Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Levickí Patrioti boli v tejto sezóne jediným tímom, ktorý si zahrali niektorú z európskych súťaží. K zopakovaniu finálovej účasti v Alpsko-jadranskom pohári opäť po roku boli nesmierne blízko, no aj napriek sklamaniu zo semifinálového konca, prevládajú u konča Tea Hojča pozitívne dojmy.

Úradujúci majster a aktuálny víťaz Slovenského pohára je súčasťou Alpsko-jadranského pohára od premiérovej sezóny, rovnako ako celú dobu pôsobí na lavičke tímu slovinský kormidelník. Je tak priestor na porovnanie zlepšujúcej sa úrovne súťaže, spolu s čoraz lepšou kvalitou jednotlivých účastníkov. Tá sa prejavila aj v tejto sezóne, keď sa Leviciam podarilo postúpiť z tzv. skupiny smrti. V „áčku“ boli totiž ich súpermi český Děčín, maďarský Körmend a rakúsky Graz. Vo štvrťfinále následne vyradili chorvátsky Osijek.

„Súťaž sa zlepšuje každou sezónou. Netreba zabúdať na to, že sa nám podarilo postúpiť zo skupiny, kde bol Děčín a Körmend. Oba kluby sú dobré, majú kvalitné družstvá. Celkovo to bola dobrá skúsenosť, aj keď niekedy náročná, keďže sme mali nabitý program. Myslím si, že semifinále je dobrým výsledkom, keďže sa súťaž každým rokom zlepšuje a má dobrý potenciál. V tejto sezóne účinkovali v nej družstvá z 7 krajín. Ako jediný tím z našej ligy sa snažíme reprezentovať slovenský basketbal v európskej súťaži. Som toho názoru, že sme odviedli dobrú robotu. Myslím si, že slovenskí hráči, ktorí sú blízko k reprezentácii, získali cenné skúsenosti. Stretnutia nám dali medzinárodnú prax a pomohli nám stmeliť kolektív. Tiež boli zápasy dobré v rámci prípravy na ligu a pohár,“ povedal na úvod tréner Levíc.

Stopka prišla až v semifinále, vystavil ju ďalší celok z Chorvátska – KK Adra Oil Škrljevo. Úvodný zápas pred levickým publikom priniesol síce výhru 82:76, ale v odvete si sľubný náskok neudržali, keď napokon prehrali Levičania 84:94. „Mali sme lepšie využiť výhodu domácej palubovke a vyhrať rozdielom 10 – 15 bodov, o čo sme sa aj snažili. Nedokončili sme však svoju robotu a Škrljevu sme dali dobrý výsledok a nádej do odvety. Vedeli sme, že to bude veľmi ťažký zápas u nich, čo sa aj potvrdilo. Po dobrom zápase so Svitom, kde sme od príchodu nových hráčov vyzerali prvýkrát ako tím, som dúfal, že budeme hrať lepšie, ale úprimne, neodohrali sme dobrý zápas. Päť minút sme hrali tak, ako keby to bol rozhodujúci semifinálový zápas, ostatných 35 minút to nebol tento prípad. Treba za tým hľadať objektívne dôvody, ako napríklad to, že sme hrali piate stretnutie v priebehu desiatich dní. To nie je normálne, ťažké by to bolo aj pre väčšie tímy. Hráči totiž nie sú roboti, sú unavení. Na druhej strane, rešpektujem tím Škrljeva, hrali v oboch stretnutiach fyzický a tímový basketbal. Vyzeralo to tak, že to chcú viac ako my. Určite si zaslúžia gratuláciu, tvrdo bojovali o tento výsledok,“ vrátil sa Hojč k semifinálovej sérii.

Jediným negatívom Alpsko-jadranského pohára, nielen v tomto ročníku, ale aj celkovo, sú nevyrovnané výkony rozhodcov, primárne zahraničných. Arbitrov hodnotíme na našom portáli iba v ojedinelých prípadoch, ale pochybenia zahraničných trojíc brzdia evidentný rast súťaže. Veľmi evidentné to bolo v odvetnom stretnutí v Škrljevu. „Nechcem vyplakávať o rozhodcoch, aj keď to bol veľký problém v tomto zápase. Keď som videl, ako pijú kávu vedľa trénerov a hráčov Škrljeva pred samotným duelom, tak som vedel, aké to bude. Pochádzam z tohto regiónu, presne viem, čo sa udialo. Vedel som, čo sa bude diať, keď kouč Škrljeva v úvodnom stretnutí u nás kričal podráždene na členov nášho realizačného tímu niečo v zmysle 'len počkajte, akých rozhodcov dostanete v Rijeke'. Všetky tímy, ktoré hrali u nás, mali rozhodcov z najvyššej súťaže. Musím povedať, že sa vždy snažili pískať férovo na obe strany. V stredu som tento pocit nemal. Fakt je, že len jeden rozhodca bol z najvyššej súťaže. Ten bol dobrý,“ uzatvoril kormidelník Levíc.

Foto: Lukáš Droppan