Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Basketbalisti Patrioti Levice vstúpili do účinkovania v Európskom pohári FIBA úspešne, z palubovky rumunskej CSM CSU Oradea si odnášajú víťazstvo 93:91 a prvé dva body do tabuľky J-skupiny. V stredu 25. októbra sa predstavia pred domácim publikom, o 19.00 h nastúpia proti poľskej Legii Varšava.

Otvárací duel v J-skupine sa začal z oboch strán ofenzívne, takže pre diváka išlo o atraktívny basketbal. Najväčšou zbraňou Oradei bola od začiatku streľba za tri body, vysoká úspešnosť ju držala vo vedení. Levice prečkali úvodný nápor, aj za pomoci Kaukiainena hrali s rumunským tímom vyrovnanú partiu a nedovolili mu výraznejšie odskočiť. Ani aktívny Kneževič ale nezabránil nepriaznivému stavu po úvodnej 10-minútovke – 25:28. Druhá štvrtina bola v znamení bodových šnúr, najskôr Oradea odskočila troma trojkami v rade, ale hneď na to Kauikainen s Kneževičom odpovedali takmer rovnakou mincou. Patrioti sa držali stále v tesnom závese, vždy im ale v prvom polčase chýbalo niečo na to, aby duel otočili na svoju stranu. Domáci basketbalisti pokračovali v trojkovej kanonáde, slovenský majster však prehrával po prvom polčase len tesne – 46:51.

Do druhého polčasu prišiel levický tím ako vymenený, zrazu on bol ten, kto hrozil z trojkovej vzdialenosti. Dvojica Kneževič a Kauikainen pokračovala v sebavedomom hernom prejave a vďaka úseku 14:3 sa Patriotom po dlhom čase podarilo vyhrávať v zápase. Momentum sa zrazu presunulo na stranu zverencov trénera Michala Madzina a Oradea nedokázala adekvátne reagovať. Levičania pokračovali v sebavedomom výkone a razom oni udávali dianie na palubovke. Pred poslednou štvrtinou to vyzeralo nádejne, keď viedli 79:70. Kauikainen pokračoval aj naďalej v úspešnom streleckom večeri, Patriotov dokonca dostal do dvojciferného vedenia. Tieto momenty boli rozhodujúce, pretože domáci celok sa už výraznejšie nedokázal priblížiť. Oradea v koncovke zariskovala a zdramatizovala súboj o prvé víťazstvo v J-skupine, ale Levice ho už z rúk nepustili.

Európsky pohár FIBA, muži – J-skupina:

CSM CSU Oradea – Patrioti Levice 91:93 (28:25, 23:21, 19:33, 21:14)

Najviac bodov - Oradea: Neal 30, Pearson 12, Baciu a Freeman po 10

Patrioti: Kaukiainen 20, Kneževič 19, Wheeler 13, Adaway 9, Bojanovský 6 (Kováč 10, Howard 9, Bachan 7, Pažický 0)

TH: 6/2 – 12/9, Fauly: 19 - 17, Trojky: 17 - 12, Rozhodovali: Poursanidis (Gréc.), Sakaci (Tur.), Cetkovič (Č. Hora)

Povedali po zápase (zdroj – patriotilevice.sk):

Michal Madzin, tréner Levíc: „Dobrý vstup do zápasu nám dal vieru, že môžeme hrať proti domácim vyrovnanú partiu. Oradea mala v prvom polčase neskutočnú úspešnosť streľby a aj napriek tomu sme sa držali na dostrel. Po prestávke im išla úspešnosť dole, ukázali sme tam veľkú energiu a chcenie zabojovať o víťazstvo. Kontrolovali sme si obranný doskok a v závere aj napriek enormnej snahe domáceho tímu, sme si víťazstvo postrážili.“

Ben Kováč, hráč Patriotov: „Vynikajúci zápas z našej strany. Dali sme do toho všetku energiu, išli sme na 110 percent. Domáci Neal nám robil veľké problémy, my sme ale dali niekoľko ľahkých košov a cítili sme, že s nimi môžeme hrať. Kneževič a Kaukiainen nám dali veľké strely, dodali nám sebavedomie. Som veľmi šťastný, je to veľké víťazstvo pre náš tím.“

 

Ďalší výsledok J-skupiny:
Legia Varšava – Kataja Basket 85:62 (45:29)

Najviac bodov: Holman 16, Kulka 13, Ponitka a Sobin po 12 – Egekeze 12, Hirvonen 9, Donzo a Permanto po 8

 

Tabuľka J-skupiny:

1. Varšava 1 1 0 85:62 2

2. Levice 1 1 0 93:91 2

3. Oradea 1 0 1 91:93 1

4. Kataja 1 0 1 62:85 1

Foto: fiba.basketball