• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Riaditeľ súťaže Peter Mičuda a redakcia oficiálneho ligového portálu – www.basketliga.sk sa rozhodla aj v tomto ročníku vyhlásiť najlepších hráčov základnej časti Eurovia SBL za sezónu 2017/2018. Komu sa ušlo jedno z troch individuálnych ocenení a zaradenie do All-Star tímu?

Aj v tomto ročníku sme sa rozhodli nadviazať na tradíciu, ktorá napísala svoju prvú kapitolu v sezóne 2015/2016. Výsledky predchádzajúcich ročníkov si môžete pozrieť tutu.

Aktuálna sezóna priniesla drobné obmeny, záštitu nad cenami pre hráčov mesiaca a oceneniami po základnej časti prevzala spoločnosť Peak.

 

Poďme si priblížiť jednotlivé kategórie:

  • Peak MVP základnej časti Eurovia SBL – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže
  • Peak Najlepší mladý hráč základnej časti Eurovia SBL – cena je určená hráčovi do 22 rokov, ktorý je už v relatívne mladom basketbalovom veku pevnou súčasťou svojho tímu
  • Najlepší striedajúci hráč základnej časti Eurovia SBL – väčšinou naskakuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý často rozhoduje o výsledku stretnutia
  • All-Star tím – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť
  • Slovenský All-Star tím – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov
  • Zahraničný All Star tím – základná päťka zložená z najlepších zahraničných hráčov

 

Víťazmi za základnú časť v sezóne 2017/2018 sú....

Peak Najlepší mladý hráč základnej časti Eurovia SBL – Dalibor Hlivák (VŠEMvs Karlovka Bratislava)

Náš názor: Nielen Saša Avramovič, ale aj rozohrávač Karlovky urobil v porovnaní s predchádzajúcou sezónou veľký výkonnostný skok. To mu vynieslo aj lepšiu pozíciu v reprezentačnom tíme Slovenska, na klubovej scéne sa stal hádam najdôležitejším článkom v tíme trénera Petra Ivanoviča. Aj s jeho veľkým prispením sa Karlovka opäť po ročnej prestávke predstaví v play off. „Hlivy“ sa štyrikrát v aktuálnom ročníku stal najlepším slovenským hráčom kola (v 16., 23., 32. a 33. kole), rovnako štyrikrát sa objavil aj v ideálnej pätke kola. Rozohrávač Karlovky odohral v základnej časti 35 duelov, priemerne mu pribudlo do štatistík 13,5 bodu (64% úspešnosť za dva body, 40% za tri body a 79% z čiary trestných hodov), 2,9 doskoku, 4,1 asistencie a 1,1 zisku. Priemerná užitočnosť predstavovala hodnotu 14,3. V rámci Eurovia SBL bol po základnej časti medzi strelcami na šiestom mieste, o priečku nižšie bol v indexe užitočnosti a v počte asistencií bol dokonca lídrom. To všetko dokázal Hlivák už vo veku 22 rokov.

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: „Karlovka urobila výrazný krok smerom k vyšším pozíciám v lige, keď pred sezónou angažovala silnú dvojicu pivotov. Hru však tvorí rozohrávač a Dalibor Hlivák sa tejto úlohy zhostil veľmi dobre. Jeho výkony v lige ťahali Karlovku od začiatku sezóny do očakávaného play off, čo je potešiteľné aj vzhľadom na to, že tím disponuje iba slovenskými hráčmi. Bude zaujímavé sledovať ich súperenie s Levicami, v ktorom bude môcť Hlivák ukázať svoje kvality v porovnaní s ďalším reprezentačným rozohrávačom Šimonom Krajčovičom.“

 

Najlepší striedajúci hráč základnej časti Eurovia SBL – Peter Sedmák (KB Košice)

Náš názor: „Sedmove“ nepopierateľné kvality zaujali počas leta činovníkov Košíc, kde sa presunul po dobrej sezóne v Handlovej. V kádri trénera Miljana Čuroviča prijal bez väčších problémov pozíciu „šiesteho hráča“, keď vo veľkej miere naskakoval do zápasov zo striedačky. V základnej päťke sa objavil v deviatich stretnutiach. Ani to však neovplyvnilo jeho štandardne kvalitné výkony. Slovenský reprezentant hral v priemere niečo vyše 24 minút, za ten čas si zapisoval do štatistík 13,5 bodu (67% úspešnosť streľby za dva body, 26% za tri body a 66% z čiary trestných hodov), 3,8 doskoku a 1,0 asistencie. Priemerný index užitočnosti dosahoval hodnotu 12. Medzi Slovákmi obsadil piatu pozíciu medzi strelcami, v top 10 bol medzi domácimi basketbalistami aj v hodnote plus-mínus (+5,3). Aj tieto faktory sa podpísali na tom, že „býci“ obhájili v domácom prostredí Slovenský pohár.

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Petrovi Sedmákovi sa podarilo presadiť v silnom kádri KB Košice, aj keď vybiehal do zápasov poväčšine ako striedajúci hráč. O jeho skúsenosti sa môže tréner Miljan Čurovič bezpochyby opierať hlavne v ťažkých zápasoch. Jeho bodový priemer, ako aj index užitočnosti sa dlhodobo pohybuje nad hodnotou 12, čo je vizitkou stabilnej vysokej výkonnosti. Rovnako máme v pamäti jeho výborné výkony v minuloročnom play off, kde bol ešte ako hráč Handlovej najlepším hráčom svojho družstva v prvom kole play off."

All-Star tím základnej časti Eurovia SBL:

Boban Tomič (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Saša Avramovič (Iskra Svit), Pavol Lošonský (Iskra Svit), Svetozar Stamenkovič (KB Košice), Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava)

 

Slovenský All-Star tím základnej časti Eurovia SBL: 

Dalibor Hlivák (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Milan Žiak (BK Levickí Patrioti), Pavol Lošonský (Iskra Svit), Michal Baťka (BK Inter Bratislava), Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava)

 

Zahraničný All-Star tím základnej časti Eurovia SBL: 

Boban Tomič (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Saša Avramovič (Iskra Svit), Nemanja Barač (BK Inter Bratislava), Miles Bowman (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Svetozar Stamenkovič (KB Košice)

Foto: Lukáš Droppan