Vytlačiť
Kategória: Ocenenia

Diskusie a komentáre o tom, kto a prečo je najlepší hráč, prebiehajú neustále. Na konci základnej časti príde k vyhláseniu Peak najužitočnejšieho hráča (MVP), ešte pred ním je tu tretie vydanie rebríčka, v ktorom sme spolu s redakciou zoradili potenciálnych kandidátov na toto ocenenie.

druhej edícii, ktorá vyšla na konci kalendárneho roka, sme premiérovo s našimi spolupracovníkmi zoradili hráčov na základe viacerých kritérií – výsledková bilancia tímu, štatistické priemery, herná všestrannosť, prejav a dôležitosť pre tím na palubovke. Čo od konca decembra udialo? Z rôznych dôvodov už nevidíme na palubovke Kevina Osaweho a najmä dvojicu Jordan Harris, Joshua Scott. Do boja však prehovorili a chcú prehovoriť ďalší hráči, ktorí si za tento čas vybudovali solídnu reputáciu a konštantnosť vo výkonoch.

Pozn.: Pri hráčoch sú ich štatistické priemery po 27. kole.

1. Aaron Wheeler – Patrioti Levice

Jasné prvé miesto v tabuľke, domácou víťaznou sériou si úradujúci majster opäť vytvoril odstup od svojich prenasledovateľov. Najlepší útok, obrana, najlepšie bilancie pred svojim publikom a na palubovkách súperov. Levice si idú sebavedomovo za svojim cieľom, ktorým je obhajoba majstrovského titulu a získanie tzv. three-peatu (tri tituly za sebou). Pri kolektívne hrajúcom družstve však vyčnieval nad ostatnými jedno meno - Aaron Wheeler. Vo svojej prvej európskej sezóne predvádza významné basketbalové kvality, hlavne so železnou pravidelnosťou. V najlepšej desiatke hráčov sa nachádza v bodoch, asistenciách, blokoch, užitočnosti a plus/mínus bodoch. Ak by sme mali hľadať v lige najlepšieho "all-roundera", tak väčšina by ukázala prstom práve na hráča Levíc. 

DSC 6617 

2. Kevion Taylor – BC Prievidza

Jediným mínusom, ak sa to tak dá nazvať, je fakt, že spomedzi všetkých odohral najmenej zápasov. O to významnejšie, ale priamočiarejšie vstúpil do diania v Niké SBL. Nielen s pomocou Keviona Taylora sa Prievidza výsledkovo a herne zdvihla, veď stačí pripomenúť fakt, že v tomto kalendárnom roku neprehrala a po 7 triumfoch za sebou je razom na treťom mieste tabuľky. A to vôbec nemusí byť koniec prievidzskej cesty, ktorá po niekoľkých rokoch opäť zažíva boj o popredné pozície v ligovom pelotóne. Akú rolu v tom má 25-ročný krídelník? S priemerom nad 24 bodov je jasne prvý, okrem toho sa nestráca ani v počte doskokov, ziskov a významne kladné to má v plus/mínus boodch, čo len podčiarkuje jeho basketbalové kvality. 

006A2256 

3. Shamar Givance – BKM Lučenec

Jediný kanadský zástupca v tomto rebríčku, ale na to významnejšej pozícii sa nachádza. Hra Lučenca sa odvíja od produktivity legionárov, ktorí tvoria základnú os družstva. O čosi vyššie sme v tomto smere dali Shamara Givancea, hlavne z pohľadu jeho všestranných výkonov na palubovke. Priemer takmer 20 bodov na zápase, tiež nemalý počet doskokov vzhľadom na jeho výšku, no hlavne jasný ligový líder v asistenciách. Zástupca zámorskej basketbalovej školy ide v stopách úspešných rozohrávačov Lučenca z minulosti a v play off chce so svojim tímom rozhodne miešať karty. 

DSC 6403 

4. Ozren Pavlovič – Inter Bratislava

Čoraz viac platí v Niké SBL, že to nie je liga, kde najviac dominujú rozohrávači, ale hlavné slovo preberajú skôr podkošoví hráči. Platí to aj v prípade Interu, kde si zobral na seba rolu lídra vo viacerých smeroch Ozren Pavlovič. Chorvátsky pivot je bodovou stabilitou v žlto-čiernom drese, rovnako si tak počína v zbieraní doskokov. Nie nadarmo získal ocenenie pre najlepšieho strelca mesiaca, po tretej štvrtine základnej časti je stále na druhej pozícii v tejto kolónke. O priečku nižšie je v doskokoch a štvrté miesto má v priemernej užitočnosti. Po hráčskych zmenách a otvorení Pasienkov by sa Inter aj s jeho pomocou mohol dostať v tabuľke vyššie. 

IMG 6976 

5. Vasilije Kneževič – BKM Lučenec

Čo napísať k jednému z najlepších pivotov aktuálneho ročníka? Na úvod hlavne to, že si so železnou pravidelnosťou udržiava takmer totožné štatistiky, ako tomu bolo po prvej polovici základnej časti. Stále preukazuje obrovský prehľad a skúsenosti na ihrisku, k tomu čoraz viac vyhľadáva svojich spoluhráčov. Aj keď sa Lučencu výsledkovo nedarí podľa predstáv, tak Vasilije Kneževič je výraznou postavou, ktorú rozhodne netreba opomenúť. Tretie miesto medzi strelcami, šieste v doskokoch a dokonca prvenstvo v užitočnosti, to všetko svieti pri jeho mene. 

DSC 7017 

6. Julius Brown – Iskra Svit

"Medvede" potvrdzujú, že aj v tomto ročníku mali správny výber zahraničných basketbalistov. Základná päťka vzbudzuje rešpekt a so železnou istotou drží družstvo v hornej polovici tabuľky. Najvýraznejšou tvárou v tomto smere je dirigent hry Svitu, Julius Brown. "Prvoročiak" sa veľmi rýchlo zžil s európskym štýlom a slovenskými palubovkami, hlavne je hrozbou z akejkoľvej vzdialenosti. Priemer takmer 18 bodov ho radí medzi top 10 v štatistike strelcov, rovnako v nej patrí aj v asistenciách. 

svit komarno  10 

7. Jalen Adaway – Patrioti Levice

Viacerí v komentároch spomínali pri predchádzajúcom vydaní absenciu rozohrávača Levíc a ten si to ako keby vypočul a patrične zareagoval na svoje vynechanie. Jalen Adaway zastúpil ako dirigent Patriotoch v časoch, keď družstvo sužovali početné zranenia. Neskôr mu "odľahlo" a na "dvojke", ktorá mu viac sedí, mohol naplno rozbaliť svoje individuálne kvality. Výrazným spôsobom išli hore jeho čísla, keď sa medzi strelcami vyšvihol už na šiestu priečku. K tomu výraznejšie vylepšil aj ostatné štatistiky - doskoky a asistencie. Pre úradujúceho šampióna je obrovskou výhodou, že má vo svojom družstve až dve výrazné hráčske osobnosti. 

DSC 7355 

8. Lukas Milner – BC Prievidza

Možno nie úplne nápadná, ale o to cennejšia opora kolektívu okolo trénera Sašu Jankoviča. Stále len 23-ročný pivot dokazuje vo svojej prvej plnohodnotnej profesionálnej sezóne, že ho čaká potenciálne sľubná kariéra. Hráč Previdze preukazuje na palubovke vysoké herné IQ, dôkazom toho je 74-percentná úspešnosť z dvojbodových pokusov. K nej si treba pripočítať stabilitu na doskokoch a fakt, že na treťom mieste v blokoch. Aj Lukas Milner má nemalý podiel na tom, že celok z hornej Nitry v tomto kalendárnom roku ešte neprehral a 7-zápasovou šnúrou výhier sa vyšvihol už na tretie miesto tabuľky.  

54 

9. Miljan Markovič – BC Komárno

Výkony "diablov" boli od začiatku nového kalendárneho roka ako na hojdačke, veď aj prišlo k trénerským a hráčskym zmenám. Čo sa však nemenilo, tak boli výkony Miljana Markoviča. Skúsený 31-ročný bosniacky pivot bol nielen istotou v podkošovom priestore, ale na svoju pozíciu udivuje aj vysoký priemer asistencií. Nie nadarmo sa s ním vedenie Komárno rozhodlo v lete predĺžiť kontrakt, pretoež svoje štatistiky posunula na oveľa vyššiu úroveň. Siedme miesto v doskokoch a šiesta priečka v asistenciách v rámci ligy sú toho dôkazom. V závere základnej časti bude s tímom bojovať o to, aby play off začínali pred svojimi fanúšikmi. 

DSC 3148 fb

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik, Ladislav Szibilla, Katarína Puškášová, Vladimír Dorňák, Anton Vanya