• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v tomto ročníku SBL spolupracuje redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom a spoločnosťou Peak na vyhlasovaní „Peak hráča mesiaca“. V treťom mesiaci základnej časti sme dočkali viacerých nových tvári, ktoré prehovorili do boja. Oceneným však môže len jeden, za mesiac december sa ním stal pivot Levických Patriotov Nikola Gačeša.

Peak hráč mesiaca december – Nikola Gačeša (BK Levickí Patrioti)

Úradujúci majster patrí aj v tomto ročníku do užšieho okruhu favoritov na zisk majstrovského titulu v Slovenskej basketbalovej lige. „Žlto-zelení“ sa prakticky od prvého kola držia na čelných pozíciách tabuľky, do roku 2019 idú z priebežného druhého miesta po 19. kole. Patrioti mali bezchybný december, zo všetkých štyroch stretnutí vzišli víťazne. Mesiac odštartovali triumfom 87:86 nad Prievidzou, následne zvíťazili 84:78 v Spišskej Novej Vsi, 84:76 nad Žilinou a kalendárny rok zakončili výhrou 92:76 v Handlovej. Ak prirátame aj stretnutia v Alpsko-jadranskom pohári, tak Levice ťahali v decembri šesťzápasovú šnúru výhier. To všetko pri početnej maródke, pri ktorej vynikli výkony skúseného 31-ročného srbského pivota Nikola Gačešu. „Som veľmi vďačný, v poslednom čase nás totiž trápili zranenia, preto sme museli zlepšiť naše výkony. Som šťastný, že sme získali víťazstvá, ktoré sme potrebovali, čo je najdôležitejšie. Ešte raz ďakujem za to, že ste si vybrali práve mňa,“ povedal hráč Levíc.

Jeho decembrové výkony sme detailnejšie zanalyzovali. V 17. kole sa stal zahraničným hráčom kola, v ideálnej päťke bol v dvoch prípadoch (v 17. a 19. kole). Proti Žiline si zaknihoval svoj najlepší tohtosezónny výkon – 26 bodov, 5 doskokov, čím sa jeho užitočnosť vyšplhala na hodnotu 29. Gačeša mal v decembri (zarátaná aj predohrávka 14. kola proti Interu) priemer 20,6 bodu (66% úspešnosť streľby za dva body, 41,% za tri body a 77,8% z čiary trestných hodov), 5,0 doskoku, 1,2 asistencie a 1,0 zisku. Srb sa prepracoval medzi najlepších strelcov súťaže, s priemerom 16,9 bodu mu patrí šiesta pozícia. O pozíciu nižšie je v rámci užitočnosti (priemer 17,9) a v štatistike plus/mínus bodov je deviaty (priemer +7,7). Aj jeho zásluhou majú Levice tretiu najlepšiu defenzívu ligy, v ofenzíve sú dokonca lídrom a doma ešte nenašli v aktuálnom ročníku premožiteľa.

„Naša koncepcia oceňovania najlepších hráčov ligy za jednotlivé mesiace, v spolupráci so značkou PEAK, sa stala už tradičnou a budeme v nej určite pokračovať aj naďalej. Aj keď je to individuálne ocenenie, vždy berieme do úvahy aj výkony celého družstva v sledovanom období. Nikola Gačeša hlavne v druhej polovici decembra ukázal, akým dôležitým hráčom je pre Levice. Pri absencii Borisa Bojanovského zvýšil svoje individuálne štatistiky a patrí k dominantným hráčom ligy, čo sa odzrkadľuje aj na postavení Levíc v tabuľke. Takže cena Peak hráč mesiaca december je podľa nás v správnych rukách,“ uviedol riaditeľ súťaže Peter Mičuda.

Foto: Lukáš Droppan