• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Stretnutie 6. kola Slovenskej basketbalovej ligy medzi MBK Rieker COM-Therm Komárno a Iskra Svit (89:86 pp) prinieslo v závere riadneho hracieho času udalosti, ktoré ovplyvnili priebeh záveru zápasu. Prinášame vám z tohto dôvodu stanoviská šéfa Komisie rozhodcov SBA Borisa Gabaru a riaditeľa SBL Petra Mičudu.

Komisia rozhodcov SBA sa zaoberala správou observera stretnutia SBL č. 26 Komárno - Svit hraného 26.10.2019. Observer konštatoval pri rozhodnutí rozhodcov v závere riadneho hracieho času pochybenie s vplyvom na priebeh stretnutia. Situácia bola v zápase posúdená ako nešportová chyba hráča B22 na A4 (držanie) vzhľadom na to, že sa jednalo o chybu obrancu v posledných dvoch minútach hracej doby, pokým lopta ešte bola v rukách vhadzujúceho hráča (kritérium C5 pre udelenie nešportovej chyby). Chybou arbitrov bolo, že zároveň nepotrestali osobnú chybu hráča A4 na B22 (držanie), ktorý prakticky súčasne pridržal ruku hráča B22. Mali byť potrestané obidve chyby, keďže ku ním došlo takmer súčasne. Na teatrálne dohrávanie a filmovanie zo strany hráča A4 sa už následne nemal brať zreteľ. Keďže však nešlo o fauly s rovnakými trestami, tak sa nejednalo o obojstrannú chybu. Bolo treba postupovať podľa článku pravidiel č. 42 a potrestať chyby postupne ako ku nim došlo, teda 2 trestné hody A4 a po druhom TH vhadzovanie (ktoré ruší vhadzovanie po UF - čl. 42) pre družstvo B buď z koncovej (pri úspešnom TH), alebo z predĺženej čiary trestného hodu (pri neúspešnom TH).

Keďže došlo k vyššie uvedenému pochybeniu rozhodcov, toto bolo postúpené v súlade s disciplinárnym poriadkom na riešenie hracej komisii SBA (HK SBA). Výsledkom riešenia HK bolo udelenie trestov rozhodcom daného stretnutia (poz. Peter Ženiš, Ján Kurpaš, Martin Hudec).

„Mali sme možnosť vzhliadnuť záver vyrovnaného zápasu pred dobrou diváckou kulisou. Danú situáciu v koncovku vnímam ako bývalý hráč negatívne, pretože by sa z môjho pohľadu malo rozhodovať na palubovke, nie mimo hry. Chápem, že v prípade kontaktu je možnosť, keď sa ju hráči snažia využiť. Verím, že táto situácia, pri ktorej pochybovali rozhodcovia, sa už opakovať nebude,“ vyjadril sa riaditeľ SBL Peter Mičuda k situácii.

Foto: Karol Scholtz