Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Suverénna jazda za toľko želaným postupom do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 sa stala realitou. Pod vedením trénera Aramisa Nagliča predviedli Slováci málo vídanú 8-zápasovú šnúru víťazstiev, dokázali vyvolať pozitívny záujem zo strany fanúšikov a dostať sa z najnižších poschodí európskeho basketbalu. V rozhovore s trénerom sme prebrali okrem iného predkvalifikáciu a tiež to, prečo pokračuje v pozícii hlavného trénera.

Vráťme sa na začiatok Nagličovej cesty pri reprezentačnom tíme Slovenska, konkrétne do augusta 2022. Po prekvapivo hladkej domácej prehre s Nórskom (68:87) a nie úplne ideálne zvládnutom zápase so Severným Macedónskom (75:79), už tradične mnoho fanúšikov zlomilo povestnú palicu a odpisovalo slovenský tím. V ďalších dueloch prišlo iné nasadenie, herný prejav a začali sa dostavovať aj výsledky. Na postup z druhej fázy predkvalifikácie ME 2025 to ešte nestačilo, všetci si to ale vynahradili v tretej fáze.

„Predkvalifikáciu hodnotím úspešne, inak tomu ani nemôže byť. Odohrali sme ju sebavedomo a sme tam, kde sme všetci chceli byť. Je to vždy dobrý výsledok, víťazstvá budujú mentalitu tímu. Je to pekný rezultát, ale na konci sa ráta konečný výsledok, ktorým je postup. Víťazná mentalita sa buduje aj cez dobrú robotu, tréningy, ambíciu hrať a cez pozitívnu atmosféru. Jasné, vždy pomôžu víťazstvá, ktoré prišli. Družstvo sa cítilo dobre, aj keď sme napríklad prehrávali, pretože si verilo. To nám aj pomohlo v tretej fáze predkvalifikácie ME 2025,“ začal s hodnotením predkvalifikácie tréner Aramis Naglič.

DSC 6896

Do aktuálneho letného cyklu súťažných zápasov išli jeho hráči so 4-zápasovou sériou výhier, avšak asi málokto čakal, že aj I-skupinu zvládnu bez jediného zaváhania. Celkovo sebavedomé výkony odštartovali dôležitým triumfom na palubovke Rumunska (69:65), po ktorom prišli tri jasné víťazstvá. „Prvý zápas v Rumunsku bol najťažší. Boli sme aj trochu nervózni, ale mali sme za sebou dobrú prípravu a zápasy, takže to nám veľmi pomohlo. Som rád, že fanúšikovia to začali viac sledovať a bola plná hala, za čo im ďakujem. Je to aj kvôli tomu, že sme predvádzali dobrý a pozerateľný basketbal. Taktika sa pripravuje na hráčov, respektíve ich kvalitu a individuálnu charakteristiku. V tomto sme uspeli. Myslím si, že to, čo je dôležité, že sa hráči cítia komfortne v tom, čo robíme a každý si nájde svoju úlohu. Keď toto sadne, tak aj družstvo hrá dobre. V reprezentácii nebýva toľko času, preto mám ešte väčšiu radosť. V kluboch to trvá 2-3 mesiace, pokiaľ sa družstvo rozohrá, my sme v tomto uspeli za dosť krátky čas,“ chváli kouč Slovákov svoj tím.

Áno, stále ide „len“ o postup z predkvalifikácie, ale treba si uvedomiť, že Slovensko bolo súčasťou bojov o ME naposledy v roku 2016. Terajšia sebavedomá cesta je ešte cennejšia z toho pohľadu, že Nagličovi vždy niekto chýbal. Proti Rumunsku a Albánsku nebol z rôznych dôvodov k dispozícii Mário Ihring, Martin Bachan, David Abrhám a mnohí ďalší. „Nemáme nejaký široký výber a základňu hráčov. Je tu ďalších 4-5 mien, ktoré by tu mohli byť súčasťou reprezentačného tímu. Nechcem nejako menovať, prvoradé je zdravie, aby mali úspešnú sezónu a potom bude ľahšie ich ľahšie volať a vyberať do reprezentácie,“ uviedol Naglič.

DSC 6828

Pri málo vídanej 8-zápasovej sérii výhier, ktorá nie je bežná v slovenských podmienkach, netreba opomenúť nedávneho víťaza ankety Basketbalista roka, Vladimíra Brodzianskeho. S priemerom vyše 20 bodov na zápas bol najlepším strelcom celej predkvalifikácie! „Bez debaty ide o nášho najlepšieho hráča reprezentácie a oporu tímu. Hráči sa s ním cítia lepšie, majú istotu, keď je k dispozícii. Je takým tichým lídrom družstva, keď vezmeme jeho prístup. Vždy je pripravený pomôcť, komunikuje s hráčmi a trénermi. Je to osobnosť, nehrá sa na veľkú hviezdu, ale je to proste chalan, ktorý sa dobre cíti v tejto reprezentačnej partii,“ vyjadril sa tréner Slovenska na jeho adresu.

Nemenej dôležitou letnou udalosťou bola účasť Timoteja Maloveca v dvojzápase s Rumunskom. Pôvodne sa mal hráč srbského Mega Basketu zúčastniť len prvého stretnutia, ale napokon sa podarilo zabezpečiť, aby bol k dispozícii aj pre kľúčovú postupovú bitku: „Už teraz má vo veku 18 rokov istotu na palubovke, hrá ako skúsený hráč. Má výbornú fyzickú stavbu tela a má budúcnosť. Z tohto dôvodu sme o neho bojovali, pretože v ďalších rokoch to bude opora reprezentačného tímu. Znamená to veľa, pretože s celým svojim srdcom chce hrať za Slovensko.“

DSC 7124

Postupne sa črtajú ďalší hráči, ktorí by mohli byť v budúcnosti pevnou súčasťou slovenského výberu. Zo zámoria je pod drobnohľadom najmä dvojica Sebastián Rančík a Matúš Hronský, do úvahy pripadá napríklad aj Dávid Novák, či z nedávnych mládežníckych šampionátov Róbert Hudec alebo Daniel Koller. „Určite má reprezentácia potenciál, dá sa ešte zlepšiť individuálna kvalita hráčov, pretože sú v dobrých rokoch a hrajú v dobrých súťažiach. U mladých hráčov je určite rezerva na napredovanie, takže dúfam a očakávam, že reprezentácia Slovenska môže byť ešte kvalitnejšia. Sledujeme 4-5 mien, ktoré by mohli byť potenciálne v budúcnosti súčasťou reprezentácie. Verím, že sa s nimi bude dobre pracovať. Bol by som veľmi rád, keby veľmi rýchlo dostanú šancu spolupracovať s A-tímom a budú pri skutočnom mužskom basketbale, pretože to pre nich veľa znamená,“ objasnil reprezentačný kormidelník budúcnosť družstva.

Postup do kvalifikácie ME 2025 a v blízkej budúcnosti otvorenie Národného basketbalového centra v Bratislave, to sú udalosti, ktoré môžu pomôcť mužskému basketbalu na ceste za lepšími časmi. „Ide o dobrý moment pre basketbal na Slovensku, musíme to všetci využiť a pomôcť k popularizácii tohto športu. Liga je vždy dobrá a konkurencieschopná, bude tomu tak aj v tomto roku. Reprezentácii to tiež určite pomôže. Vo februári nás čaká basketbalový sviatok, takže by sme mali všetci pracovať na tom, aby to bolo čo najlepšie. Predvedená hra a výsledky lákajú ľudí do haly, za čo som rád. Pomôže to k dobrej atmosfére v rámci tímu. Veľmi sa tešíme na február 2024, keď budeme hrať kvalifikačné zápasy. Verím, že bude plná hala,“ vyhlásil Naglič.

DSC 7664

Už o niekoľko hodín sa Slováci dozvedia, komu budú čeliť v kvalifikácii. Z prvého koša to bude jeden z kvarteta Španielsko, Francúzsko, Srbsko a Slovinsko. Ďalej sa budú koncentrovať na štvrtý kôš, v ktorom je Fínsko, Chorvátsko, Ukrajina a Lotyšsko a piaty kôš, kde sa nachádza Belgicko, Gruzínsko, Izrael a Bosna a Hercegovina. „Bude to veľmi náročná robota. 24 tímov vyzerá ako vysoké číslo, ale Európa má veľmi kvalitný basketbal. Byť v tejto spoločnosti znamená pre nás veľmi veľa. Chcel by som Španielsko, páči sa mi spôsob, akým hrá a je to basketbalová krajina. Chcel by som, aby ich fanúšikovia zažili na Slovensku,“ vyslovil prianie tréner slovenského tímu.

Čo je však najdôležitejšie, kontinuita práce zostáva zachovaná. Aramis Naglič zostáva aj naďalej šéfom reprezentačného tímu Slovenska: „S prezidentom SBA, Michalom Ondrušom, máme výbornú komunikáciu, poznáme sa už 10 rokov, čiže nie sú medzi nami žiadne problémy. Zostávam určite pri reprezentácii, všetci sa spolu tešíme na to, čo nás čaká.“

Foto: Lukáš Droppan