Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Pred dvoma rokmi sa predstavili pred domácim publikom v skupinovej fáze majstrovstiev Európy, to však bol iba taký výstrel do tmy. Rumunsko sa pokúša predrať na vyššie pozície, pomôcť im k tomu môže aj prípadný úspech v predkvalifikácii. Náš najbližší súper sa môže oprieť hlavne o skúsenosti a silu pod košom.

Rumunsko sa nachádza v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) vyššie ako Slovensko, v aktuálnom vydaní je na 61. mieste (náš výber je na 75. pozícii). Ak nerátame majstrovstvá Európy 2017, kde bolo Rumunsko jeden zo spoluorganizátorov turnaja, tak na európskom šampionáte sa naposledy predstavilo v roku 1987. Odvtedy čaká reprezentácia na prenikavejší úspech.

V kvalifikácii na tohtoročné majstrovstvá sveta skončili Rumuni už v prvom kole, keď obsadili v skupine s Talianskom, Chorvátskom a Holandskom poslednú pozíciu. V predkvalifikácii ME 2021 hrali v druhom kole, kde im tesne unikla miestenka do samotnej kvalifikácie. So Severným Macedónskom mali rovnakú bilanciu – 3 víťazstvá a 1 prehra, no ich neprospech hovorilo horšie skóre zo vzájomných duelov.

„Majú silových, ťažkých podkošových hráčov. To je asi 50 percent ich basketbalu, čo hrajú. Majú tiež staršieho, ale dobrého naturalizovaného amerického rozohrávača. Tiež to bude jeden z kľúčov zápasu, aby sme ho ubránili,“ uviedol k nášmu súperovi kapitán družstva Michal Baťka.

Rumunské celky pri tom pravidelne hrajú v európskych súťažiach, ale na reprezentačnej scéne to zatiaľ želaný efekt neprináša. Post rozohrávača pravidelne obsadzuje 33-ročný Američan Giordan Watson. Skúsenosti sú v priestore pod košom, oporami sú Emanuel Cate (hráč španielskej Murcie) a Alex Olah (hráč belgického Mechelenu). Ostatní členovia tímu sú z domácej súťaže.

Po dvoch prehrách v príprave (s Talianskom 60:88 a Švajčiarskom 66:86) Rumunsko zabralo v ostrom zápase. Do predkvalifikácie ME 2021 vstúpilo podobne ako Slovenskom víťazne, v Cypre zvíťazilo 85:70. „Videli sme, že je to družstvo, ktoré má silných podkošových hráčov, hrá agresívne v obrane, hrá veľmi rýchlo dopredu a hrá prienikovú hru. Budeme musieť nejakým spôsobom nastaviť našu obranu na to, aby sme dokázali tieto veci zastaviť,“ uviedol asistent trénera Peter Torda.

Po stredajšom zápase na Cypre sa boj o jedno postupové miesto zúžil s veľkou pravdepodobnosťou na súboj dvoch družstiev – nášho a rumunského. Čo by teda mohlo priniesť zverencom trénera Žana Tabaka ďalšie dva body do tabuľky? „Musíme hrať dôslednejšiu obranu, agresívne a dodržiavať pravidlá, na ktorých sme šesť týždňov pracovali. Nespoliehať sa na to, že to nejakým spôsobom príde samé a súper sa zdolá sám. Je to o pravidlách, ktoré máme. Keď ich budeme dodržiavať, tak ja sa o výsledok nebojím,“ odpovedal na záver asistent trénera.

Predkvalifikácia ME 2021 – F-skupina:

Rumunsko – Slovensko

Ploješť, sobota 10. augusta o 18.00 h: štatistický prenosvideo prenos

Foto: Fiba.Basketball