Vytlačiť
Kategória: Správy

Necelé tri týždne zostávajú Handlovčanom do začiatku predsezónnej prípravy a tréner Torda má plné ruky práce, aby skompletizoval súpisku svojho tímu. Ku kvartetu Slovákov, musí káder doplniť o ďalších ôsmich hráčov, ktorí budú v sezóne 2018/2019 obliekať handlovský dres.

V súčasnosti prebiehajú rokovania s dvoma slovenskými reprezentantmi, ktorých mená vedenie MBK zatiaľ nezverejnilo. „Nechceme predbiehať a pokiaľ nie sú veci jasné, nebudeme dávať našim fanúšikom falošné nádeje. V tejto chvíli môžem iba potvrdiť, že prebiehajú rokovania s dvoma kvalitnými Slovákmi," prezradil Torda.

Handlovský kouč ale svoje výhliadky nasmeroval už aj za hranice Slovenska a "baníci" podpísali prvý zahraničný kontrakt. Prvým legionárom na súpiske zeleno-čiernych sa stal dvadsaťštyriročný absolvent University Of Maryland a hráč Tímu Baltimore Retrievers, Will Darley.

Štúdium za veľkou mlákou ukončil v sezóne 2016/2017 a jeho ďalšou zastávkou sa stala druhá najvyššia nemecká súťaž – Pro A, v ktorej nastupoval za celok Hamburg Towers. Uplynulú sezónu ukončil v Rist Wedel, ktorý je účastníkom tretej nemeckej ligy. „Will bude zastávať pozíciu tri a štyri. Je všestranne použiteľným hráčom. Má slušnú strelu spoza oblúka, no rovnako nebezpečný je v blízkosti koša. Verím, že bude disponovať sebavedomím tak, ako vo svojom poslednom súťažnom ročníku v drese Baltimoru," skonštatoval handlovský kouč.

Dvadsaťštyriročný, 203 centimetrov vysoký center, sa do nového pôsobiska teší, no slovenská súťaž je pre neho zatiaľ veľkou neznámou. „Priznám sa, že o slovenskej lige toho príliš veľa neviem. Jediné, čo som sa dozvedel je, že v nej figurujú tímy približne rovnakej kvality a zvíťaziť môže každý s každým. A to je podľa môjho názoru dobré pre každého fanúšika, ktorý má rád kvalitný basketbal," povedal Will.

Väčšine basketbalistov zo zámoria určitý čas trvá, kým si privykne na európsky štýl basketbalu, ktorý sa od amerického líši v mnohých veciach. Will mal na to priestor v uplynulej sezóne v Nemecku a do Handlovej prichádza aklimatizovaný a fyzicky pripravený. „Nemyslím si, že budem musieť niečo meniť. Nerobí mi problém prispôsobiť svoju hru krajine, v ktorej pôsobím. Napokon, aké rozdiely hľadať v jednej a tej istej hre? Basketbal sa hrá na dva koše a to tak na Slovensku, ako aj v Amerike," zašpásoval handlovský center.

Predsezónna príprava klope na dvere a Will sa na ňu veľmi teší. Pre sympatického mladíka, bude Eurovia SBL ďalšou výzvou a skúsenosťou v jeho profesionálnej kariére. „Už teraz sa neviem dočkať, kedy spoznám Handlovú, nových priateľov a samozrejme spoluhráčov. Som napätý a veľmi sa teším. O histórii handlovského klubu som počul veľa a mojim cieľom bude pomôcť vrátiť ho medzi slovenskú basketbalovú elitu," dodal na záver Darley.

Highlighty novej posily Handlovej:

Autor: Pavel Procner, zdroj: mbkha.sk

Foto: umbcretrievers.com