Vytlačiť
Kategória: Liga

Číslovka 33 mala tento raz svoje čaro. Kolo s poradovým číslom 33 totiž prinieslo päť ofenzívnych predstavení. V troch prípadoch padla magická stovka, vo zvyšných dvoch k tomu chýbal jediný kôš. A ako bonus, zrodilo sa nové sezónne maximum.

Udalosť kola

„Banícke“ derby pritiahlo do hľadiska prievidzskej Niké Arény viac ako 2300 divákov. A tí videli derby so všetkými podstatnými atribútmi. V úvode nechýbala ani dramatická zápletka, keď sa vedenia ujali hosťujúci Handlovčania, ale potom už tempo diktovali domáci, ktorí si po výsledku 97:84 pripísali už trináste ligové víťazstvo v rade. V najvyššej súťaži prehrali naposledy ešte 17. decembra. Netradičným úkazom je 84 inkasovaných bodov na ich konte. Pri pohľade do štatistík zistíme, že proti najlepšej obrane nik v tomto ročníku nenastrieľal viac.

Prekvapenie kola

Domáce víťazstvo Banskej Bystrice nad Karlovkou samo osebe nie je prekvapením. Spôsob, akým sa jej to podarilo, áno. Pred sobotným duelom 33. kola síce „policajti“ s nováčikom vyhrali dva z troch dovtedajších vzájomných duelov, ale nič nenasvedčovalo tomu, že by malo ísť o jednoznačnú záležitosť. Práve naopak, veď domácim patrí priebežná siedma priečka, hosťom piata.

Lenže Banskobystričania mali už od úvodu navrch, prvú desaťminútovku vyhrali 32:15, v druhej sa nič podstatné nezmenilo, a tak už po prvom polčase vyhrávali 62:29. Rýchly, behavý basketbal na nováčika jednoducho platil. Po troch štvrtinách svietil na tabuli stav 93:49 a otázkou tak bolo, kedy padne stovka a aké hrozivé bude výsledné skóre. Keďže domáci v pekelnom tempe nepoľavili a demoralizovaní Bratislavčania im nevládali vzdorovať, zrodil sa pod Urpínom rekordný výsledok 131:58. Doterajšie maximum, ktoré stanovili Komárňania ešte v rámci 21. kola proti Nitre, malo hodnotu 121 bodov. Ak nás pohľad do štatistík neklame, takisto hrozivý 73-bodový rozdiel je najvyšší v sezóne.

Strelec kola

Aby sa niekto stal najlepším strelcom mimoriadne ofenzívne ladeného 33. kola, stačilo mu – trocha paradoxne – nastrieľať len 24 bodov. Podarilo sa to až štyrom ostrostrelcom. Z toho traja to dokázali v stretnutí Levíc s Komárnom (91:99). Kým Vlado Klár držal domácich Patriotov dlho v hre, Matej Marchyn s Jaytornahom Wissehom sa napokon podpísali pod očakávané víťazstvo. Američan má pritom v drese „lodiarov“ skvelú bilanciu. Odohral za nich zatiaľ len dve stretnutia, v prvom dosiahol 23 bodov, v druhom svoje maximum ešte o bod vylepšil. Štvrtým do partie je nitriansky Jakub Novysedlák, po odchode Jasona Warda a Romana Vida najvýraznejšia postava „vysokoškolákov“. Strelecké kvality potvrdil aj proti Svitu, ale na „medveďov“ bojujúcich na diaľku s Karlovkou o piatu pozíciu to nemohlo stačiť. Pripomíname, že MBK SPU prehral pod Tatrami 69:111.

Osobnosť kola

O výborné individuálne výkony nebola v sobotu núdza. Spomínaný Vladimír Klár sa nemienil zmieriť s prehrou Levíc proti Komárnu, spišskonovoveský Goran Bulatovič sa do Bratislavy, kde dva roky hrával za Inter, vrátil 18 bodmi a 10 asistenciami, 22-bodový Handlovčan Luka Drezga tvrdil muziku v derby... Takto by sme mohli ešte chvíľu pokračovať. Podľa indexu efektivity bol najužitočnejším hráčom kola Lakeem Jackson, ktorý k 18 bodom pridal len 4 doskoky, ale netradične až 9 asistencií. Aj vďaka nemu Svit deklasoval Nitru 111:69.

My si však dovolíme za osobnosť kola označiť iného hráča. Je ním Jaytornah Wisseh. Dôvod? Kým Svit by podľa nášho názoru Nitru zdolal aj bez Jacksona, druhé Komárno by bez Wisseha v regionálnom derby na predposledné Levice zrejme nestačilo. Američan dokázal zaceliť aj dieru v zostave, ktorá vznikla pri absencii zraneného tvorcu hry T. J. Bannistera. Prezentoval sa 24 bodmi, 10 asistenciami a 4 doskokmi.

Výbuch kola

Piata Karlovka pôsobí sympatickým dojmom. Už jej koncepcia stavať výlučne na slovenských basketbalistoch, prevažne študentoch vysokých škôl, si získala široký okruh priaznivcov. Zverenci skúseného trénera Milana Černického navyše začali zbierať body, stali sa rešpektovaným súperom a postupne sa prepracovali do hornej polovice tabuľky. Debakel v Banskej Bystrici, kde utŕžili zdrvujúcu prehru 58:131, preto nemožno nazvať inak ako výbuchom.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK