• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Semifinále Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy začína už o pár dní a fanúšikovia slovenského basketbalu sa môžu tešiť na dve veľmi zaujímavé série.

V jednej sa stretnú finalisti spred dvoch rokov, minuloroční semifinalisti a tohtoroční finalisti Budiš Slovenského pohára – Komárno a Inter, a v druhej na seba natrafia dvaja odvekí rivali z hornej Nitry – Prievidza a Handlová.

Prievidžania sa stali víťazom základnej časti, a tak boli jasným favoritom vo štvrťfinálovej sérii so Spišskou Novou Vsou. Túto rolu aj potvrdili, keď Spišiakov poľahky zdolali na zápasy 3:0. „Myslím, že štvrťfinále sme zvládli tak, ako sa od nás očakávalo, a to že vyhráme všetky tri zápasy. Boli sme na nich dobre pripravení a nepripúšťali sme žiadne prekvapenie alebo to, že by sme ich podcenili,“ hodnotí prvé kolo play-off hráč BC Prievidza, Marek Jašš.

O niečo napínavejšia séria sa očakávala medzi Handlovou a Svitom. Vyrovnané stretnutie nám však priniesol len druhý štvrťfinálový zápas vo Svite, keď basketbalisti MBK Handlová o svojom dvojbodovom víťazstve rozhodli až trestnými hodmi v záverečných sekundách. Aj táto séria sa tak skončila veľmi rýchlo a Handlovčania sa po troch víťazstvách v rade tešili z postupu do semifinále. Ako tieto štvrťfinálové zápasy hodnotí hráč Handlovej Roman Vido? „Jednoznačne pre nás pozitívne. Ja osobne som neočakával, že vyhráme 3:0, ale určite nemôžem povedať, že to bolo jednoduché. Najmä zápas, ktorý sme hrali vo Svite bol pre nás veľmi náročný. Svit nám odskočil na 15 bodov a stálo veľa síl, aby sme sa dotiahli. Myslím, že rozhodla širšia lavička na našej strane.“

Historické semifinále

Najväčšie slovenské basketbalové derby. Takýto prívlastok majú zápasy dvoch rivalov z hornej Nitry. Taktiež sa o ňom hovorí, že nikdy nemá favorita, čo sa nám už mnohokrát aj potvrdilo. Hornonitrianske derby už oslavovalo dve významné jubileá. Sezóna 2012/2013 nám priniesla sté stretnutie týchto dvoch tímov a v aktuálnom ročníku hornonitrianske derby presne na deň oslavovalo 45 rokov od prvého stretnutia medzi baníckymi družstvami. Teraz nás však čaká ďalšia historická udalosť, keď sa Prievidza s Handlovou prvýkrát za 45 rokov stretnú v play-off, a to hneď v semifinále.

„Očakávam, že sa naplnia obidve haly, a že atmosféra bude vynikajúca, ako to už pri tých derby zápasoch býva. To určite pomôže aj nám hráčom k lepším výkonom na palubovke,“ hovorí Prievidžan Marek Jašš. Prievidza s Handlovou sa doteraz stretli už v 108 zápasoch. 69 z toho vyhrali basketbalisti Prievidze a Handlovčania zvíťazili v 39 prípadoch. V tejto sezóne majú zatiaľ lepšiu bilanciu zverenci Krunoslava Krajnovića, ktorí Handlovú zdolali trikrát a prehrali len raz. Uvidíme, či sa hráčom MBK Handlová podarí toto skóre otočiť. Čakajú nás určite veľmi vyrovnané a kvalitné stretnutia. „Očakávam fyzicky veľmi náročné zápasy. Prievidza je favorit tejto série, naopak my nemáme čo stratiť. Berieme to tak, že budeme hrať proti kvalitnému tímu a jedine 100% výkony nám zaručia víťazstvo v sérii. Ako to dopadne sa neodvážim tipovať. My sme odhodlaní urobiť všetko pre to, aby sme boli vo finále,“ povedal Roman Vido.

A ako sa oba tímy na veľkolepé derby semifinále pripravujú? „Pripravujeme sa dokonale. Na tréningoch si prechádzame všetky herné situácie,“ odpovedal Marek Jašš. Z handlovského tímu zase hovorí Roman Vido: „Tak ako na každý zápas. Nehráme proti Prievidzi prvýkrát, všetkých hráčov dobre poznáme, vieme ako hrajú, ale k taktike sa vyjadrovať nebudem, aby sme im to neuľahčili.“

Tešia sa hráči, no najmä fanúšikovia

Derby medzi Prievidzou a Handlovou neprinášajú len kvalitné a vyrovnané zápasy, ale aj množstvo emócií. Na palubovke, no najmä v hľadisku. Fanúšikovské tábory oboch tímov sa na každom jednom zápase postarajú o fantastickú atmosféru, ktorú im môže závidieť nejeden basketbalový klub na Slovensku. Zápasy prievidzského a handlovského „baníka“ považujú fanúšikovia na hornej Nitre za basketbalový sviatok.

Semifinálová séria Prievidze s Handlovou tak pre basketbalových nadšencov z týchto dvoch miest priniesla ešte väčšiu radosť. Niektorí sa naň tešili dokonca ešte pred samotným začiatkom štvrťfinále, keď vôbec nebolo jednoznačné, či sa spolu tieto dva tímy v ďalšom vyraďovacom súboji stretnú. „Už nespíme celý týždeň. To je niečo také, ako Slovensko – Česko v hokeji. Celé mesto tu už žije hore nohami,“ hovorí vedúci prievidzského funklubu, Peter Chriňák. „Bude to určite ťažká a náročná séria, ale my si nemôžeme dovoliť prehrať. Myslím si však, že Prievidza vyhrá na zápasy 4:1, s prižmúrenými očami 4:2. Všetci sa tešíme. Je to neuveriteľné,“ dodáva zástupca prievidzských fanúšikov.

Podobné pocity majú aj handlovskí fanúšikovia. „Derby je derby. Je to veľmi dôležité nie len pre divákov, ale aj hráči sa na tom určite dajú záležať. Určite to bude ťažké, ale myslím si, že Handlová nemá čo stratiť. Môžeme len získať,“ konštatuje vedúca handlovského funklubu Helena Majorová. „Handlovský funklub nie je veľký, ale určite spravíme všetko pre to, aby sme povzbudili našich chalanov, aby podali čo najlepší výkon. Myslím si, že Prievidzu potrápime. Nebude to jednoznačné, ale verím tomu, že môžeme aj vyhrať.“

Semifinále štartuje už túto sobotu, 28. marca. Výhodu domáceho prostredia v prvom, aj prípadom siedmom zápase budú mať basketbalisti BC Prievidza. Prievidžania sa určite budú snažiť o to, aby si domáce hradby ustrážili, no Handlovčania zase spravia všetko pre to, aby tomu tak nebolo. Ako to dopadne je teraz už len na samotných hráčoch a tréneroch. 

 

FOTO: P3GUE.SK