• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ligu čaká krátka prestávka, ale ešte pred ňou je na programe 25. kolo. Najväčším ťahákom je súboj Interu s Košicami, nemenej zaujímavé budú aj duely Žiliny so Svitom či Komárna s Handlovou. Spišiaci sa predstavia v Prievidzi a Levice doma privítajú Karlovku.

BK Levickí Patrioti - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Športová hala, sobota 13. januára o 17.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Ján Kovalčík, Lukáš Životský

Čo je dôležité vedieť: Pre Patriotov sa január zatiaľ vyvíja vo veľmi dobrom svetle, sériou štyroch víťazstiev za sebou sa priblížili opäť k druhému miestu v tabuľke. Posledný triumf sa zrodil na palubovke Spišskej Novej Vsi, kde zvíťazili aj s užšou rotáciou 87:67. Dobrou správou pre zverenca trénera Tea Hojča je, že môže v domácom stretnutí počítať už aj s rozohrávačom Mouloukou Diabatem. V dobrej nálade pricestuje aj ich súper z Bratislavy. "Vysokoškoláci" zaknihovali v stredu historický triumf, keď prvýkrát v rámci Eurovia SBL zvíťazili nad Komárnom (88:80). Zisk dvoch bodov do tabuľky sa odrazil na tom, že Karlovka je aktuálne na siedmom mieste s náskokom už dvoch výhier na ôsmu Handlovú. Po zápase čaká zverencov trénera Petra Ivanoviča milá povinnosť, na programe je každoročný klubový ples. 

Kto proti komu: Oba tímy sa môžu spoľahnúť na výbornú produkciu svojich rozohrávačov. Za Levice diriguje hru Milan Žiak, Šimon Krajčovič, premiérovo sa tejto role zhostí aj Diabate. Na strane Karlovky je to Dalibor Hlivák, sekunduje mu Michal Kožár. 

Čísla, čísla, čísla: Nedávne stretnutia Levíc potvrdili fakt, že tím má druhú najlepšiu defenzívu v súťaži (necelých 79 bodov na zápas). Karlovka tiež výrazne zlepšila ofenzívu, aktuálne sa jej priemer pohybuje nad hranicou 78 bodov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Garrick Sims, hráč Levíc: "Na Karlovku sa pripravíme rovnako poctivo, ako na každý iný zápas. Našou výhodou v sobotňajšom zápase môže byť ofenzíva, pretože máme v tíme hráčov, ktorí dokážu viesť tím v akomkoľvek stretnutí. Budeme musieť ísť na palubovku s tým, že od začiatku budeme hrať agresívne v obrane a samozrejme budeme musieť hrať ako jeden tím, čo je našou silnou stránkou celú sezónu. Už sa k nám pripojí aj rozohrávač Mouloukou Diabate. Veríme, že by mohol byť dobrým článkom pre tím a sme radi, že si s nami zahrá v jednom družstve. Žiaden zápas v lige nie je ľahký, pre nás je to však príležitosť zlepšovať sa individuálne a tým pádom byť aj prínosnejší pre celý tím. K hre nemôžeme pristúpiť ľahkovážne, pretože aj tabuľkovo nižšie postavený súper môže zdolať tím, ktorý sa nachádza vyššie, čo sme už neraz v tejto sezóne videli. Musíme hrať s plným nasadením a hrať v každom zápase spoločne za jeden tím, pretože iba tak môžu naše úspechy pokračovať. Dúfame, že nás príde podporiť plno fanúšikov, ktorí nám dodávajú energiu, akú sme mali aj v zápase proti Košiciam."

Michal Kožár, hráč Karlovky: "Do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať, začína sa za stavu 0:0, všetko je tak otvorené. Proti Komárnu sme doma potvrdili, že vieme vyhrať aj nad papierovým favoritom. Naša hra však musí byt založená na pozornej a aktívnej obrane s rýchlym prechodom do protiútoku. Ak budeme hrať koncentrovane celý zápas a vyvarujeme sa nevynúteným stratám lôpt, môžeme uhrať dobrý výsledok. Ideme si užiť zápas v Leviciach a po návrate aj ples MBK Karlovka."

 

BC Prievidza - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 13. januára o 17.00 h - štatistický prenospriamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Stanislav Bara, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Prievidza dosiahla v stredu na významné víťazstvo, ako prvý tím v aktuálnom ročníku uspela v košickej Angels aréne. Výhra 99:95 je vítanou vzpruhou pre tím z Hornej Nitry, vďaka nej stále okupujú štvrté miesto v tabuľke. O piate víťazstvo za sebou tentoraz zabojujú pred domácim publikom. O prvé víťazstvo vonku v sezóne sa posnažia Spišiaci. Doma síce neuspeli s Levicami, keď prehrali 67:87, ale dobrou správou je príchod kanadského reprezentanta Richarda Amardiho a tiež možný koniec maródky Michela-Ofika Nzegeho. Boj o play off je ešte stále otvorený, zisk dvoch bodov by mohol hosťujúcemu tímu výrazne pomôcť. 

Kto proti komu: Pod košom to môže byť pre divákov zaujímavá bitka, domáci sa spoliehajú na Ryana Martina s Grantom Sittonom, hostí ťahá po väčšinu zápasov Nzege. K nemu sa pripája obvykle Ninkovič a teraz sa môže aj Amardi. 

Čísla, čísla, čísla: Bilancia doma - vonku vyznieva jasne pre Prievidzu. Doma stratila body len v štyroch prípadoch, Spišiaci neuspeli ani raz v dvanástich stretnutiach u súperov. 

Povedali pred zápasom:

Ryan Pannone, tréner Prievidze: "Budeme hrať proti inému tímu, proti akému sme nastúpili pri poslednom meraní síl. V našom predchádzajúcom zápase bolo niekoľko hráčov Spišskej Novej Vsi zranených a nehrali ani najnovšie posily, ktoré v Prievidzi už nastúpia. Je to nebezpečný tím. Určite sa budú chcieť na našej palubovke ukázať v čo najlepšom svetle. My musíme od začiatku nastúpiť s vysokou intenzitou v obrane, rovnako ako to bolo v prvých štvrtinách zápasov proti Viedni a Komárnu. Veľmi dôležité bude aj doskakovanie, ktoré nám umožní hrať rýchle protiútoky, prípadne vytvárať druhé šance na skórovanie. Súpera rešpektujeme, ale naše myslenie je nastavené na víťazstvo."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Posledné výsledky Prievidze určite vzbudzujú rešpekt, strach však mať nesmieme. Ak nadviažeme na 35 minút domáceho zápasu s Levicami, môžeme hrať s domácimi vyrovnanú hru. Určite sa pobijeme o čo najlepší výsledok. Nzege skôr nastúpi ako nenastúpi." 

Videopozvánka na zápas Prievidza - Spišská Nová Ves:

 

BK Inter Bratislava - KB Košice 

HANT aréna, sobota 13. januára o 18.00 h - štatistický prenospriamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Igor Pipíška

Čo je dôležité vedieť: Jednoznačný ťahák programu 25. kola Eurovia SBL, súboj prvého s druhým. Začneme najskôr pohľadom na domáci celok, ktorý sa v stredu vytrápil na ceste za dvoma bodmi. S viacerými absenciami a zraneniami na to potreboval v Žiline až predĺženie, ale po výsledku 102:94 si pripísal už ôsmu výhru v rade. "Býci" prišli v krátkom čase o víťaznú sériu a domácu neporaziteľnosť, po sobote môžu prísť aj o druhé miesto v tabuľke. Zverenci trénera Miljana Čuroviča majú na konte dve prehry za sebou, tá zatiaľ posledná sa zrodila doma, kde prehrali s Prievidzou 95:99. Žreb je pre nich neúprosný, v krátkom čase ich čaká tretí náročný duel v rade. O motiváciu by tak mali mať Košičania postarané. 

Kto proti komu: Hlavne na rozohrávačských postoch sa črtajú zaujímavé súboje. Inter sa spolieha na veľmi silné duo Aleksandar Vlahovič a Nemanja Barač, hostia na dvojicu Radenko Pilčevič a Rahmon Fletcher. 

Čísla, čísla, čísla: Čísla hovoria jasnou rečou, "žlto-čierni" majú najlepši ofenzívu a defenzívu v súťaži, doma ešte v tejto sezóne neprehrali. Košičania sú tesne za nimi, ale vonku prehrali päť z celkových šiestich prehier v tomto ročníku. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Na zápas s Košicami sa veľmi tešíme, veď sa stretne prvý s druhým tímom tabuľky. Už sa nevieme dočkať!"

Richard Körner, hráč Košíc: "Poznajú sa výborne a kostra tímu je pohromade viac rokov. Hrajú dobrý systém, vedia si posúvať loptu a je ťažké ich zlomiť hlavne na ich palubovke. V prvom rade musíme urobiť rázne kroky, aby sa neopakovali posledné dva zápasy. Určite nechceme prehrať na Interi, ale bude to extrémne ťažký zápas."

Videopozvánka na zápas Inter - Košice:

 

PP & TV Raj Žilina - Iskra Svit

Športová hala Rosinského, sobota 13. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Martin Margala, Vladimír Karnay

Čo je dôležité vedieť: Nováčik bol blízko k prelomeniu čakania na víťazstvo, ale zbabraná koncovka sa podpísala pod prehru 94:102 po predĺžení s úradujúcim majstrom. Jedno je však isté, prísna ruka trénera Ivana Kurillu zaberá a je len otázkou času, kedy príde vytúžený triumf. Môže to byť opäť doma, tentoraz proti Svitu. Lenže Iskra začala nový kalendárny rok dobre, aj keď stredajšie víťazstvo proti Handlovej (87:74) sa nerodilo ľahko. Dva body však zostali v Iskra aréne a boj o štvrté miesto tak zostáva stále otvorený. 

Kto proti komu: Výraznejší priestor by mala dostať nová posila na strane Žiliny Patrick Onwenu. Ako si s ním poradí Pavol Lošonský či Vladimir Ivelja?

Čísla, čísla, čísla: Na žilinskej strane je to dvanásť prehier za sebou, na strane Svitu tri víťazstvá v rade. Ktorá séria bude aj po sobote pokračovať?

Povedali pred zápasom:

Jakub Merešš, hráč Žiliny: "Po výmene trénera je v šatni nový impulz, každým dňom sa zlepšujeme a dúfame, že tento impulz dokážeme preniesť do zápasu proti Svitu a zabojujeme o víťazstvo pred domácim publikom, ktoré je našim šiestym hráčom."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Žilina ukázala v predchádzajúcich zápasoch posun, je potrebné sa maximálne skoncentrovať. Vieme, na ktorých hráčov bude potrebné si dávať pozor. Zároveň sa však musíme zaoberať sebou a svojou hrou. Chceme hrať lepšie, motivovanejšie a verím, že sa nám to aj podarí. Určite nás čaká výborná atmosféra a búrlivé prostredie, našou úlohou je to všetko zvládnuť."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - MBK Handlová

Mestská športová hala, sobota 13. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Ján Kurpaš

Čo je dôležité vedieť: Oba tímy sú v rovnakej pozícii, štyri stretnutia za sebou prehrali. Pre Komárno sa vzdialila vidina výhody domáceho prostredia v play off, mrzieť môže hlavne zbabraná koncovka na Karlovke (80:88). Tím sužujú zranenia, ale aj príjemnejšie starosti, keď sa k družstvu nedávno pripojil skúsený rozohrávač Nenad Miloševič. "Obuvníkov" čaká neľahký víkend, okrem ligového zápasu v sobotu, ich o ďalších 24 hodín čaká súboj v Alpsko-jadranskom pohári. Handlová neuspela vo Svite, kde dlho hrala vyrovnanú partiu, aby napokon prehrala 74:87. "Baník" síce môže byť v relatívnom pokoji, v tabuľke je na ôsmom mieste s náskokom dvoch víťazstiev na Žilinu, ale siedma pozícia sa im začína vzďaľovať. 

Kto proti komu: Proti svojmu bývalému klubu sa postaví Nenad Miloševič. K akým číslam ho pustí obrana Handlovej?

Čísla, čísla, čísla: Aj napriek horšej forme, je papierovým favoritom Komárno. Z 11 zápasov doma prehrali len dvakrát, zatiaľ čo Handlová získala z 12 duelov vonku dve víťazstvá.

Povedali pred zápasom: 

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Aj keď máme svoje problémy a zápasy nám v poslednej dobe nevychádzajú podľa našich predstáv, tak ďalšie zaváhanie si nemôžeme dovoliť. Nechceme nič podceniť, musíme do toho dať všetko a potom sa nebojím o výsledok."

Miroslav Mátych, hráč Handlovej: "V Komárne sme odohrali dobrý zápas a verím, že ho odohráme aj tentoraz. Súper urobí všetko pre víťazstvo, ale to isté urobíme aj my. Sme pripravení podať čo najlepší výkon."

Foto: Vladimír Králik