• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalový klub Inter Bratislava vstupuje do ročníka 2018/19 Slovenskej basketbalovej ligy (SBL) opäť s najvyššími ambíciami. Okrem SBL sa predstaví aj v Slovenskom pohári.

Cez leto prišlo k obmene kádra. Z minulosezónnej zostavy zostali Nemanja Barač, Michal Baťka, Goran Bulatovič, Richard Grznár, Marek Kozlík, Tomáš Mrviš, Miroslav Páleník a Tomáš Praženka. Novými tvárami sú 224 cm vysoký reprezentačný pivot Michael Fusek, ktorý prišiel na ročné hosťovanie z belgického Charleroi. Ďalší reprezentant David Abrhám prestúpil z Karlovky už pred letom. Andrej Kuffa, bývalý kapitán Interu, sa vrátil až na konci augusta práve po konci druhého z bratislavských družstiev v SBL. Zahraničnými posilami sú traja Američania: Arik Smith je najlepší strelec uplynulého ročníka švédskej najvyššej súťaže, Lee Skinner si vybudoval dobré meno v českej NBL a Jamesa Kinneyho poznáme z predošlého pôsobenia v Interi, ktorému v roku 2017 dopomohol k majstrovskému titulu. Časť letnej prípravy absolvoval s A-tímom aj mládežnícky reprezentant Timotej Mičuda. Počas ročníka však bude hosťovať v drese dvoch iných bratislavských klubov.

Medzi hráčmi, ktorých už v drese Interu neuvidíme, je aj sedemnásobný najlepší basketbalista Slovenska Radoslav Rančík. Bol nielen kapitánom tímu z Pasienkov, ale aj nesporne najvýraznejšou postavou Slovenskej basketbalovej ligy v uplynulom období. Po sezóne, v ktorej Bratislavčania ako víťazi základnej časti napokon získali „len“ bronzové medaily, odišli aj legionári Aleksandar Vlahovič, Stefan Matovič, Salih Nuhanovič a Jermont Horton. Na štúdiá do USA zamieril talentovaný odchovanec Alex Ondruš.  

Kapitánom „žlto-čiernych“ sa pre tento ročník stal skúsený pivot Miroslav Páleník: „Po minulé roky tu bolo pár osobností, ktoré ťahali tím. Teraz tu nie je žiadna veľká hviezda, ale sme na jednej úrovni. Hociktorý hráč môže skórovať, aj ľudsky to je tak v šatni, sú tu pohodoví chalani, ktorí vedia, prečo sú tu a čo chcú. Chceme vyhrať Slovenský pohár a titul. Všetci to podriaďujú kolektívu, nik si tu nenaháňa svoje ego a nerobí si štatistiky. V príprave to tak vyzeralo, preto verím, že to takto pôjde aj ďalej.“ Okrem hráčskych povinností má však Páleník aj manažérske, keďže sa stará o chod domovského stánku Interu – Hant arény. „Čo sa týka basketbalu a haly, tak pracujem pre ľudí, ktorí sú veľkí basketbaloví fanúšikovia a vytvorili mi podmienky na jednej a druhej strane, aby som tieto dve práce vedel skĺbiť. Dá sa to, isté obdobia v roku trpí tým trochu moja rodina, keď nie som doma toľko, koľko by som chcel. Je to však akceptovateľné,“ vyjadril sa pivot Interu.

Koučom zostáva srbský lodivod Oliver Vidin. Asistentom je naďalej Roman Ivan, kondičným trénerom Bronislav Žitný. S klubom spolupracujú aj ďalší odborníci, ktorí sa starajú nielen o chod A-tímu, ale venujú sa aj mládeži. Tá naďalej zostáva jednou z priorít súčasného vedenia, ktoré sa jej snaží utvárať optimálne podmienky, aby mohla zbierať úspechy po Slovensku a konfrontovať sa aj v medzinárodnej konkurencii. Jasný smer v mládežníckych kategóriách by mohol do budúcnosti opätovne otvoriť vytvorenie B-tímu. „Niekoľko sezón dozadu sme pravidelne obsadzovali prvoligovú súťaž skrz mužský B-tím. Asi tri roky dozadu sme mali veľký prepad v mládeži a ročníky, ktoré dospievali, neprinášali alternatívu do B-tímu, tak nemalo zmysel držať družstvo. Teraz už spolupracujeme s ŠKP Štart Bratislava na tom, že hráči, ktorí majú menej minút, tak sa posúvajú hrať druhú najvyššiu súťaž. V sekunde, keď početnosť juniorských hráčov, ktorí by mohli fungovať v B-tíme, bude vyššia a bude to mať zmysel, tak sa určite budeme zaoberať touto myšlienkou,“ vyjadril sa generálny manažér Michal Ondruš. Skúsený funkcionár tiež pracuje na tom, aby sa hráči angažovali aj v mládežníckych kategóriách: „Goran Bulatovič bude v tejto sezóne pravidelnou súčasťou starších mini ako asistent, hlavne v tréningovom procese. My sa počas sezóny budeme snažiť zapojiť do niekoľkých tréningov aj ďalších hráčov. Myslím si, že je to veľmi dôležité, aby sa zlepšila chémia v rámci celého klubu a reálne prepojenie mládeže s tímom mužov. Aby chlapci na ligovom zápase poznali hráčov z inej stránky. Priama účasť hráčov v tréningovom procese mládeže je najlepším spôsobom, ako prilákať nových, talentovaných odchovancov k mužskému basketbalu.“

Prípravu odštartoval A-tím už v pondelok 6. augusta. V jej rámci absolvovali interisti tradičné sústredenie v Starej Turej a odohrali dovedna dvanásť prípravných stretnutí proti kvalitným súperom z Českej Republiky, Chorvátska, Rakúska, Slovinska a Slovenska s bilanciou sedem víťazstiev a päť prehier. Keďže po odhlásení Karlovky mali interisti počas víkendového úvodného kola SBL voľno, stihli dvojzápasovú generálku proti slovinskému Lašku. V piatok v Pezinku triumfovali 94:58. V sobotu Inter síce v HANT Aréne prehrával už o 16 bodov, ale napokon po skvele zvládnutej tretej štvrtine (32:13) otočil a nad Zlatorogom vyhral 76:73.

Foto: Daniel Faix