• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dnes večer (od 19.00) je na programe už piate pokračovanie finálovej série najvyššej súťaže basketbalistov Eurovia SBL. Azda ani netreba pripomínať, že v sérii hranej na štyri víťazstvá vedie MBK Rieker COM-Therm Komárno nad BC Prievidza 3:1 na zápasy. Čo to znamená, je viac než jasné: Ak domáci „baníci“ nezmobilizujú všetky sily, budú sa len bezmocne prizerať, ako „lodiari“ oslavujú titul na „posvätnej“ pôde ich domovskej Niké Arény.

Všetky tromfy má v rukáve Komárno, ak by sme mali použiť kartársku terminológiu. Tím z juhu Slovenska si je dobre vedomý, že osud má vo vlastných rukách. Dnes môže hrať s ľahkosťou, keďže ani prípadné zaváhanie by nebolo žiadnou tragédiou. Akurát by sa séria vrátila znova do Komárna. Na to, aby rozhodli sériu vo svoj prospech a získali prvý majstrovský titul v klubovej histórii, majú totiž až tri pokusy.

Skvelú východiskovú pozíciu si zverenci mladého trénera Miljana Čuroviča museli vybojovať na palubovke. Najprv pred dvomi týždňami v Prievidzi trocha prekvapivo vyplienili Niké Arénu (89:77), potom aj so šťastím doma vydreli najtesnejšie víťazstvo (70:69). Pred týždňom síce na hornej Nitre nemali nárok (56:74), ale ani tento čiastkový neúspech ich nezastavil. V stredu sa hralo v Komárne, dokonca aj väčšina expertov mierne favorizovala Prievidzu a očakávala vyrovnanie finálovej série. Totálny opak sa stal realitou: domáci totálne prevalcovali víťaza základnej časti, ešte v prvom polčase si vytvorili vyše 30-bodový náskok a ten už potom len umne kontrolovali až do víťazného konca (90:70). Nielen, že sa napumpovali eufóriou, ale ešte si mohli dovoliť ušetriť fyzické sily.

Práve reálie štvrtého finálového duelu vytvárajú východiskový bod pre dnešné piate pokračovanie. Odkedy sa aj na Slovensku hrajú série play-off na štyri víťazstvá, ešte nikomu sa nepodarilo otočiť vývoj zo stavu 1:3 vo svoj prospech. Na to, aby to dokázali Prievidžania, museli by totálne zmeniť svoj herný prejav.

V stredu bolo vidno, že aj chcú hrať, len nevedia čo. Chýrnej defenzívy, na ktorej lipne tréner Krunoslav Krajnovič, sme sa tiež dočkali len raz. Napriek tomu, že „baníci“ vedia, aké veľké škody im vie napáchať komárňanský playmaker T. J. Bannister, dosiaľ ho dokázali zastaviť len jediný raz. A takto by sme mohli pokračovať. Kouč Krajnovič, ktorý najmä v stredu pôsobil temer bezradne, vidí problém v hlavách svojich zverencov: „Môžete sa pripravovať koľko chcete, pozerať video, ale pokiaľ hráči nemajú srdce, nemajú v hlave, tak nemôžete hrať. Niektorí sú až asi hlavami doma a myslia si, že Komárno sa zdolá samé od seba. Je smutné, keď jedenásty hráč z rotácie podá najlepší výkon.“

Z pohľadu nestranných pozorovateľov si môžeme dovoliť zaujímavý postreh, že ak sa pred sériou špekulovalo, ktorý zo súperov dokáže tomu druhému vnútiť svoju hru, dosiaľ – s výnimkou tretieho duelu – je to Komárno, ktoré slávi úspech so svojim ofenzívnym poňatím, výbornou tranzíciou a rýchlym tempom.

Kuriózne je, že ani po stredajšom triumfe nebol tréner Čurovič celkom spokojný s hrou svojich zverencov. Ani za svet však nechcel povedať, čo konkrétne mu neulahodilo. S úsmevom vravel: „To si necháme pre seba, to patrí do šatne.“

Uvidíme, ako s obrovskou výhodou Komárňania naložia. Isté však je, že záležať bude aj do toho, ako sa Prievidžania vyrovnajú s pocitom, že majú hlavu v slučke. Dokážu ešte nadviazať na to, čo ich zdobilo počas sezóny a čo im vynieslo prvenstvo v základnej časti?

 

ZASTAVTE BANNISTERA

Ak chcú Prievidžania dnes uspieť, musia si dať veľký pozor na T. J. Bannistera. Komárňanský „playmaker“ hrá vo veľkej pohode. Pre svoj tím je kľúčovým a dosiaľ aj rozdielovým hráčom. V troch víťazných dueloch dosiahol vynikajúce priemery 18 bodov a 9,7 asistencie na zápas. Pri jedinej prehre ho však súper udržal na 6 bodoch a 7 asistenciách. To už o čomsi vypovedá.

 

Článok pôvodne vyšiel v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas so šírením.

 

FOTO: P3GUE.SK