúcnosť lučeneckého basketbalu, kam sa radí Branislav Pipíška, Simeon Jackuliak a ďalší hráči. Šancu vybojovať si miesto na súpiske dostanú aj Peter Áron Čavoj a Ján Zorvan, ktorí v predchádzajúcej sezóne pôsobili v konkurenčnej Považskej Bystrici. „Tím sme skladali už po rozhodujúcom víťazstve a postupe v Bratislave,“ dodal Kurilla. Tréner nováčika však nezabudol ani na to, že družstvo bude potrebné doplniť aj o skúsených hráčov: „Mám tu tiež svoju predstavu, ktorú riešime už dlhodobo.“ Lučenecký basketbal sa mapu najvyššej slovenskej súťaže vracia po ôsmich rokoch, čo je správa, ktorá poteší nejedného basketbalového fanúšika. Doplnením prejde aj realizačný tím, kde sa budú snažiť Novohradčania získať maséra a lekára.

Začiatok prípravy na nováčikovskú sezónu je na pláne 15. augusta, počas osemtýždňového mikrocyklusu plánujú odohrať približne 12 prípravných zápasov. Výhodou je blízkosť k maďarským hraniciam, kde pôsobí viacero kvalitných tímov. Tešia sa v Lučenci na vstup do Eurovia SBL? „Áno, tešíme. To bolo našim spoločným cieľom od začiatku môjho príchodu do Lučenca. Určite to nebolo jednoduché ako sa na prvý pohľad zdalo, ale sme v SBL-ke a naši fanúšikovia, čo nás podporovali počas minulej sezóny, budú mať každý týždeň možnosť prísť do športovej haly a fandiť MBK. Druhá dôležitá vec je, že je to skvelým motivačným faktorom pre mládež v klube. Mládežnícki tréneri budú mať možnosť motivovať svoje deti v tímoch, zároveň budú mať deti možnosť vzhliadnuť k novým idolom. Nebudeme vyhlasovať veľké vyhlásenia. Pre náš klub je budovanie tohto zázemia v Lučenci dôležité. Klub sa príchodom nových ľudí do štruktúry klubu reštartoval a výsledkom toho je aj dnešná práca s mládežou. Hlavný cieľ je dlhodobá stabilizácia klubu a posun hráčov. Na ihrisku budeme drieť za každý zápas, aby sme v každom zápase potešili pravého lučenského fanúšika. Vybojovanie si prvého kola play off je pre nás motivačným cieľom, všetko navyše sú bonusy,“ odpovedal na záver Kurilla.

FOTO: PETER PENIAŠKO