• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v tomto ročníku SBL spolupracuje redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom a spoločnosťou Peak na vyhlasovaní „Peak hráča mesiaca“. Ani druhý mesiac základnej časti nesklamal, dočkali sme sa totiž viacerých pozoruhodných výkonov. Z viacerých kandidátov napokon zišlo jedno meno, v mesiaci november zaujal rozohrávač Iskry Svit Andrew Guillory.

Peak hráč mesiaca november – Andrew Guillory (Iskra Svit)

„Medvede“ opäť patria k príjemným prekvapeniam aktuálneho ročníka Slovenskej basketbalovej ligy, dôkazom toho je priebežné tretie miesto po 13. kole. Iskra mala výborný mesiac, päťkrát zvíťazila a len dvakrát prehrala. Najskôr síce začala prehrou 67:70 na palubovke Handlovej, ale potom prišla víťazná séria – 79:62 s Prievidzou, 92:88 s Lučencom, 97:72 so Spišskou Novou Vsou, 83:76 s Komárnom a 94:72 so Žilinou. Výrazným spôsobom pri týchto výsledkoch vyčnieval 25-ročný americký rozohrávač Andrew Guillory. „Som veľmi vďačný za to, že som sa stal hráčom mesiaca. Veľmi tvrdo som pracoval, aby som sa dostal do tohto bodu kariéry. Rád by som bol čo najlepším hráčom pre svoj tím, aby sme mohli patriť k ligovej špičke. Keďže som rozohrávačom svojho tímu, tak musím byť každý duel mimoriadne koncentrovaný. Som veľmi vďačný a poctený, že som toto ocenenie získal ja, keďže je v tejto lige mnoho dobrých hráčov. Ďakujem ľuďom, ktorí ma vybrali,“ uviedol hráč Svitu.

Na jeho novembrové výkony sme sa samozrejme pozreli dôkladnejšie. V ôsmom a dvanástom kole sa stal zahraničným hráčom kola, v ideálnej päťke sa objavil v troch prípadoch (v ôsmom, desiatom a dvanástom kole). V stretnutí proti Spišskej Novej Vsi predviedol tohtosezónne maximum v počte asistencií – 15 asistencií. Guillory zakončil mesiac s priemerom 13,9 bodu (53,7% úspešnosť streľby za dva body, 31,8% za tri body a 69,2% z čiary trestných hodov), 6,6 doskoku a 7,4 asistencie a 2,4 zisku. Američan je ligovým lídrom v počte asistencií na zápas (priemer 7,0), je tiež na piatom mieste v počte ziskov (priemer 1,7), šiestom mieste v počte získaných faulov (priemer 5,8) a na tretej pozícii v užitočnosti (priemer 20,1).

„Aktuálne postavenie družstva Svitu je výsledkom stabilnej formy viacerých hráčov. Trénerovi Michalovi Madzinovi sa podarilo zostaviť tím, ktorý je schopný brať body aj na palubovkách silných súperov. Jedným z nosných hráčov je aj ocenený Andrew Guillory, o čom svedčia aj jeho štatistiky a tretie miesto v tabuľke užitočnosti. Ak sa mu aj naďalej bude rovnako dariť, určite sa zaradí k 'hviezdam' ligy a Svit môže pomýšľať na vysoké umiestnenie po základnej časti SBL,“ povedal na jeho adresu riaditeľ súťaže Peter Mičuda.

Foto: Lukáš Droppan