Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Program európskych šampionátoch pokračuje, od 9. do 18. augusta sa v Sarajeve uskutoční B-kategória ME do 16 rokov, ktorej súčasťou je aj slovenský výber. Tréner tímu Martin Blaho verí, že jeho zverenci odovzdajú v zápasoch svoje maximum.

„Blahovci“ majú za sebou mimoriadne komplexnú prípravu, ktorá sa začala ešte v decembri 2017. Blok prípravy prišiel aj v marci a cieľavedomá príprava na ME začala už v júni. Celkovo odohrali až 15 prípravných zápasov s bilanciou siedmich víťazstiev (MBA Prievidza „U19“ – 82:80, MBA Prievidza „U18“- 107:80, UKS Chromik Zary „U17“ - 93:70, Honvéd Budapešť „U17“ - 94:62, Sršni Písek „U17“ - 100:75, Maďarsko - 87:59 a 85:80) a ôsmich prehier (Maďarsko - 61:73, Česko - 55:71, 78:90, 83:105, Poľsko - 67:93, Sokol Pražský „U17“ - 66:86, Blaho Basket Summer Selection „U23“ - 68:77, 87:95 pp).

„V rámci možností, ktoré sme mali a ktoré sme si aj sami vytvorili, hodnotím prípravu veľmi pozitívne, za čo by som sa chcel touto cestou v prvom rade poďakovať celému realizačnému tímu, absolútne všetkým ľuďom, ktorí rôznymi spôsobmi podporovali cestu progresu nášho tímu a hráčom, ktorí túto cestu zvládli od začiatku až do konca. Od decembra 2017 až doteraz sme s týmito hráčmi absolvovali spolu 36 dní so 15 prípravnými zápasmi, počas ktorých sme z nich po všetkých potrebných stránkach žmýkali čo sa dalo a snažili sa ich ako individuality a celok pripraviť a zlepšiť po hernej, osobnostnej či ľudskej stránke, čo možno najviac a najlepšie, ako to len počas tých dní, čo sme boli spolu išlo,“ zhodnotil Blaho prípravu tímu na európsky šampionát.

Aj v tejto vekovej kategórii sa hrá o tri miestenky do „áčka“. Zostúpiť môže tím na poslednom 24. mieste v prípade, ak víťaz C-kategórie akceptuje vybojovanú miestenku a zároveň sa prihlási na budúcoročné ME minimálne 24 tímov. Družstvá sa nasadené do štyroch 6-členných skupín. Celky na prvom a druhom mieste idú do štvrťfinále, tímy na tretej a štvrtej pozícii budú hrať v skupine o 9. – 16. miesto a zostávajúce dva sa predstavia v skupine o 17. – 24. miesto.

Slovenský výber sa predstaví v B-skupine proti Nórsku (9. augusta), Rusku (10. augusta), Macedónsku (11. augusta), Belgicku (13. augusta) a Dánsku (14. augusta). „V tomto momente si bez akéhokoľvek alibizmu netrúfam vôbec odhadnúť, hlavne kvôli tomu, v akom reálnom stave sa už niekoľko rokov nachádza prostredie a systém v našej republike, v ktorom vyrastá (resp. stagnuje) naša športová mládež, keďže v dnešnej dobe nás už po výkonnostnej a výsledkovej stránke v športe predbiehajú už aj krajiny, ktoré sme v minulosti v týchto smeroch doslova na ihrisku bili, pretože ich spoločnosti a systému zjavne záleží na ich správnom, rozumnom, zdravom, progresívnom a úspešnom športovom, osobnostnom a ľudskom raste omnoho viac, ako tomu nášmu. Naše vnútrotímové ciele preto sú ísť jednoducho od zápasu k zápasu, vždy nechať na ihrisku spoločne to najlepšie, čo je v nás, v prospech čo možno najlepšieho výsledku pre našu krajinu, nabrať na turnaji nové a cenné skúsenosti do budúcna, ešte viac zlepšiť medziľudské vzťahy a utužiť silné priateľstvá medzi chlapcami do života a opäť ich nabaliť návykmi, ktoré im môžu v živote pomôcť dosahovať ich ciele a sny,“ prezradil ciele Blaho.

Všetky stretnutia budete môcť sledovať v priamom prenose na našom facebookovom konte, respektíve na Youtube.

 

Nominácia slovenskej reprezentácie chlapcov do 16 rokov na B-kategóriu majstrovstiev Európy v Bosne a Hercegovine (9. – 18. augusta):

Marek Foltín (BKM SPU Nitra), Matúš Hronský, Patrik Lukáč, Maxim Matuška (všetci MBA Prievidza), Daniel Chaban, Dominik Špaňo (obaja ŠBK Junior Levice), Juraj Kret (BK JIP Pardubice/ČR), Adrián Lysák (BKM Iskra Svit), Marek Novák (MŠK BK Žiar nad Hronom), Patrik Pažický (MBK Victoria Žilina), Juraj Valentíny (BA Nymburk/ČR), Michal Holub Wooldridge (Dale High School + Team Griffin – Oklahoma/USA)

realizačný tím: Martin Blaho – hlavný tréner, Róbert Nuber – asistent trénera, Miroslav Janek – videoanalytik, Martin Bielopotocký – kondičný tréner, Kristína Ujhélyi – masérka, Branislav Hromada – vedúci družstva

 

Program Slovenska v B-skupine ME:

štvrtok 9. augusta o 14.15 h – Slovensko – Nórsko

piatok 10. augusta o 14.15 h – Rusko – Slovensko

sobota 11. augusta o 21.00 h – Slovensko – Macedónsko

pondelok 13. augusta o 16.30 h – Belgicko – Slovensko

utorok 14. augusta o 14.15 h – Dánsko - Slovensko

Zdroj: slovakbasket.sk, Foto: Fiba.basketball