• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti PP & TV Raj Žilina patria k príjemným oživeniam aktuálneho ročníka Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Vedenie klubu zároveň skúša viaceré nekonvenčné kroky, ktorými rozvírili stojaté vody.

Nováčikovi patrí aktuálne v tabuľke deviate miesto. Dôvodom mierneho prepadu bol nútený odchod amerických hráčov pre chýbajúce papiere potrebné na získanie prechodného pobytu na Slovensku. Aj preto prišla séria šiestich prehier za sebou. Vedenie klubu medzitým angažovalo ich krajana Bobbyho Browna, ku ktorému sa však opäť pripojí trojica Američanov – Brandon Conley, Brandon Holcomb a Walter Wright. „Podarilo sa nám vybaviť pre hráčov národné víza. Ide o pilotný projekt, preto to nebolo ani jednoduché. Sme radi, že to vyšlo, bude to prospešné pre všetky kluby aj v ostatných športoch. Sme najmä radi, že sa vrátili naši overení a kvalitní hráči,“ vysvetľuje situáciu generálny manažér Žiliny Ondrej Šoška.

Okrem toho sa klub odhodlal k jednému nečakanému kroku. Už v stredajšom stretnutí nebude na lavičke trénerská dvojica Maroš Moravčík a Miroslav Futo. Hlavným trénerom sa stal Richard Uhrina, asistovať mu bude Peter Mühlberger. Obaja sú osvedčení tréneri z vlastnej liahne, dlhé roky pôsobia v mládežníckom klube MBK Victoria Žilina. Spoločne videli napríklad družstvo starších minižiakov, kadetov či juniorov. Momentálne sú pri kormidle tímu starších žiakov. „V klube máme viac trénerov, chceme dať šancu ďalším, aby sa ukázali. Maroš Moravčík je nádejný tréner s budúcnosťou. Momentálne ho nahradí Richard Uhrina, asistentom a jeho mentorom bude Peter Mühlberger,“ uviedol Šoška.

Pre fanúšikov Žiliny tak opäť svitá na lepšie časy, s návratom Američanov sa však skončila krátka etapa Ondreja Šošku na slovenských palubovkách. „Vraciam sa späť na 'farmu' do mestskej ligy,“ dodal s úsmevom generálny manažér Žiliny. Ako dopadnú všetky tieto zmeny, to sa ukáže už v stredajšom stretnutí 19. kola Eurovia SBL, v „štvorbodovom“ stretnutí sa Žilinčania predstavia na palubovke Karlovky.

Foto: Jakub Ruman