• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti si už v predstihu zabezpečili postup z C-skupiny Alpsko-jadranského pohára. Siedme víťazstvo za sebou sa nerodilo ľahko, slovinský Tajfun Šentjur totiž vzdoroval až do záverečných sekúnd.

Levičania nezačali stretnutie práve najlepšie, strelecky sa im nedarilo a v obrane až pričasto dostávali body z podkošového priestoru. „Vedeli sme, že ideme ku kvalitnému súperovi. Doma sme s nimi vyhrali len o dva body. Mali nôž na krku, z predchádzajúcich piatich zápasov prehrali všetkých päť.  Povedali sme si pred zápasom, že musíme hrať tvrdo, ale pod košom nás utláčali. Celkom sme sa trápili. Keď sme mali strieľať, tak sme nestrieľali. Riešili sme to dosť zbrklo,“ vyjadril sa k priebehu prvých dvoch štvrtín stretnutia Vladimír Klár.

Tajfun pod taktovkou nového trénera chcel ukončiť negatívnu sériu, v stretnutí sa opieral o vysokú úspešnosť streľby a po polčase mal 10-bodový náskok. Po prestávke sa však obraz hry zmenil, Patrioti začali mať taktovku duelu vo svojich rukách a krok po kroku sa na svojho súpera doťahovali. „Hlavným rozdielom bolo, že sme začali hrať lepšie v obrane a lepšie sme si posúvali loptu. Naše rozhodovanie sa tiež veľmi zlepšilo. Som šťastný, že hráči v druhom polčase zareagovali tak, ako mali a som rád, že občas aj počúvajú (úsmev). Dôležité tiež bolo, že sme zastavili ich najlepšieho strelca a začali sme mať kontrolou priestor pod košom, kde operovali počas celého zápasu dvaja siloví pivoti,“ zhodnotil druhý polčas tréner Levíc Teo Hojč.

Levice vyhrávali v stretnutí len niečo vyše osem minút, ale v kľúčových okamihoch zachovali chladnú hlavu. Premieňali všetky pokusy, ktoré boli potrebné a na ceste za výhrou nedovolili svojmu súperovi žiaden väčší tlak v závere. „V druhom polčase sme zrýchlili hru, začali sme veľmi dobre brániť. Všetko vychádza z dobrej defenzívy, potom sa darilo aj v útoku. Som rád, že sme vyhrali o osem bodov a hlavne, že sme ich ubránili na 60 bodov. Myslím si, že na stretnutie vonku je to výborný výsledok,“ povedal Klár.

Slovenský zástupca si spečatil už po dvojzápase s Tajfunom postup zo skupinovej fázy, naopak ich utorňajší súper si zavrel prehrou dvere na pokračovanie v ďalšom priebehu súťaže. Pre Levice to bolo zároveň prvé víťazstvo nad slovinským celkom v Alpsko-jadranskom pohári vonku a siedme súťažne v sezóne 2016/2017. „Vždy je fajn vrátiť sa späť do rodnej krajiny, ale toto víťazstvo nie je iné ako ligové. Dôležité pre mňa bolo, že sme v niektorých momentoch ukázali dobrý basketbal a tiež, že Levice s Eurovia SBL získavajú v medzinárodných súťažiach čoraz väčší rešpekt,“ uviedol Hojč.

Foto: Kvirina Martina Zupanc