• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Rivalita Interu a Prievidze zdobí aktuálny ročník Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Vlaňajší finalisti a z historického hľadiska dva najúspešnejšie kluby na diaľku bojujú o prvú priečku. Dnes večer od 18:00 ale Hant aréna na bratislavských Pasienkoch zažije priamu konfrontáciu týchto dvoch súperov. Víťaz zápasu bude zase o krok bližšie k celkovému prvenstvu po základnej časti a teda k postupu do play-off z najvýhodnejšej možnej pozície. 

„Očakávam veľmi náročný a zaujímavý zápas. My ideme do Bratislavy potvrdiť našu aktuálnu formu, chceme predĺžiť sériu víťazstiev,“ hovorí Vladimír Hovaňák, skúsený veterán v službách Prievidze. Tá vyhrala ostatných osem duelov, keď naposledy zaváhala doma práve s Interom (66:70). „Sme si vedomí toho, že po výmene trénera zmenil Inter svoju hernú tvár. Preto sa na tento zápas veľmi svedomito pripravujeme,“ dodal 33-ročný krídelník.

Prievidza aj Inter majú navlas rovnakú bilanciu, keď si dosiaľ pripísali po 23 víťazstiev a 5 prehier. V prípade rovnosti bodov by však rozhodovala bilancia zo vzájomných stretnutí a tú má zatiaľ lepšiu Inter. V 2. kole síce vonku prehral 65:70, ale potom v 11. kole doma vyhral presne rovnakým skóre a v rámci 20. kola uspeli Bratislavčania aj v Prievidzi, keď v dramatickej koncovke zvíťazili 70:66.

Rozhodne už tento duel o víťazovi základnej časti? „Víťazstvo určite zvýši šance daného tímu na prvé miesto. Avšak nemožno zabudnúť na Komárno, ktoré taktiež bojuje o prvú priečku. Uvidíme, ako to dopadne, no to najdôležitejšie sa začne až v play-off. Tam chceme byť stopercentní a úspešní,“ hovorí Hovaňák. Podobný názor vyslovil aj jeho náprotivok Nenad Miloševič: „Myslím si, že do konca zostáva ešte veľa zápasov, ale tento je určite dôležitý z toho hľadiska, že sme už vyhrali v Prievidzi a potrebujeme to potvrdiť doma. Keď sa nám to podarí, urobíme veľký krok, aby sme boli prví.“

Prievidza dosiaľ vonku vyhrala 9 z 13 duelov. Inter doma zo 14 stretnutí prehral jediné: pred dvomi týždňami podľahol Komárnu 78:87. Čo robiť, aby sa podobné zaváhanie nezopakovalo? „Treba, aby sme potvrdili formu z posledných zápasov, zužitkovali to, na čom pracujeme, udržali Prievidzi pod sedemdesiat bodov a v obrane spravili, čo od nás chce tréner. Ak to dokážeme, myslím, že máme dostatok útočného potenciálu, aby sme dali tých osemdesiat bodov. Ale hlavne v obrane treba udržať strelcov i podkošových hráčov Prievidze,“ vysvetľuje slovenský reprezentant Miloševič.

V HRE JE NIELEN PRESTÍŽ

Prvé miesto v tabuľke naberá s blížiacim sa play-off celkom nový význam. Prvenstvo v základnej časti totiž znamená strategickú výhodu, že tím bude vždy začínať sériu doma a v prípade, že séria bude vyrovnaná a natiahne sa na maximálny počet zápasov, ten rozhodujúci odohrá víťaz „regular season“ vždy pred vlastným publikom. Tento aspekt zdôrazňuje aj Nenad Miloševič: „Máte výhodu domáceho ihriska v rozhodujúcom siedmom zápase. Niekedy to aj tlak, lebo prvý zápas hráte doma a potrebujete vyhrať a potvrdiť, že ste boli prví. Ale spravidla je to výhoda. Hlavne, keď máte dobrých fanúšikov.“