• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti sú jediným slovenským mužským zástupcom, ktorý hrá v aktuálnom ročníku medzinárodnú súťaž. V Alpsko-jadranskom pohári postúpil zo „skupiny smrti“ a zvládol aj štvrťfinálovú prekážku v podobe chorvátskeho Osijeku. O účinkovaní v súťaži sme sa rozprávali s koučom tímu Teom Hojčom.

Úradujúci majster prešiel opäť po roku medzi najlepšiu štvorku až prekvapivo hladko, chorvátskemu družstvu nadelil v domácom prostredí 41-bodový debakel a víťazne sa pre neho skončila aj odveta, kde vyhral rozdielom 14 bodov. Celkovo to bola pre „žlto-zelených“ v Alpsko-jadranskom pohári štvrtá výhra v rade. „Možno sme očakávali, že to bude o čosi ťažšie. Bola to však špecifická situácia v prvom zápase, Osijek totiž prišiel priamo z autobusu a v pondelok mal za sebou ťažký ligový zápas, v ktorom stratil veľa energie. My sme odohrali veľmi dobrý zápas, preto sme v ňom vyhrali s tak veľkým rozdielom. Druhé stretnutie bolo už v podstate také, aby sa len odohralo. Osijek prednedávnom stratil dvoch kľúčových hráčov, Jakov Mustapič odišiel do Cedevity Záhreb a Ozren Pavlovič podpísal s Pardubicami. U nich to znamenalo veľkú zmenu. Majú však niekoľko dobrých hráčov, ako napríklad Mária Ihringa alebo Anteho Gospiča, ktorý hral dva roky za Cibonu Záhreb. Treba byť šťastní z toho, že sme vyhrali a postúpili do semifinále. Pre náš klub to nie je malá vec, rovnako ako pre slovenský basketbal,“ obzrel sa Hojč za štvrťfinálovým dvojzápasom.

Dalo by pokojne povedať, že jeho zverenci sa ideálne vysporiadali s náročnou situáciou, ktorej aktuálne čelia. Na pretrase sú hráčske rošády, okrem toho prišli o Nikolu Gačešu, ktorý sa išiel vyliečiť do rodného Srbska. Ako sa pozerajú na aktuálnu situáciu? „Nesnažím sa nad tým priveľmi rozmýšľať. Nečakali sme, že sa takéto niečo udeje. Chalani však využili minúty, ktoré dostali. Niektorí dostali viac priestoru, po väčšinu času ho využili dobre. Bojovali sme o postup, to je to najdôležitejšie, aj napriek situácii, aká bola. Je to však basketbal, také veci sa môžu udiať, nielen nám. Hovorí to tiež o charaktere, ako tím na to reaguje,“ odpovedal kormidelník Levíc.

Vystúpenie Osijeku v Leviciach vzbudilo v chorvátskych médiách rozruch, prehra o 41 bodov bola totiž horkou pilulkou pre hrdú basketbalovú krajinu, ktorá patrí medzi širšiu európsku špičku. „V krajinách bývalej Juhoslávie, ako je Chorvátsko, kde je výrazná basketbalová história, tak berú tento šport vážne. Sú na to aj patrične hrdí. Samozrejme, bolí ich to, keď prehrajú takým rozdielom s klubom, respektíve krajinou, ktorá na národnej úrovni nie je taká, ako majú oni. O tom to bolo, čo sa deje s ich klubovou scénou. Neboli šťastní z toho, ako reprezentujú ich vlastnú krajinu v Európe. Bol to pre nich ťažký článok. Neradi čítate takéto veci ako klub,“ zamyslel sa slovinský tréner.

O to väčším paradoxom je, že na ceste do finále sa Leviciam postaví ďalší chorvátsky celok – Adra Oil Škrljevo. V lige je síce na predposlednom mieste s bilanciou 4 výhier a 10 prehier, ale vo štvrťfinále Alpsko-jadranského pohára prešiel cez české Ústí nad Labem. „Sledoval som ich odvetné štvrťfinálové stretnutie s Ústí nad Labem, tiež som hovoril s trénerom a generálnym manažérom Osijeku. Povedali mi, že je to veľmi dobrý tím a ja si to myslím tiež. Proti Ústí hrali dobrý basketbal, videl som niekoľko kvalitných hráčov. Bude to oveľa ťažšie ako proti Osijeku. Chceme ísť do finále, ale to bude náročná bitka,“ povedal Hojč k semifinálovému súperovi.

Foto: Lukáš Droppan