• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti skompletizovali obvodové pozície v tíme na novú sezónu. Posledným dielikom do tejto skladby je angažovanie 26-ročného Američana Lawrencea Alexandra.

Nová posila v žlto-zelenom drese zaujala už pôsobením na univerzite, kde bola súčasťou North Dakota State. Hneď úvodný rok sa stal nováčikom roka v Summit League, ďalší ročník v druhom najlepšom tíme súťaže. Ocenenia pokračovali aj v nasledujúcich dvoch sezónach – dvojnásobný víťaz turnaja Summit League (2014, 2015), najužitočnejší hráč turnaja (2015), hráč roka (2015) a člen All Stars tímu (2015).

Po absolvovaní univerzity začínal s profesionálnou kariérou v nemeckej najvyššej súťaži, kde pôsobil v tímoch Mitteldeutscher BC Weissenfels a BG Göttingen. Zahral si aj v Maďarsku za KTE-Duna Aszfalt. Predchádzajúce dve sezóny hral v Dánsku, na kontrakte sa dohodol s Horsens IC. S klubom za ten čas získal dvakrát striebro a bol aj vo finále Dánskeho pohára. V sezóne 2017/2018 odohral 42 duelov s priemerom 15,0 bodu (56% úspešnosť za dva body, 40,9% za tri body a 81,1% z trestných hodov), 4,8 doskoku, 2,5 asistencie a 1,3 zisku.

Teo Hojč, tréner Levíc: „Po tom, ako sa nám nepodarilo dostať do Ligy Majstrov, sme trošku zmenili plány pri skladaní tímu. Luka Katura sa posunie na pozície 3/2 a Lawrence Alexander môže hrať na pozíciách 2/1. Lawrence je typom rozohrávača, akého sme hľadali. V poslednej sezóne mal v Dánsku vyše 40% úspešnosť trojbodovej streľby a podobné čísla mal aj na univerzite. Je to atletický hráč, dokáže si sám vypracovať streleckú pozíciu a vie hrať tvrdú obranu. Ak treba, dokáže alternovať na rozohrávke a tiež na krídle, takže je dobre využiteľný pre tím. Vieme, že dánska liga nepatrí medzi tie najlepšie, každý rok ale dokáže vyprodukovať hráčov do silnejších súťaží. Myslíme si, že Lawrence aj Luka dokážu ísť v stopách, ktoré tu zanechali Miha Vašl a Tanel Kurbas. Veríme, že s pomocou Bobana Tomiča, Šimona Krajčoviča, Milana Žiaka a Maťa Bachana sa rýchlo zžijú s naším systémom hry a pomôžu tímu k dosiahnutiu jeho cieľov.“

Aktuálny šampión Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy získal už siedmeho hráča na svoju súpisku pred blížiacou sa sezónu. Z minuloročného tímu pokračuje slovenské kvarteto – Martin Bachan, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič a Milan Žiak. Novými tvárami je zatiaľ duo Luka Katura a Boban Tomič.

Patrioti teraz sústredia pozornosť na doplnenie tímu na dvoch pozíciách pod košom. O zvyšné miesta v zostave zabojujú hráči z majstrovského tímu juniorov ŠBK Junior Levice. 

Highlighty novej posily Levíc:

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: archív LA