• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ligová sezóna 2017/2018 iba nedávno spoznala meno nového majstra. Stal sa ním basketbalový celok BK Levickí Patrioti.

Basketbalisti z metropoly Tekova si vo finálovej sérii hladko poradili s košickými "býkmi" a zaslúžene získali do svojej zbierky druhý majstrovský titul v histórii klubu.

Handlovským basketbalistom sa v uplynulom ligovom ročníku podarilo vstúpiť do štvrťfinálových bojov z ôsmeho miesta. V prvom kole play off sa im postavil víťaz dlhodobej časti - Inter Bratislava.

Kvalita štvrťfinálového súpera z Bratislavy bola nesporne vysoká a záver súťaže sa preto Handlovčania snažili dohrať aspoň so cťou. No v sérii hranej na tri zápasy, vtedy ešte stále úradujúcemu majstrovi, vo všetkých troch zápoleniach podľahli.

Predsezónny cieľ, ktorým bol postup do play off, Handlovčania síce splnili, no očakávania fanúšikov neboli uspokojené. Časté rošády na súpiske "baníkov" sa podpísali pod ich nestabilné výkony.

Prišiel však čas nasmerovať pohľad dopredu a sústrediť sa na nastávajúcu sezónu. Práve preto sa manažment handlovského Baníka v uplynulých týždňoch zaoberal obsadením trénerského postu.

Po dôkladnom zvážení všetkých súvislostí napokon ohlásil, že sa handlovského kormidla v sezóne 2018/2019 ujme štyridstaťročný rodák z Považskej Bystrice Peter Torda.

Úspešný a ambiciózny kouč, ktorý v sezónach 1998/1999 - 2001/2002 obliekal handlovský dres, naštartoval svoju trénersku kariéru v považskobystrickom mládežníckom basketbale, kde vychoval mnoho úspešných hráčov, pôsobiacich nielen na slovenskej ligovej scéne, ale aj v zahraničí.

Myšlienka angažovať tohto sympatického lodivoda, ktorý v súčasnosti pôsobí aj ako asistent trénera slovenskej reprezentácie ale neprišla ako blesk z jasného neba, no Handlovčania prejavili o jeho služby záujem omnoho skôr. "Ak si dobre pamätám, prvý kontakt ohľadom pracovnej ponuky, som s vedením handlovského MBK nadviazal približne pred troma rokmi. V tom čase som však nechcel v súvislosti so svojou prácou nič meniť a odísť od rozrobených projektov v považskobystrickom mládežníckom basketbale," skonštatoval novopečený tréner Handlovej Peter Torda.

Vedenie MBK to ale nevzdávalo a k rozhodnutiu, ktoré Handlovčanov veľmi potešilo, tréner Torda dospel až po uplynulej ligovej sezóne. "V uplynulých týždňoch začal byť záujem Handlovej o moje služby stále intenzívnejší, čo napokon vyústilo do niekoľkých rokovaní. Myslím, že nastal ten správny čas a preto som sa rozhodol nastúpiť na palubu handlovskej ligovej lode, ku ktorej mám citovo veľmi blízko. S predstaviteľmi klubu sme sa porozprávali o dôležitých veciach, ktoré sú potrebné pre fungovanie tímu. Vo všetkých smeroch sme sa zhodli a okamžite dohodli na spolupráci," povedal s úsmevom na tvári charizmatický Torda.

Odchod Petra Tordu od považskobystrického mládežníckeho basketbalu mnohých zaskočil, veď jeho meno sa s ním dlhé roky nerozlúčne spájalo. "Podľa môjho názoru je mládež v Považskej Bystrici nasmerovaná správnym smerom a koncepcia naštartovaná veľmi dobre. Som si istý, že moji kolegovia, s ktorými som mládežnícky basketbal budoval, nadviažu na uplynulé ročníky plnohodnotne a profesionálne. A nakoniec, nie som na druhej strane zemegule, takže v prípade potreby som im pripravený kedykoľvek pomôcť," zašpásoval Torda.

To, čo ale zaujíma hadlovských priaznivcov najviac, sú vízie a ambície trénera pred nastávajúcim ligovým ročníkom. "Už pri prvom stretnutí so športovým riaditeľom klubu som povedal, že našim spoločným a prvoradým cieľom musí byť prinavrátenie handlovských fanúšikov späť do haly. To ale nepríde samo. Musíme im opäť prinášať radosť z hry a získať si ich na svoju stranu. Som si istý, že pokiaľ tento cieľ splníme, vrátia sa na svoje miesta do hľadiska a budú tak skvelí, ako si ich pamätám ešte zo svojho hráčskeho pôsobenia v Handlovej. Ďalším cieľom musí byť stabilizácia pomerov v klube. Iba tým môžeme začať budovať niečo nové, niečo, čo sa posledné roky nedarilo vytvoriť podľa predstáv. Z tohto dôvodu už teraz precízne vyberáme hráčov do nášho systému. Treba však povedať, že to nie je jednoduché a nie vždy sa nám podarí to, čo si naplánujeme," doplnil v závere rozhovoru handlovský kormidelník.

Autor: Pavel Procner, Zdroj: mbkha.sk

Foto: Lukáš Droppan