• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti mali vzhľadom na televíznu predohrávku so Žilinou počas víkendu voľno, ale v družstve prišlo k niekoľkým dosť podstatným zmenám.

Asi najdôležitejšia prišla na poste rozohrávača. Na vlastnú žiadosť totiž vyzliekol žlto-zelený dres Boban Tomič. Tridsaťročný slovinský playmaker prišiel k Patriotom s vizitkou jedného z najlepších legionárov v Slovenskej basketbalovej lige. Vedenie klubu vkladalo do tejto akvizície veľké očakávania, tie sa však úplne nenaplnili. Tomičovi sa totiž nepodarilo nadviazať na úspešné dva roky v Komárne, ktorého ho vystrelili medzi najlepších hráčov súťaže. Slovinec odchádza po necelých troch rokoch do rodnej vlasti, na kontrakte sa dohodol s klubom, kde začínal s veľkým basketbalom – KK Petrol Olimpjia Ľubľana. „Boban Tomič dostal ponuku od účastníka Ligy majstrov a Adriatickej ligy. Požiadal nás, aby sme ho pustili. Obe strany cítili, že je to pre všetkých najlepšia voľba, preto sme sa dohodli s jeho novým tímom a umožnili mu odchod,“ povedal k odchodu generálny manažér BK Levickí Patrioti Ladislav Garaj.

Novou tvárou v kádri trénera Tea Hojča je 30-ročný reprezentant Švédska Dino Pita. Úradujúcemu majstrovi sa podarilo uloviť na hráča s mimoriadne bohatými medzinárodnými skúsenosťami. Pita strávil väčšinu svojej basketbalovej kariéry na severe Európy, ale zahral si aj v Belgicku, Poľsku a Rumunsku. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí zisk dvoch majstrovských titulov vo Švédsku (2013 a 2016). Levická akvizícia je však aj pevnou súčasťou švédskej reprezentácie, s krátkymi prestávkami hrá za „Tri korunky“ od roku 2010. Pita sa zúčastnil majstrovstiev Európy v roku 2013 a družstvu pomáhal aj v predkvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2019, respektíve majstrovstvá Európy 2021.

Predchádzajúci ročník začínal v rumunskom BC Mures Targu-Mures, v marci sa sťahoval do litovského Utenos Juventus. Podobne ako vo väčšine tímov, tak aj v týchto družstvách bol jeden z kľúčových hráčov na súpiske. V drese Muresu mal priemer 17,5 bodu (51,4% za dva body, 37,1% za tri body a 92,0% z trestných hodov), 2,8 doskoku a 3,1 asistencie na zápas. „Dino Pita je skúseným hráčom na pozíciu dva alebo tri. Verím, že nám pomôže stabilizovať sa na oboch stranách palubovky,“ uviedol kouč Patriotov Teo Hojč.

Klub momentálne hľadá vhodných adeptov na post rozohrávača a pivota. „Musíme nájsť rozohrávača a niekoho pod koš. Na trhu nie je momentálne ideálna situácia, preto to nebude žiadna ľahká úloha. Ako som už povedal, bude to ešte ťažšie pre nových hráčov, aby v krátkom čase pochopili a naučili sa systém. Potrebujeme aj kúsok šťastia, aby sme našli hráčov, ktorí zapadnú po kvalitatívnej a aj osobnostnej stránke. Pre všetkých je to určite výzva,“ ozrejmil Hojč detaily.

V stredajšom stretnutí v Žiline chýbali „žlto-zeleným“ pre zranenie služby skúseného pivota Nikoly Gačešu. Ako informoval generálny manažér Ladislav Garaj, piatkové vyšetrenie odhalilo výrastky na päte. Srb preto odcestoval do rodného Belehradu, aby sa podrobil intenzívnej liečbe, ktorá potrvá približne dva týždne. V tomto čase si tak Levičania budú musieť poradiť bez jedného z najlepších centrov súťaže. „Zranenie Gačešu je veľkou stratou pre tím. Všetci veríme, že sa čo najskôr vráti. Vieme totiž, čo znamená pre naše družstvo," povedal Garaj k zraneniu opory tímu.

„Občas som prekvapený z našej bilancie, vo väčšine stretnutí som bol spokojný s výkonom mojich hráčov. Ukázali charakter, často išli aj cez bolesť, len aby pomohli tímu. Takých hráčov je potrebné rešpektovať. Zranenia a rôzne dôvody nás viedli k tomu, aby sme žiaľ urobili viacej zmien na súpiske. Keď v lete skladáte tím, tak veríte, že zostane pokope po celú sezónu. Máte tak stabilitu, pokoj a tiež čas na to, aby ste rástli. Situácia teraz nie je jednoduchá, ale nie je čas na plač. Začíname takmer od začiatku. Každý vie, že pri mojich systémoch to chvíľu trvá, aby sa dostali hráčom do krvi. Každý deň je teraz dôležitý. Verím, že s trochou šťastia budeme vyzerať v play off ako tím,“ dodal na záver kormidelník Levíc.

Ukážka streleckých schopností novej posily Levíc:

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: wikimedia.com