• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalistom Prievidze bude dnes večer horúco. Nehovoríme o teplote v Niké aréne, ale o situácii, v ktorej sa víťaz základnej časti ocitol. Po úvodných dvoch finálových dueloch totiž prehráva 0:2 na zápasy.

 Prehrávať 0:3 v sérii hranej na štyri víťazstvá by už predstavovalo vážny problém. Domáci si preto nemôžu dovoliť ďalšie zaváhanie. Naproti tomu, Komárňania sú v miernej psychickej výhode a môžu hrať uvoľnene.

Prievidžania sa dostali pod tlak po dvoch prehrách. Najprv pred týždňom pred vlastným publikom vyfasovali 77:89, v stredu v Komárne zas pustili šancu z rúk v samom závere a prehrali o jediný bod 69:70. Tréner Krunoslav Krajnovič neveril vlastným očiam: „Dvakrát sme viedli o osem bodov a na konci sme zase spravili individuálne taktické chyby v obrane. Pustili sme Bannistera do prienikov a vôbec to nechápem, že sa potom ešte hráči vyhovárajú. Aj Jankoviča sme pustili do prieniku, a tým sme dostali tri ľahké koše.“ Pripomeňme si, že hrdinom sa mohol stať Jontel Evans. Zhruba sekundu pred koncom mal k dispozícii dva trestné hody. Keby ich premenil, duel by nasmeroval do predĺženia. Druhý však zahodil a aj keď Komárňania si trestuhodne neustrážili doskok, zúfalý záverečný pokus, ktorý mohol všetko zvrátiť v prospech BC, si cestu do koša nenašiel.

Tréner Krajnovič v pozápasovom hodnotení pre oficiálnu stránku SBL bez okolkov pomenoval diagnózu: „Máme veľký problém s hlavami niektorých hráčov. Niektorí ako keby ani neboli prítomní. Čo nám celú sezónu vychádzalo - pred finále sme hovorili všetko v pozitívnej rovine - teraz nič, len samé výhovorky. Ideme však ďalej, séria ešte nie je ani zďaleka hotová.“ Chorvátsky odborník však dodal, že verí, že fanúšikovia sa jeho partii neotočia chrbtom, dnes prídu a podporia „baníkov“ a ak všetko dobre pôjde, v stredu sa vrátia do Komárna so šancou vyrovnať sériu na 2:2.

Je to ľahká matematika: ak by Prievidžania dnes neuspeli, dostali by sa do rovnakej situácie ako v semifinále bratislavský Inter. Ten, hoci bol označovaný za favorita, dokázal po prvýkrát zvíťaziť až za krajne nepriaznivého stavu 0:3 a napokon prehral 1:4 na zápasy. Takémuto osudu sa, samozrejme, BC chce vyhnúť a spraví pre to maximum. Treba pripomenúť, že pred finále sa po celú sezónu nestalo, aby Prievidza stratila dva zápasy v rade, nieto ešte tri!

Tak či onak, čaká nás ďalšie zaujímavé finále, ktoré môže priblížiť Komárno k vysnívanému cieľu – prvému titulu v klubovej histórii, alebo naopak, vrátiť dianie takpovediac o krok späť. Duel sa v prievidzskej Niké aréne začína o 19:00.

Článok pôvodne vyšiel v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas so šírením.