Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Opäť po roku môže mať Helios Alpsko-jadranský pohár slovenského víťaza. Šancu nahradiť na tróne MBK Rieker Com-Therm Komárno majú Levickí Patrioti, k splneniu tohto kroku potrebujú víťazstvo nad ich finálovým súperom, slovinským tímom KK Zlatorog Laško.

BK Levickí Patrioti - KK Zlatorog Laško (Slov.)

Hallmann Dome (Viedeň), utorok 3. apríla o 19.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Patrioti zatiaľ napĺňajú predsezónne ambície, dobré výkony sa pretavujú aj do výsledkov. Síce prišli o víťaznú šnúru v rámci Alpsko-jadranského pohára (AAC), ale neušla im finálová miestenka. V dramatickom dvojzápase s USK Praha najskôr prehrali 73:76, v odvete však zvíťazili 79:74. Tretíkrát v aktuálnom ročníku tak narazia na zástupcu z najvyššej slovinskej súťaže. S Laškom sa už v rámci AAC stretli, v sezóne 2015/2016 postúpil do semifinále ich súper po výsledkoch 73:67 a 61:98. V domácej súťaži sa podarilo prelomiť štvrťfinálovú bariéru, po siedmich rokoch sa tím dostal medzi najlepšiu štvorku. Úlohu papierového favorita zvládli dokonale, basketbalistov Karlovky zdolali hladko 3:0 na zápasy. 

Slovinský zástupca patrí k najúspešnejším účastníkom súťaže, v trojročnej histórii si druhýkrát zahrá vo finále, v sezóne 2016/2017 bol v semifinále. Laško postúpilo do vyraďovačky z prvého miesta v A-skupine, nad Prievidzou triumfovali v skupinovej fáze 98:80 a 71:65. V play off prešli prekvapivo, ale zaslúžene cez maďarský Egis Körmend a v semifinále uhájili dobré skóre s mmcité+ Brno. Na medzinárodnej scéne sa im mimoriadne darí, ale v domácej súťaži je to už iná reč. Laško totiž nezvládlo základnú časť, s bilanciou piatich výhier a 13 prehier obsadili posledné miesto, čo ich odsúdilo do boja o záchranu. Tam sa im zatiaľ darí, do tejto časti vstúpili sériou štyroch víťazstiev za sebou. Víkendový test im však nevyšiel podľa predstáv, doma prehrali s Hopsi Polzela 78:83. Štvrtým rokom vedie družstvo Aleš Pipan, k dispozícii má mix mladých hráčov, ktorých dopĺňajú skúsenejší legionári. 

Kto proti komu: Patrioti si musia dávať pozor hlavne na Američana Clevelanda Thomasa, veľkú hrozbu predstavuje aj skúsený Marko Popovič či talentovaný Nejc Barič.

Čísla, čísla, čísla: Slovinský celok hrozí hlavne z trojbodovej vzdialenosti, jeho priemerná úspešnosť je 39%. O čosi menšie nebezpečenstvo je pod košom, kde premieňa necelú polovicu svojich pokusov - 49%. Laško získava veľa doskokov, ale je aj veľmi nedisciplinovaným družstvom. Pre Levice hovorí tiež vyšší bodový priemer na zápas, zverenci trénera Tea Hojča ich dávajú o desať viac ako ich súper. 

Súboj základných zostáv: Zo štatistického pohľadu sa pozrieme na predpokladané základné päťky, v prehľade vychádzame z dostupných informácií. Za menom a priezviskom hráča sú jeho priemery na zápas v aktuálnej sezóne.

BK Levickí Patrioti:

 

KK Zlatorog Laško:
 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Na prípravu pred zápasom sme síce veľa času nemali, ale na to sme už v posledných týždňoch zvyknutí. Budeme sa spoliehať na náš systém. Musíme hrať tímovo, tvrdo a sústrediť sa počas celého zápasu. Náš súper nezačal sezónu v slovinskej súťaži podľa očakávania. Nedávno však podpísal nových a dobrých hráčov, čím sa ich hra výrazne zlepšila. Je to klub, ktorý je zvyknutý na dobre odohrané sezóny. Predchádzajúci rok sa dostali do semifinále, rok predtým až do finále. Máme šancu vyhrať medzinárodný pohár v lige, kde sú dobré tímy ako napríklad Körmend (účastník Európskeho poháru FIBA). Takúto šancu nedostanete veľakrát počas svojej kariéry a myslím si, že súper rozmýšľa rovnako. Vo Viedni to bude bitka, my ale budeme mať podporu fanúšikov a práve to nám môže dodať extra silu, ktorú potrebujeme."

Boris Bojanovský, hráč Levíc: "Sme radi, že sme sa dostali až do finále. Nám to však nestačí a chceme to celé vyhrať. Na súpera budeme pripravení, ale neberieme ho na ľahkú váhu. Určite majú svoje kvality, keď sa dokázali prebojovať až do finále. Je to super pocit bojovať o trofej v akejkoľvek súťaži, teraz však musíme splniť posledný krok. Víťazstvo by nám určite pomohlo aj po psychickej stránke v sérii proti Komárnu."

Foto: Lukáš Droppan