• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Arik Smith je meno najlepšieho strelca uplynulého ročníka najvyššej švédskej súťaže Basketligan. Arik Smith je meno novej posily BK Inter Bratislava. Klub z Pasienkov sa s americkým rozohrávačom dohodol na spolupráci pre sezónu 2018/19.

Arik zažiaril v minulej sezóne v drese klubu Umea BSKT. V 30 zápasoch najvyššej švédskej súťaže dosahoval priemerne 20,1 bodu pri solídnej úspešnosti streľby: 51,6% z poľa a 42,9% za tri body. Okrem toho mu v štatistikách svietilo 3,9 doskoku a 2,9 asistencie na zápas.

Predtým akoby Smithovi nebolo súdené zaskvieť sa v najvyššej súťaži. Univerzitnú kariéru totiž absolvoval v tretej divízii NCAA na školách Wisconsin River Falls a California Lutheran. Na starom kontinente potvrdzoval svoje strelecké i kreatívne schopnosti v kluboch talianskej Série C Expert Lucarelli Sora a Cestistica Ostuni.

Za zmienku stoji, že vo veku 24 rokov Arik neprestáva pracovať na svojej hre. Popri nespornom talente, atleticizme a kvalitám v situáciách jeden na jedného, je šikovným driblérom a tvorcom hry. V obrane je pri výške 185 centimetrov vďaka sile, dôrazu a rýchlosti schopný ustrážiť súperove esá na oboch rozohrávačských pozíciách. „Hľadali sme iný typ rozohrávača než je náš Goran Bulatovič, aby družstvo získalo vyššiu mieru variability, čo si myslím, že sa aj podarilo,“ povedal o novej akvizícii generálny manažér Michal Ondruš a pokračoval: „Arik je v anglo-americkej terminológii klasický shooting point guard. Veríme, že v ňom získavame nielen presnú ruku, ale tiež rýchlosť, iskru a energiu, ktorá nám v určitých fázach uplynulej sezóny akoby chýbala.“

Klub z Pasienkov, ktorý v uplynulom ročníku SBL obsadil tretiu priečku, už skôr oznámil, že okrem trénera Olivera Vidina a Michala Baťku, ktorí mali uzatvorené dlhodobejšie kontrakty, sa dohodol na ďalšej spolupráci s Nemanjom Baračom, Marekom Kozlíkom, Goranom Bulatovičom, Richardom Grznárom, Tomášom Mrvišom a Miroslavom Páleníkom. Prvou letnou posilou sa už v máji stal mladý reprezentant David Abrhám, ktorý do Interu prestúpil od mestského rivala z Karlovky.

Highlighty novej posily Interu:

Autor: Adam Solga, zdroj: bkinter.sk

Foto: basketsverige.se