• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Stretnutie 42. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy medzi Levicami a Interom bude mať špeciálny význam. Patrioti vyrukujú do tohto duelu aj s posilou, jednodňový kontrakt s klubom podpísal Filip Graňo, ktorý má Downov syndróm.

Downov syndróm patrí k najbežnejším chromozomálnym poruchám a je najčastejším z vrodených syndrómov. Vedenie levického klubu sa pripojilo k celosvetovej výzve Medzinárodnej spoločnosti Downovho syndrómu (DSI), na svoju súpisku dopísalo 19-ročného Filipa Graňa. „Hneď pri vyslovení tejto myšlienky som povedal jednoznačné áno, hlavne z toho dôvodu, že Filipa berieme ako súčasť nášho klubu. Dlhé roky vybieha s našim tímom na palubovku pri úvodnom predstavovaní hráčov. Je jedným z nás, fandíme mu pri jeho pretekoch na veľkých podujatiach a sme na neho hrdí, čo všetko už dokázal. Vďaka Filipovi sme vieme oveľa viac o tom, čo Downov syndróm znamená,“ vyjadril sa spolumajiteľ klubu Anton Kalmancai.

Filip nie je neznámou postavou levického basketbalu, už viac ako 15 rokov patrí neoddeliteľne ku klubu a v každom domácom zápase ich práve on privádza na palubovku. Práve v stredajšom stretnutí s Interom vybehne na palubovku v špeciálnom drese ako hráč s číslom 21 a menom 3XXX, čím odkáže na Svetový deň ľudí s Downovým syndrómom. „Filipa poznám ešte z juniorských čias, už keď som prichádzal do družstva mužov, vybiehal s nami do každého zápasu a 'odklínal' náš kôš. Teraz je už z neho veľký chlap, odklínanie sme už zrušili. Aj napriek tomu sme radi, že sa táto tradícia zachovala a už si bez neho ani nevieme predstaviť úvod zápasu. Je to veľmi sympatické, že klub takýmto spôsobom pomáha a zviditeľňuje nielen Filipa, ale aj celú komunitu ľudí s Downovým syndrómom,“ povedal kapitán Patriotov Vladimír Klár.

Levický klub sa pripojil k celosvetovej výzve DSI, ktorá vyzýva ľudí na celom svete, aby rôznymi aktivitami a podujatiami prispeli k zvyšovaniu povedomia o Downovom syndróme. Filip sa venuje okrem basketbalu aj westernovému jazdectvu, kde patrí medzi celosvetovú špičku medzi mentálne hendikepovanými. „Charitatívne projekty sú súčasťou našej práce. Tak ako sme my, ako športový klub odkázaný na pomoc našich partnerov, sponzorov, fanúšikov, je tiež našou úlohou pomáhať iným. Na Vianoce sme vydražili špeciálnu edíciu dresov a za vyzbierané peniaze sme kúpili infúznu pumpu na pediatrické oddelenie nemocnice v Leviciach. Keď sme dostali indície o Svetovom dni Downovho syndrómu od Filipovho otca Feriho Graňa, ktorý je mimochodom moderátorom našich domácich zápasov, neváhali sme ani chvíľu. Filip je riadne zaregistrovaný na súpiske družstva a v stredajšom zápase proti Interu bude figurovať v základnej zostave nášho tímu. Veríme, že týmto krokom pomôžeme tejto komunite zviditeľniť ju a zlepšiť jej postavenie,“ dodal k akcii generálny manažér Levíc Ladislav Garaj.

Zápas 42. kola Eurovia SBL medzi Levickými Patriotmi a Interom Bratislava je na programe v stredu 22. marca o 18.00 h. v športovej hale v Leviciach.

Autor: Ladislav Garaj, zdroj: basketballevice.sk

Foto: Lukáš Droppan